Аутор Тема: Српска војничка гробља  (Прочитано 8331 пута)

Ван мреже alexsandar

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 98
Српска војничка гробља
« послато: Октобар 10, 2017, 12:42:28 пре подне »
и она велика  гобља за која већина нас зна или је чула ,и она која су што заборављена  што од наших непријатеља порушена што кроз векове остају за нама .Где су ,колика су да ли их можемо побројати
да се не заборави

Ван мреже alexsandar

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 98
Одг: Српска војничка гробља
« Одговор #1 послато: Октобар 10, 2017, 09:05:37 поподне »
Grobovi srpskih ratnika na Kajmakčalanu zarasli u korov
   Za šest dana koliko su boravili na Kajmakčalanu u Makedoniji, članovi kuršumlijskog Udruženja “Kosta Pećanac” i Udruženja “Kajmakčalan” iz Beograda očistili su i sredili na desetine zapuštenih srpskih grobalja poginulih vojnika u Prvom svetskom ratu u ataru sela Skočivir, Trnovo, Dobroveni, Živoino.

ciscenje-groblja-01
Čišćenje groblja; foto: Udruženje "Kosta Pežanac" Mile Koprivica, predsednik kuršumlijskog Udruženja i jedan od inicijatora akcije, tvrdi da su srpska groblja na Kajmakčalanu rasuta na preko 90 lokacija, a da se na ovom prostoru još mogu pronaći neotkriveni grobovi zarasli u trnje i korov.

I sam potomak slavnih predaka, Koprivica ističe da je na najvećem groblju nastradalih Srba u selu Skočivir, gde ima oko 500 grobova, pronašao pretka Todora R. Koprivicu poreklom iz sela Vukojevac u kuršumlijskoj opštini.

    Nakon sto godina, zapalio sam sveću i održao pomen svom pretku koji je život izgubio kao podnarednik II pešadijskog puka Knjaz Mihajlo. Pronašao sam i grob još jednog zemljaka, izvesnog Vukojice Azdejkovića iz sela Đurevac kod Prokuplja. Vojnici koji su se ovde borili i izginuli, bili su iz svih krajeva Srbije – kaže Koprivica.

On ističe da je očišćeno na desetine lokacija, ali da je to tek jedan deo grobalja na kojima počivaju kosti junaka koja su godinama zaboravljena od svih
да се не заборави

Ван мреже alexsandar

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 98
Одг: Српска војничка гробља
« Одговор #2 послато: Октобар 20, 2017, 10:59:14 поподне »
СРПСКА ВОЈНИЧКА ГРОБЉА У ТУНИСУ: На вечној стражи крај Бизерте


Миливоје Ј. Станојевић из села Добрња, срез млавски, округ пожаревачки, имао је само двадесет година када је умро хиљаду и више километара далеко од родног краја и своје земље.

Само тих неколико речи, уз годину рођења – 1888, и прецизније забележени датум смрти – 29.X. 1918, на испуцалом мермеру временом начетог постамента, једини траг младог живота згаслог у туђини да ту вечно и остане.
Фото: Ранко ПивљанинДесетак споменика, сличних овом, окружују спомен-костурницу у средини, а све их одваја метална ограда од остатка, прилично запуштеног, француског католичког гробља у предграђу туниског града Бизерте. На бетонским стубовима капије, са једне стране на француском, са друге на српском језику, натписи: Српско војничко гробље. Вечна кућа 833 српска ратника, који су у периоду од децембра 1915. до августа 1919. године, опхрвани ранама, болестима и исцрпљеношћу, умирали по војним болницама северног Туниса након албанске голготе.

Ово је само једно од 24 српска војничка гробља посејана широм Туниса, Алжира и Марока где је лечено преко 41.000 наших војника који су овамо пребацивани савезничким бродовима, а 3.005 њих је овде оставило своје животе.
Доле у луци Бизерте француски адмирал Емил Гепрат постројавао је своје војнике да би одали част пристиглим српским мученицима које је, заправо, спасао ултиматум Француској и Енглеској руског цара Николаја Другог Романова да ће Русија, уколико се српска војска не избави из Албаније, склопити сепаратни мир са Немачком.


Цех те, њима тешко разумљиве, игре великих сила, хировите историје и зле судбине плаћали су српски младићи чија имена, исписана француским правописом, бледе на мермерним таблама прикованим на зидове костурнице у Бизерти: Тасситцх, Танасковитцх, Воуцковитцх, Yовановитцх, Спассоевитцх, Сингјелитцх…

Млади чувар, Тунижанин Хакил Услети, ког наша држава плаћа да одржава гробље, на свој начин поправља слова која временом отпадну, лепећи их малтером. Унутар костурнице, помен на ћирилици Скопске пешадијске подофицирске школе својим умрлим друговима у Северној Африци, захвалност палим ратницима домовине ФНР Југославије, неколико венаца које доноси особље наше амбасаде у Тунису и Удружење ратних добровољаца 1912-1920. И свеће на прозору да их намерници запале за покој душе погинулих војника, али не претрже се чувар Хакил отварајући капију српског војничког гробља. Каже, као да се он у наше име извињава, да ретко ко свраћа. Не придикујемо ником, али довољно би било да један одсто од двадесетак хиљада Срба који годишње посете туниска летовалишта направи и излет до Бизерте. Или, до петнаестак километара удаљеног градића Мензел Бургиба где се налази још једно српско војничко гробље.


Тамо нас дочекује Вагдија Хамди која је заједно са сином Мажубом наследила посао чувара нашег гробља од покојног супруга. И судећи по ономе што смо затекли, своју дужност ваљано обављају. За разлику од запуштеног католичког гробља у склопу ког су сахрањени и српски војници и у коме је, уз породичне гробнице, забораву препуштен и велики споменик на коме пише «Францаис ет Сербес мортс поур ла патрие» ( «Французи и Срби погинули за отаџбину» – српско гробље изгледа беспрекорно. Између дугачких низова крстова које творе металне сабље пободене у земљу уредно покошена трава, цвеће на платоу где су јарболи са заставама и постоље са поменом «Слава палим српским војницима за слободу 1914-1918», поткресани борови у чијој хладовини почивају 1722 ратника. Њихова имена, са годином смрти и називом јединице којој су припадали угравирана су на сабље-крстове. Леже резервисти Првог, Другог , Трећег, Осамнаестог пешадијског пука Јоаким Радосављевић, Живан Божичић, Светомир Трифуновић, Душан Јоцић.., ево и каплара Милорада Ристића, капетана 10. пешадијског пука Милуна Илића…


Прећуткујем да смо, у међувремену, резервисте укинили, да смо водили и изгубили неке глупе ратове и да нам се војска, како то стручњаци објашњавају, професионализује. Да не љутим сени ратника, а слутим и њихов одговор: нашу отаџбину никад нису бранили професионалци, него народ. За ту тврдњу они су мртви и истински сведоци.
Фото: Ранко Пивљанин


Од Алжира до Русије

Према подацима Републичког завода за заштиту споменика културе у земљи и иностранству, а највише у Европи и северној Африци, налази се више од шест хиљада српских војничких гробаља.
Кости српских ратника леже од Македоније, Грчке, Албаније, Бугарске, Мађарске, Румуније, Италије, Аустрије, Немачке, Француске, преко Белгије, Чешке, Словачке, земаља бившег Совјетског Савеза, па све до Туниса, Алжира, Египта…
да се не заборави

Ван мреже alexsandar

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 98
Одг: Српска војничка гробља
« Одговор #3 послато: Август 18, 2018, 01:54:05 поподне »
да се не заборави

Ван мреже alexsandar

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 98
Одг: Српска војничка гробља
« Одговор #4 послато: Септембар 15, 2018, 04:48:58 пре подне »
<a href="https://www.youtube.com/v/oU3OVAkbDCk" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/oU3OVAkbDCk</a>
« Последња измена: Септембар 15, 2018, 08:23:45 пре подне НиколаВук »
да се не заборави

Ван мреже отацИванДелић

 • Члан Друштва
 • Почетник
 • *****
 • Поруке: 38
Одг: Српска војничка гробља
« Одговор #5 послато: Децембар 10, 2018, 06:54:54 поподне »
Поштовани,

у Архиву Србије у Београду постоји посебан фонд под називом РАТНИЧКА ГРОБЉА (РГ), са регистрима наших страдалника који су своје кости оставили по готово целој Европи, од Норвешке, Немачке па до Грчке.

Фонд је распоређен по земљама, и то овако (према Сумарном инвентару који добијете у Читаоници Архива):

I     - Албанија
II    - Аустрија
III   - Бугарска
IV    - Грчка
V     - Краљевина Југославија
VI    - Мађарска
VII   - Немачка
VIII  - Румунија
IX     - Турска
X      - Француска
XI     - Холандија
XII    - Чехословачка

У сваком од тих, да их назовем, подфондова, постоји више регистара који се траже по бројевима. Тако нпр. под следећим сигнатурама можете прегледати ове регистре:
АЛБАНИЈА
РГ I, 1 - Именски регистар српских војника који су умрли током повлачења кроз Албанију 1915./1916. године и који су погинули за време опсаде Скадра 1912./1913. године ((тај регистар је сачињен по Азбучном реду презимена, садржи презиме, име војника, место одакле је био, војни распоред (којој чети, батаљону, пуку је припадао, и шта је био по чину), датум и место страдања))

АУСТРИЈА
РГ II,   1 - Списак наших поданика интернираних у Аустро-Угарској и Немачкој
РГ II,   2 - Регистар српских војника и цивила који су умрли за време Првог светског рата у логору Болдогасоњ

МАЂАРСКА
РГ VI,  1 - Регистар српских војника и цивила који су умрли за време Првог светског рата у логорима на подручју Мађарске
РГ VI,  2 - Регистар српских цивила који су умрли за време Првог светског рата у логору Нежидер
РГ VI,  3 - Регистар српских војних обвезника и цивила који су умрли за време Првог светског рата у логору Нежидер

НЕМАЧКА
РГ VII, 2 - Попис српских војника који су умрли у немачком заробљеништву за време Првог светског рата у Немачкој
РГ VII, 3 - Попис српских војника који су умрли у немачком заробљеништву за време Првог светског рата у Немачкој

РУМУНИЈА
РГ VIII, 1 - Списак помрлих и заробљених Срба сахрањених у арадском доњем гробљу у Араду (сачинио га јереј-свештеник Урош Ковинчић, администратор парохије арадске)
РГ VIII, 2 - Регистар српских војника и цивила који су сахрањени за време Првог светског рата у Румунији

ТУРСКА
РГ IX, 2 - Списак наших заробљеника који су за време Првог светског рата помрли у Цариграду и околини

ХОЛАНДИЈА
РГ XI, 1 - Записници о ексхумацији српских војника у Холандији (први део); Списак ратника помрлих у Холандији чији су посмртни остаци ексхумирани и положени у костурницу Хајнрихсин-Јиндиховце Чехословачка (други део)
РГ XI, 2 - Грбља српских ратника у Холандији

Од осталих регистара постоје регистри наравно за Ашах, Нежидер, Матхаузен и остале логоре. Ако је коме потребно да се фонд погледа молим да се јавите на мејл [email protected]. Потребно ми је име, презиме и место страдалника.

Такође постоје и спискови интернираца по областима и местима (селима) у другом фонду Архива.


На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9505
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Српска војничка гробља
« Одговор #6 послато: Децембар 10, 2018, 07:09:49 поподне »
Ово је вредно сазнање.

Колико се сећам, нигде до сада нисмо ово видели, а није једном постављено питање спискова жртава, поготово тих у логорима као што је био онај у Араду.Ван мреже rajo

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 148
 • E-BY14160
Одг: Српска војничка гробља
« Одговор #7 послато: Децембар 11, 2018, 12:48:49 пре подне »
Поштовани,

у Архиву Србије у Београду постоји посебан фонд под називом РАТНИЧКА ГРОБЉА (РГ), са регистрима наших страдалника који су своје кости оставили по готово целој Европи, од Норвешке, Немачке па до Грчке.

Фонд је распоређен по земљама, и то овако (према Сумарном инвентару који добијете у Читаоници Архива):

I     - Албанија
II    - Аустрија
III   - Бугарска
IV    - Грчка
V     - Краљевина Југославија
VI    - Мађарска
VII   - Немачка
VIII  - Румунија
IX     - Турска
X      - Француска
XI     - Холандија
XII    - Чехословачка

У сваком од тих, да их назовем, подфондова, постоји више регистара који се траже по бројевима. Тако нпр. под следећим сигнатурама можете прегледати ове регистре:
АЛБАНИЈА
РГ I, 1 - Именски регистар српских војника који су умрли током повлачења кроз Албанију 1915./1916. године и који су погинули за време опсаде Скадра 1912./1913. године ((тај регистар је сачињен по Азбучном реду презимена, садржи презиме, име војника, место одакле је био, војни распоред (којој чети, батаљону, пуку је припадао, и шта је био по чину), датум и место страдања))

АУСТРИЈА
РГ II,   1 - Списак наших поданика интернираних у Аустро-Угарској и Немачкој
РГ II,   2 - Регистар српских војника и цивила који су умрли за време Првог светског рата у логору Болдогасоњ

МАЂАРСКА
РГ VI,  1 - Регистар српских војника и цивила који су умрли за време Првог светског рата у логорима на подручју Мађарске
РГ VI,  2 - Регистар српских цивила који су умрли за време Првог светског рата у логору Нежидер
РГ VI,  3 - Регистар српских војних обвезника и цивила који су умрли за време Првог светског рата у логору Нежидер

НЕМАЧКА
РГ VII, 2 - Попис српских војника који су умрли у немачком заробљеништву за време Првог светског рата у Немачкој
РГ VII, 3 - Попис српских војника који су умрли у немачком заробљеништву за време Првог светског рата у Немачкој

РУМУНИЈА
РГ VIII, 1 - Списак помрлих и заробљених Срба сахрањених у арадском доњем гробљу у Араду (сачинио га јереј-свештеник Урош Ковинчић, администратор парохије арадске)
РГ VIII, 2 - Регистар српских војника и цивила који су сахрањени за време Првог светског рата у Румунији

ТУРСКА
РГ IX, 2 - Списак наших заробљеника који су за време Првог светског рата помрли у Цариграду и околини

ХОЛАНДИЈА
РГ XI, 1 - Записници о ексхумацији српских војника у Холандији (први део); Списак ратника помрлих у Холандији чији су посмртни остаци ексхумирани и положени у костурницу Хајнрихсин-Јиндиховце Чехословачка (други део)
РГ XI, 2 - Грбља српских ратника у Холандији

Од осталих регистара постоје регистри наравно за Ашах, Нежидер, Матхаузен и остале логоре. Ако је коме потребно да се фонд погледа молим да се јавите на мејл [email protected]. Потребно ми је име, презиме и место страдалника.

Такође постоје и спискови интернираца по областима и местима (селима) у другом фонду Архива.


Има ли регистар за Зејтинлик?

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1382
Одг: Српска војничка гробља
« Одговор #8 послато: Децембар 11, 2018, 04:28:57 пре подне »
Имате ли Арад? Још нигде нисам нашао списак страдалих Срба у арадском логору.

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9505
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Српска војничка гробља
« Одговор #9 послато: Децембар 11, 2018, 09:01:37 пре подне »
Имате ли Арад? Још нигде нисам нашао списак страдалих Срба у арадском логору.

У наведеном јасно стоји да нешто имају:

Цитат
РУМУНИЈА
РГ VIII, 1 - Списак помрлих и заробљених Срба сахрањених у арадском доњем гробљу у Араду (сачинио га јереј-свештеник Урош Ковинчић, администратор парохије арадске)
РГ VIII, 2 - Регистар српских војника и цивила који су сахрањени за време Првог светског рата у РумунијиВан мреже Азот

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 396
Одг: Српска војничка гробља
« Одговор #10 послато: Децембар 21, 2018, 10:36:53 поподне »
Чувар Зејтинлика
Ђорђе Михаиловић
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%82%D0%BE%D1%80%D1%92%D0%B5_%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B
Са невороватним еланом дочекује људе и прича о страдању војника. Имате утисак као да је све ове године само вас чекао да исприча, а тек му је 90.
 ;)


Ван мреже Азот

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 396
Одг: Српска војничка гробља
« Одговор #11 послато: Децембар 21, 2018, 10:42:24 поподне »Ван мреже Азот

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 396
Одг: Српска војничка гробља
« Одговор #12 послато: Децембар 21, 2018, 10:47:09 поподне »

Ван мреже Азот

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 396
Одг: Српска војничка гробља
« Одговор #14 послато: Јануар 10, 2019, 06:35:59 поподне »
Траг: Трагом гробова светлих

<a href="http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2014/12/04/23148654/Trag%20061214.mp4" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2014/12/04/23148654/Trag%20061214.mp4</a>


http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2014/12/04/23148654/Trag%20061214.mp4


Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2394
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Српска војничка гробља
« Одговор #15 послато: Мај 09, 2019, 08:04:45 поподне »
Pozdrac svima,moj pradjed je bio dobrovoljac u balkanskim ratovima kao pripadnik jedne komitske čete iz Pribojske banje.Ime mu je bilo Živko Drobnjak,i po predanju je poginuo boreći se protiv Bugara.Predpostavljamo da je okončo na Bregalnici. Nemamo nikakvo saznanje o eventualnom groblju na kom bi mogao biti sahranjen.Ako imate bilo kakvu ideju gde bi mogao počivati,molim vas napišite ovde.

Ван мреже Malesevic

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 503
Одг: Српска војничка гробља
« Одговор #16 послато: Октобар 06, 2020, 10:55:15 пре подне »
Војничко гробље Ашах на Дунаву (Aschach an der Donau). Међу локалним становништвом познато и као "Српско гробље".

На истом почива преко 5.000 наших сународника. СФРЈ је подигла спомен-обилежје за настрадале.

Овде три слика са гробља:

https://ibb.co/Y2q21qx
https://ibb.co/pj98jK0
https://ibb.co/Jmd5SHz


Ван мреже Blazhinho

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 101
Одг: Српска војничка гробља
« Одговор #17 послато: Новембар 16, 2020, 11:51:05 поподне »
Evo spiska srpskih vojnika sahranjenih u severnoj Africi za vreme Prvog svetskog rata. Takodje, na mapi se moze videti mesto svakog groblja.

http://www.maksimovic.rs/literatura/spisak_svga.html

Ван мреже Malesevic

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 503
Одг: Српска војничка гробља
« Одговор #18 послато: Новембар 24, 2020, 11:46:48 пре подне »
Епархија Будимска обавештава:

Обавештавамо Вас да је недавно објављен највећи мађарски војни дигитални архив  Првог светског рата.
На основу грађе Мађарског Државног Архива, Војноисторијског института и Музеја Министарства одбране Мађарске и Архива главног града Будимпеште објављена је највећа база података мађарских војника страдалих у Првом светском рату на следећем сајту: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (militaria.hu)
 
Пописано је 1.538.818 жртава - сви који су били рањени, зрабољени и погинули у Првом светском рату. Подаци о идентитету страдалих садрже личне податке, време, место а често и околности страдања, војну јединицу којој је жртва припадала.
 
Међу жртвама су наведени и они војници који су припадали различитим националностима. Према томе, можемо пронаћи српска имена и презимена, припаднике нашег народа из свих земаља које су биле под Аустроугарском.
 
(Упутство за кориштење сајта: кликом на Keresés отвара се претраживач. У рубрику Név потребно је уписати презиме и име тражене особе. Ако име није познато претрага је могућа на основу места рођења особе која се тражи у подрубрици: Születési hely.)

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1933
 • G2a-FT221531
Одг: Српска војничка гробља
« Одговор #19 послато: Новембар 25, 2020, 02:42:17 поподне »
Упутство за кориштење сајта: кликом на Keresés отвара се претраживач.
Нигде не проналазим ову опцију на поменутом сајту.
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор