Науке и научне дисциплине > Физичка антропологија

Расни типови на Балкану

<< < (12/12)

Ивица Јовановић:
Имам једно питање везано за borreby тип, који ми је најфасцинантнији јер га везују за кромањонца. Да ли је borreby у ствари онај I2 који је учествовао у генези Словена/Срба? Једино се код И2 може повући (бар по мушкој линији) паралела са тим првим становницима Европе. Оно што ме буни је да када погледамо примере И2 они су 80% динарик. Да ли је донарик настао мешањем боребија са расним типовима брђана са западног Балкана? Имам пријатеља који је дошао из Крајине, село Голубић који је бореби 1/1. Такође познајем једног човека из мог краја који се такмичи у обарању руку и исто је borreby. Обојица су јаки као бикови, са огромним ручердама и главама али су релативно ниски, око 175цм. Први кромањонци су били прилично високи. Да ли је та мала висина данас можда резултат оног чувеног (и доказаног) мешања са неандерталцима, који су били јакe конституције али са краћим удовима? Да напоменем да оба та пријатеља имају плаве очи и светлу и равну косу.

barbarylion:

--- Цитат: Marko Kordulup  Јул 02, 2020, 09:19:01 поподне ---Da li bi neko mogao da mi proceni antropološki tip (podrasu)
https://imgur.com/a/cwRNABb?fbclid=IwAR3sgncsT5i8eqzv7gJYrnfUS-mCvfKvXvTwcYCl6Xj_6QUd97yMuURdfd4
Измени поруку

--- Крај цитата ---

Ja nisam stručan za to, ali meni na italijana vučeš..
Možda Atlantid-Alpid ili Atlanto-Med

Небојша:

--- Цитат: barbarylion  Септембар 10, 2022, 10:48:19 пре подне ---Ja nisam stručan za to, ali meni na italijana vučeš..
Možda Atlantid-Alpid ili Atlanto-Med

--- Крај цитата ---

Омаши га жестоко, не покушавај више. :D Не личи на Италијана уопште. Личи на Руса, или Украјинца. У питању је неки источноевропски подтип. Вероватно Балтид-Понтид микс. Конкаван облик носа, велике ширине (одличка источноевропских типова), увучене очи, изражене јагодице, пуније усне, итд. Дакле неки балтички тип је доминантан, иако вероватно има примеса других типова.

Подсећа на Шевченка

barbarylion:

--- Цитат: Небојша  Септембар 10, 2022, 11:00:36 пре подне ---Омаши га жестоко, не покушавај више. :D Не личи на Италијана уопште. Личи на Руса, или Украјинца. У питању је неки источноевропски подтип. Вероватно Балтид-Понтид микс. Конкаван облик носа, велике ширине (одличка источноевропских типова), увучене очи, изражене јагодице, пуније усне, итд. Дакле неки балтички тип је доминантан, иако вероватно има примеса других типова.

Подсећа на Шевченка


--- Крај цитата ---

Al' nekako mi je crnomanjast naspram ševčenka..
Ne znam zašto al to me malo buni..Mada, opet, ja nemam pojma o tome tkd  :D

Небојша:

--- Цитат: barbarylion  Септембар 10, 2022, 12:57:28 поподне ---Al' nekako mi je crnomanjast naspram ševčenka..
Ne znam zašto al to me malo buni..Mada, opet, ja nemam pojma o tome tkd  :D

--- Крај цитата ---

У односу на њега, можда мало. Али генерално није црнпураст, смеђ је, има светао тен. У сваком случају, мислим да физички не подсећа на Италијана свакако, као и да нема Атлантскомедитерански уплив.

Атлантски Медитеранац

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију