Вјера и култура Срба > Народни обичаји

Менталитет?

<< < (20/20)

Exiled:
Има један термин у социологији:Психологија масе.
Ми смо типични представници.Дефиниција каже да се маса понаша као најглупљи из исте.Ако се за,и понављам,ако се за народ може реќи да је глуп онда смо то ми.И да се вратим на социо..Ако узмемо понаособ сваку јединку из масе наќиќемо сврсисходно,интелигентно биќе.Вратимо га поново у масу имаќемо идиотизам.Имам осјеќај да ови који су ово дефинисали су нас проучавали.
Јеротиќ би ово назвао реликтима племенског друштва.Ја бих то приписао самодеструкцији и предложио би овим компанијама што се баве генетиком да пронаѓу овај ген што нас сатра и сатире вјрковима,па да бар можемо упрјети прст у њега...

Romanijski:
 Можеш да причаш пола сата, сат, три сата. Маса памти само последњих пола минута.

НиколаВук:

--- Цитат: Љубо Мирков  Јануар 12, 2020, 08:21:48 поподне ---"Наши непријатељи су компактни као један, на жалост у злу. Срби имају другу особину. Још је један учени Грк у VII веку, о Србима записао следеће: 'Код Срба се не може ништа учинити митом, не зато што су неподмитљиви, него зато што имају много супротних гледишта.' То није несрећа, то је добра особина, али ако се не пређе мера.

--- Крај цитата ---

Мислим да је овде цитиран, мада не потпуно прецизно, тзв. Псеудо-Маврикије, византијски писац са краја 6. века, који је написао "Стратегикон" у коме су се објашњавале тактике борбе са различитим непријатељским народима. Део о ратовању против Словена и Анта је написан на основу искуства Маврикијевих похода против Словена у последњој деценији 6. века. Ово је вероватно део из "Стратегикона" на који се мислило у цитату:

"Неверни су потпуно и несложни у погледу уговора, попуштајући више страху него подмићивању. Пошто код њих, наиме, владају различита мишљења, они се или не сложе или, ако се и сложе, њихову одлуку ускоро други погазе, будући да сви супротно мисле и ниједан није вољан другоме да попусти."

Цитат се не односи на Србе, већ на Словене и Анте генерално, понајпре на оне који су живели на доњем току Дунава, у данашњој Влашкој низији (Мунтенији), јер је против њих био уперен највећи број Маврикијевих похода.

https://en.wikipedia.org/wiki/Maurice%27s_Balkan_campaigns

ДушанВучко:
Ова слика показује можда да колико оно што је на овој слици приказано као "видљиво", спаја неке групе, за те исте групе не мора заједничко да им буде оно што је приказано као "тешко видљиво" на овој слици...напр. делимо језик , као припадници Словена, а не делимо "body language" , хумор, итд...овде би могло да се каже за нас Србе , да на овој слици, нама оно што је везано за Балкан представља овај део који спада у "тешко видљив", а само део онога што је приказан као "видљив", је део који би се односио на словенску припадност уопште. Па ако би ово "изнад површине" посматрали као свест, а ово "испод површине" као подсвест, изгледа да је нама подсвест доминантно балканска, а свест словенска:

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију