Порекло становништва > Дијаспора

Срби у Влашкој

<< < (2/2)

Јовица Кртинић:
Срби у Румунији изгубили су пре два дана једног од својих најбољих људи. Новинар Рајко Корња (Raico Cornea) изненада је преминуо у својој 52. години. Био је дугогодишњи главни и одговорни уредник недељника "Наша реч" и медијски директор Савеза Срба у Румунији. Обављао је и истакнуте дужности на румунској државној телевизији.
Лично сам познавао Рајка још од студентских дана. Био је прва генерација српских студената из Румуније, која је дошла на студије у Београд по паду Чаушескуа. Озбиљан и темељит у свему што је радио, оставио је у својој професионалној каријери бројна дела на којима ће му бити захвална наша све мања српска заједница у Румунији, али и Српство уопште.
Отишао је озлојеђен неразумевањем матице. На почетку дана који ће бити његов последњи овоземаљски, на свом фејсбук профилу је оставио следећи коментар:

Пита ме ФБ о чему размишљам. Па, размишљам о томе како је могуће да једна угледна институција из Новог Сада која се бави и неговањем српске културе и историје званично каже да им Сава Текелија не представља приоритет... О чему се ради?
Намеравао сам, пошто до сада није сниман нити један озбиљан филм о Текелијама, да ове године направим документарац о једним од највећих добротвора српског народа, о Арађанину који је задужио најпре Нови Сад, Матицу српску, Србе у Угарској, па и цео српски род. Но, цењена комисија Фонда за избегла, расејана лица и за сарадњу са Србима у региону, недавно је одлучила да од свих пројеката, одбије једино филм о Сави, са образложењем у конфузним параграфима и тачкама неког правилника које ретко ко може да разуме или противуречи. Од свих Фонду понуђених пројеката, "Сава Текелија - арадски мецена" био је једини документарни филм... Но, шта је ту је... Тужан сам због Новог Сада, јер да је такву одлуку донео Београд, разумео бих, али када то уради Српска Атина, онда значи да најпре они, а сигурно и ми сви имамо велики проблем у схватању приоритета везаних за историју наше српске заједнице...
Направићу филм о Сави и Текелијама, јер то они засигурно заслужују, можда уз помоћ неке институције која ће имати више разумевања за српске великане са ових простора, па била она и румунска, као што се и десило неколико пута у последњих година. Ето о чему размишљам...

Неколико сати доцније Рајка је издало срце.
Драги пријатељу, нека ти је вечна слава и хвала за све што си учинио за српски род.
Вјечнаја памјат!

Ево једног од Рајкових документарних филмова (о древном српском манастиру Базјаш):
https://www.youtube.com/v/1oP8leTF1dM

Бећар:
Хвала за ову информацију и линк Broj 1. Врло ми је жао за Рајка. Манастир Бузјаш је фасцинатан са тим ископином метално новца из 1200тих година, време када је Свети Сава одредио цркву Светог Петра за седиште Рашке епископије. То је и по локалном а и црквеном предању и време дизанја Манастира Месић код Вршца, исто везаног за Светог Саву.

Твој коментар о све мањој српској заједници је исто врло прикладан. 

Цела породица Текелија (Српски војсковођа Јован, његов прославњени син-Руски генерал Петар и нама врло значајан нећак Сава) је врло импресивна. Утицај је мултинацијанални скор да прилази нувоу Бранковића.  А Јован Бранковћ је помого подизању Темишварског манстира Свети Ђурађ 1485 године. Назад на Текелије, видим да је Војислава Ананића лепо додао боје тој причи и дао нам њихов родослов у његовом чланку.  https://www.poreklo.rs/2014/04/02/poreklo-save-tekelije-prvog-srpskog-doktora-prava/

Да ли ми имамо информације које осветљавају Поповић-Текелија раније географску порекло, пре Арада?  Неколико сајти наводи село Текија код Дунава на граници са Румунијом.  То би било врло логично јер из мојих скромних истрживања, све више ми  се чини да је значајан број 1500-1750 Срба Баната једно раније време живео у областима Источне Србије. Ја бих волео видети ако Војислав или неко други стручан има информација око тога.

Друго питање је да ли се ишта зна о ДНК Текелија-Поповића?  Видим неке 2015 форум информације у форуму које наводе о могућој вези са Кучама.

Ја разумем фрустрације покојног Ратка Корња, ми у Србији мало знамо или се интересујемо о Србиама који су 1600-1700 тих година напустили ширу Источну и Југо-Источну Србију за Банат. Откривање ДНК Срба из тих крајева се налази се у засеоцима Арада, Темишвара и деловима нашег Баната ... можда и ДНК нај старијег Косова. Без људи као Рајко то ће се изгубити.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију