Науке и научне дисциплине > Физичка антропологија

Расни типови на Балкану

<< < (5/13) > >>

Небојша:

--- Цитат: шкрњо  Април 10, 2016, 04:21:32 поподне ---Хмм, то је више робусни нордид, а не кромањонац.
--- Крај цитата ---

Пре Нордид-Кромањонац. Уједно ово је и једини антрополошки траг о досељавању људи који би по морфолошким карактеристикама могли делимично упасти у Кромањонце.

Сличне типове описује и Шкерљ (долихокефални Кромањонци) у Далмацији.

Сви досељеници тога доба (Германи и Словени) су по свему судећи били долихокефални (то се дало уочити и на неким другим некрополама у Србији). Што ће рећи да досељавања неке групе "Боребија" вероватно није ни било (не би остало непримећено).

Живко Микић се осврнуо и на сеобу Германа, који су такође припадалу претежно нордијском типу:

Протонордијски и Нордијски тип - својим простирањем У праисторији прелазе Саву и Дунав. У северној зони констатовани у енеолиту на налазиштима Носа сам Вајска, а у бронзаном добу у делу садржаја мокринске некрополе, потом у гвозденом добу на Гомолави. Са периодом Велике сеобе народа присуство нордијског антрополошког типа се шири са упливом германских племена."

Робусни долихокефални тип се помиње у још једном делу Ж. Микића (Anthropological Traces of Slav Presence in Kosovo and Metochia)

In anthropological terms, the presence of the brachycranial indigenous population of the Dinarid type and of robust leptodolichomorph Slavs has been identified there, or the first elements of the process of metisation/mixing of medieval populations. It is interesting that this process took place so long after the Slavs had settled in the region.

На основу овога можемо закључити да су се Словени (робусни долихокефални типови) и староседеоци Балкана (брахикефални Динарци) у појединим крајевима веома касно измешали.

Синиша Јерковић:
Предлажем да се приликом постављања постова, погледају мало наслови тема, како се не би дешавало да од Његоша дођемо до гараве Бастарнке...

Синиша Јерковић:
А узгред и да дам коментар у вези ове теме.

Колико сам схватио Куна, након проучавања становништва сјеверне Албаније, његов закључак је био да динарска раса, онако како је до тада перципирана не постоји, већ да су неке "динарске" расне одлике плод начина живота и исхране. Такође, Кун на више мјеста истиче да центар високог раста није у сјеверној Албанији, већ у Херцеговини, а Албанија је само продужетак те зоне и то само код неких малисорских племена.

Иако веза између y-днк хаплогрупа и расног типа не мора да буде директна и да се поклапа, у некој детаљнијој анализи се може наћи повезница. Већ сам спомињао да простор са највишом концентрацијом И2а Динарика на сјеверу у словенском свијету је међу становницима Полесја (југ Белорусије, сјевер Украјине). Случајно или не, управо та група становништва има најкарактеристичније кромањоидне црте међу свом словенском популацијом сјевера.

Негдје сам прочитао да и Сардињани имају неки посебан антрополошки кромањоидни тип (да ли берид или слично, не сјећам се), а познато је да је хаплогрупа И2а међу Сардињанима око 40%.

Са друге стране, у испитивању аутосомалне днк Сардињани су најтипичније становништво неолитске Европе, баш као што су балтички народи (међу којима I хаплогрупа није богзна како висока) најтипичније становништво палеолитске Европе.

Такође мислим да висина није кључна расна одлика и да она доста зависи управо од спољних чинилаца (исхране, климе). Нису ни сви кромањонци високи, ни сви медитеранци ниски. Атлантски медитеранци се рачунају у високе расне типове.

Небојша:

--- Цитат: Синиша Јерковић  Април 10, 2016, 06:23:07 поподне ---Колико сам схватио Куна, након проучавања становништва сјеверне Албаније, његов закључак је био да динарска раса, онако како је до тада перципирана не постоји, већ да су неке "динарске" расне одлике плод начина живота и исхране.
--- Крај цитата ---

Ово ми некако звучи као негирање динарске расе, иако је очигледно да је она на том простору била присутна и пре доласка I2a нпр. (ако већ за ову хаплогрупу везујемо кромањонски тип).

--- Цитат: Синиша Јерковић  Април 10, 2016, 06:23:07 поподне ---Иако веза између y-днк хаплогрупа и расног типа не мора да буде директна и да се поклапа, у некој детаљнијој анализи се може наћи повезница. Већ сам спомињао да простор са највишом концентрацијом И2а Динарика на сјеверу у словенском свијету је међу становницима Полесја (југ Белорусије, сјевер Украјине). Случајно или не, управо та група становништва има најкарактеристичније кромањоидне црте међу свом словенском популацијом сјевера.
--- Крај цитата ---

Звучи занимљиво. Волео бих да видим неке примере. Кун не проналази Кромањонце у тим крајевима. Некако ми балкански Кромањонци више личе на ове германске, него на те, условно речено, "балтичке".

Поставља се и питање брхикефалије. Видимо да Балкан у таласима запљускује долихокефално становништво. Кромањонци Бореби типа су брахикефали и хипербрахикефали.

Једино тбрахикефализација накнадно на Балкану долази у обзир, али и даље је све "мутно" око тог Кромањонца.

--- Цитат: Синиша Јерковић  Април 10, 2016, 06:23:07 поподне ---Негдје сам прочитао да и Сардињани имају неки посебан антрополошки кромањоидни тип (да ли берид или слично, не сјећам се), а познато је да је хаплогрупа И2а међу Сардињанима око 40%.
--- Крај цитата ---

То је Берид, тачно. Размишљао сам раније о тој вези I2a и Кромањонаца са Сардиније. Грубо речено, Берид је мешавина Медитеранца и Кромањонца.

aleksandar I:

--- Цитат: Небојша  Април 10, 2016, 05:16:05 поподне ---Робусни долихокефални тип се помиње у још једном делу Ж. Микића (Anthropological Traces of Slav Presence in Kosovo and Metochia)
На основу овога можемо закључити да су се Словени (робусни долихокефални типови) и староседеоци Балкана (брахикефални Динарци) у појединим крајевима веома касно измешали.

--- Крај цитата ---

Када су се измијешали, добили смо у 16. вијеку ово.

или ово

Ријеч је о раду Живка Микића "Некропола Боцова њива и Угљевику код ........ и проблем трепанације лобања .........стећака
https://books.google.ba/books?id=EQcSAQAAIAAJ&pg=PA164&dq=ra%C5%A1ka+gora&hl=sr&sa=X&redir_esc=y#v=snippet&q=%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%20%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B0&f=false

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију