Порекло становништва > Дијаспора

Серби, Раци, Бошњаци и Хорвати у Руском Царству

(1/9) > >>

Amicus:
Правих мало истраживање на Вконтакту. За оне који не знају, то је друштвена мрежа на којој се окупљају углавном чланови са руског говорног подручја, или у најширем смислу земље бившег Совјетског Савеза. Углавном, оно што тамо приметих и шта одлучих мало да истражим, јесу презимена која у себи или свом корену чувају даље порекло својих носилаца.

Тако ће ако потражите наћи стотине људи који у корену свог презимена имају Серб-, Рац-, Босн-, Бошн-, Хорват...

И у том смислу контактирао сам пар десетина људи са оваквим презименима, како бих проверио да ли још памте, и шта уопште знају о пореклу свог презимена и рода.

Од укупног броја порука, одговоре сам добио можда на трећину посланих упитам, а највише ме изнанадила чињеница да им је порекло као тема свима прилично страно.

Међутим, око две врсте наведених презимена направих ипак мањи помак, јавило ми се више људи са презименом које се на различите начине пише, али увек чита као Бошњак, те неколико њих на упит о пореклу презимена Хорват. Географски, сви припадају руско-украјинском геопростору, са можда пар изузетака из Белорусије.

Оно што ме донекле изненадило, јесте да је више њих презиме Бошњак везало за две конкретне земље, Бугарску и Немачку, посебно за прву поменуту земљу. Иако то нисам очекивао, сама ствар ме није толико изненадила, јер својевремено, бавећи се дуплим топонимима, баш у случају назива Босна, налазио сам сличне (понекад идентичне) називе на подручју данашње Југоисточне Бугарске, те на простору Западне Пољске.

Док у случају Хорвата добио сам пар одговора о њиховом пореклу из Мађарске, што је сасвим и логично, али интересантно, без разумевања значења самог презимена.

Што се тиче Серб-а и Рац-а још нисам добио ниједан значајнији одговор, што се тиче овог другог презимена то ми толико и није несхватљиво, али из ових која имају у свом корену Серб- помало ми је чудно да нема баш никакве асоцијације у том смислу? Било је и пар комичних ситуација, али не би било коректно то сад да препричавам, све опет у смислу тоталне незаинтересованости за целу ствар.

Кад мало ухватим времена, потражићу бар ове ствари које би могле бити интересантне за Бошњаке, мада сигурно има тамо и ових наших Бошњака.

Селаковић:
Амикусе, свака част на теми и на "експерименту"  :)

Мислим да сам истражујући своје порекло добио сличан проценат одговора на Фејсбуку, можда 40%.

Полић:

--- Цитат: Amicus  Новембар 10, 2016, 06:38:01 поподне ---Било је и пар комичних ситуација, али не би било коректно то сад да препричавам, све опет у смислу тоталне незаинтересованости за целу ствар.

--- Крај цитата ---
Зашто ме ово уопште не изненађује :)

Amicus:

--- Цитат: Селаковић  Новембар 10, 2016, 07:06:03 поподне ---Амикусе, свака част на теми и на "експерименту"  :)

Мислим да сам истражујући своје порекло добио сличан проценат одговора на Фејсбуку, можда 40%.
--- Крај цитата ---

Хвала Селаковићу. :)

Друштвене мреже у овом погледу су сјајна ствар, само што људи нису увек вољни да сарађују, мада у овом случају мој хендикеп је што не знам руски довољно добро да бих комуницирао на њему, а већина њих с друге стране врло лоше влада енглеским.

Мада, кад има воље, мислим да је све јасно... ;)

Узгред, кад смо код неких статистика, нпр. презимена Сербин/Сербов има 5.667, Рац/Рацюк 1.666, Боснак/Босняк/Бошняк 457, Хорват 593 (ово је само ужи избор верзијанти поменутих презимена; све наравно на поменутом Вконтакту).


--- Цитат: Полић  Новембар 10, 2016, 07:49:04 поподне ---Зашто ме ово уопште не изненађује :)
--- Крај цитата ---

Разног света тамо има, а ја сам се трудио да будем објективан, па се тако разног соја и одазвало. ;D

Amicus:
Од 103 упитана корисника Вконтакта (упитавах за ова презимена: Сербов(а), Сербин, Сербскаий(я), Хорват, Рац, Рацюк, Боснак, Бошняк) тек двоје или 2,06% је имало неких сазнања у вези свог презимена.

У оба случаја десило се да је то презиме Хорват, први је сеоба из XVIII века за времена царице Катарине "негде са простора Балкана" (данас живе у Санкт Петербургу), а други је сеоба из времена револцуције "из Мађарске у Сибир"[/i] (данас живе у Улан Удеу).

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију