Науке и научне дисциплине > Физичка антропологија

Расни типови на Балкану

<< < (11/12) > >>

Locked:
Nemanja Vidić - Baltid + Dinarid ?

Locked:

--- Цитат: Полић  Новембар 16, 2018, 05:41:38 поподне ---Или на пример, у оквиру једне фамилије, можемо наћи много различитих типова...много прелазних расних типова
--- Крај цитата ---

Зашто ти је то чудно, два брата од истог оца и мајке могу бити тотално различитог фенотипа. Рецимо, ако је отац нордид а мајка медитеран, један син може бити чист Нордид (на оца), а други чист Медитеран (на мајку), или да буду нешто између, што се означава Нордид + Медитеран. А што се тиче разноликоси у фенотипима, разноликост и јесте у поријеклу народа на Балкану (овде мислим на дословно поријекло појединца), а мени се лично често хаплогрупе подударају са фенотипом одређених људи. Ово поготово важи за оне чији су предци донедавно обитавали у руралним мјестима. У руралним мјестима, генерално, фенотип појединца је сасвим добро очуван у односу на оригиналног очевог претка. Тј. врло је могуће да ће носитељ I1 хаплогрупе из неког веома руралног мјеста заиста и изгледати поприлично Нордијски. Ако не "чисто" Нордијски, онда засигурно Норид или Субнордид. Наравно, ово се не мора узети као нешто провјерено и доказано, али суштински то овако отприлике и буде.

Locked:

--- Цитат: симо  Новембар 16, 2018, 06:15:28 поподне ---Интерпретације могу бити псеудонаука, сама расна класификација која се развила у оквиру антропологије није пседуонаука. Мало озлоглашене јесте, али има своју научну методологију.

Е сад питање је да ли се тек тако на основу фотографије могу одређивати расни типови. Лично, не могу ту ништа да препознам, једино распознајем бијелу, црну и жуту расу.

--- Крај цитата ---

Оно што је неопходно код класификација није само обична фотографија. За неку прецизну класификацију, неопходна је слика из профила. Она даје максималне детаље ако се неки расни тип жели прецизно класифицирати.

Locked:

--- Цитат: LLL  Новембар 16, 2018, 08:52:51 поподне ---Чак и Медитеранци су код нас углавном Понтиди, ређе варианте карактеристичене за западну Европу,
--- Крај цитата ---

Не знам јесам ли те добро укапирао, али Понтиди су варијанте искључиво карактеристичне за Источну Европу (и Балкан, зависно од тога сматраш ли га Источном Европом или специфичном одредницом). Углавном, Понтид је тотално одсутан у Западној Европи, а фенотип који може асоцирати на Понтид, а јавља се у Западној Европи је Атлантид. Оба фенотипа су "субгрупа" Медитерана, али, Атлантид је карактеристичан за Западну Европу, а Понтид за Источну Европу. Даље наравно имаш још субгрупе "Сјеверни Атлантид" карактеристичан првенствено за Енглезе и Американце, и "Сјеверне Понтиде", карактеристичне за Русе и Украјинце, а слободно се може рећи, дјеломично, и за неке од Балканских народа (укључујући Румуне и Србе).

GunterSlhacht:
Da li bi neko mogao da mi proceni antropološki tip (podrasu)
https://imgur.com/a/cwRNABb?fbclid=IwAR3sgncsT5i8eqzv7gJYrnfUS-mCvfKvXvTwcYCl6Xj_6QUd97yMuURdfd4
Измени поруку

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију