Траг - корисне књиге, сајтови > Сајтови

FamilySearch.org

(1/4) > >>

Amicus:
Да ли је могуће да немамо међу сајтовима тему о FamilySearch.org сајту?! ???

Који пропуст...

Али да не филозофирамо, укратко, то је највећа јавна база црквених матичних књига на свету, и добрим делом су обрађене за просторе Републике Хрватске и Мађарске, а последњих месеци за многа места убачене су и комлетне скениране књиге до 1895/6. године.

Ово је каталог, који претражујете према кључним речима за место, наравно, комбинујте док не лоцирате како је записано. Мени је за Шумберак у Мађарској било довољно укуцати Somberek, и да дођем до правог места, а онда изабравши црквене матице, па затим српске црквене матице, дошао сам до странице са четири галерије скенова, које се отварају кликом на иконицу фотоапарата.

За лоцирање парохија којима су некада у то време припадала ваша села, изузетно је корисна књига из наше пДБ: Српска православна Митрополија карловачка - по подацима од 1905. године. Искрено, ни ја нисам знао где да тражим нека места мојих предака, али ту је јасно написано којој су парохији припадала, и онда без проблема... улазите у базу са фотографијама матица, где срећете своје људе.

Оно што смо раније требали да поручујемо из Солт Лејк Ситија, бар за Мађарску, сада је углавном доступно све на њиховом сајту. А за претраживање те грађе, потребно је једино да се региструјете.

Делија:
https://www.familysearch.org/search/catalog/668800?availability=Family%20History%20Library

Нисам знао где да ставим ,али можда је овде најбоље да то урадим..у питању су Урбари које је прописала Марија Терезија почевши од 1767.године.
Они који траже податке за Барању,делове Румуније и Мађарске ће уживати.Мање више је све дигитализовано и доступно прегледу.Нажалост за сремска места овако нешто не постоји,исто и за највећи број места у Банату.
https://www.familysearch.org/search/catalog/668800?availability=Family%20History%20Library

Делија:
Иначе видим да има и Бачке-Шајкашке !

Amicus:
Тај попис је објављен и на Хунгарикани. Тамо је дата и карта са местима за која попис постоји.

archives.hungaricana.hu/en/urberi/map/

Pavo:
Na Hungaricani je popis boljeg kvaliteta jer su prave snimke.  Na FS-u je s mikrofilma.  Na Hungaricani se opet zna dogoditi da naselja jednostavno nedostaju.  Ja sam prepisujući županiju Arad na kraju vidio da od preko 200 naselja, na Hungaricani 3 ne rade.  Jednostavno kad klikneš na njih, nešto nije u redu.  Bez problema sam ih prepisao na FS. 

Valja imati na umu da ovaj urbar nije obuhvaćao ni Erdelj, ni Hrvatsku ni Vojnu Krajinu jer nisu bili dio Mađarske.  Tako da Šajkaška nije popisana.  Neke županije su bolje pokrivene od ostalih.  U Bačkoj nedostaje preko polovice naselja, a u Torontalu i Tamišu jedva da ima naselja koja jesu dostupna.  Kod ovih krajeva je bolje služiti se popisom iz 1828.  Isto tako, u većini županija nedostaju popisi gradova. 

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију