Науке и научне дисциплине > Физичка антропологија

Антропологија и људске расе

(1/56) > >>

Kor:
Дискусије које се односе на теме везане за област антрополошких истраживања

Небојша:
Morphological Types of Greeks:

http://dienekes.awardspace.com/texts/greekmorphological/

Kor:
Лепо!
Највећи део овога се односи и на Србију и цео Балкан.

Небојша:
Нордиди:

Стас висок и витак, око 175 цм, рамена широка, ноге дугачке, лобања дугачка са стране спљоштена, потиљак избочен, лице дугољасто, црте оштре, вилице изразите, уста уска, уво малено. Обрве равне, нос узак, очи светле, средње величине, кожа танка и бледа са провидним венама, коса плава или црвенкаста, танка, глатка и мекана
Медитеранци:

Малени, 161 цм, ситније структуре, узаног лица и задебљалих усница, Чело округласто и ониско, обрве у високом луку, нос узак, раван или повијен, код носница задебљао, очи тамно смеђе и велике, кожа тамнија и непрозирна, коса тамносмеђа или црна, каткад коврџава.

Постоји више медитеранских подгрупа. На западу се издваја Атлантско-Медитерански тип, док на истоку доминира Понтид.
Алпиди:

Онижег раста 1.63 цм, кратких ногу, склони дебљању, врат обао, прсти кратки, лобања округла, вилица широка, брада обла, често двострука и неистакнута, зуби незбијени (за разлику од других европских раса), лице широко, округло, кесице под очима и наслаге сала, уста повелика, уши одскачу од главе, нос кратак, туп и спљоштен, чело широко и обло, очи смеђе, малене и плиће смјештене него код других европских раса, кожа жућкаста или смеђа, боре се рано јављају, коса тамна, дебела и крута, општи утисак монголоидности.
Балтиди:

Средњи или омањи раст, 1.64 цм, широка рамена, снажан костур, крупни и мишићави, врат широк и кратак, руке и прсти кратки, лобања велика кратка и ћошкаста, доња вилица широка, лице широко и спљоштено, без изразитих црта, уста велика, ухо велико и притиснуто уз главу, нос дебео спљоштен и широк, обрве високе, очи ситне, мало укосо положене, кожа мало жућкаста, коса врло светла, брада слабо расте. И ова раса има нешто монголоидно, иако је светлије комплексије.
Динарци:

Стас висок и витак, 1.73 до 1.78 цм, Кости јаке, мишићи развијени, руке и ноге дугачке, врат дугачак и снажан, лобања кратка, често на потиљку равна као одсечена, теме високо. Доња вилица изразита, мало напред истурена, Лице уско дугољасто, црте оштре, чело високо, пошироко, натраг забачено, нос високог корена, дугачак и истакнут, често повијен (орловски профил), брада широка и масивна, уста широка, усне јаке. Очи велике тамно смеђе, дубоко положене. Обрве испупчене и јако сведене. Кожа загасита смеђа, коса тамно смеђа, јаче дебљине, каткад коврчаста. Брада густа и јака.

Динарци у свом језгру, заузимају дугачки западно-балкански кречњачки плато од Истре и Алпа све до у Епир и северну Грчку, са јачим или слабијим огранцима у источне горовите и северне панонске пределе Југославије. У мањем проценту они се шире и далеко ван тога подручија у јужне Алпе, у јужну Немачку и Аустрију, па и у северну Италију.
Армениди:

Средње висине, снажни, дебели, нос већи него код динараца, повијен као да виси са лица, лице шире него у Динараца, јагодице ниже, усне дебеле, кожа загасите боје, коса и очи тамне.
Кромањонци:

Данас су веома ретки “чисти” Кромањонаци. Углавном су су измешани са другим европским расама.

Према реконструкцији (налазиште: Cro-Magnon):

Kромањонци се одликују високим растом, широким лицем и четвороугаоним очним шупљинама. Препознајемо га по атлетској грађи, високом издуженом стасу, куполастој
лобањи, четвороугаоним очним шупљинама, широким лицем, јаким костима вилице.

Унеколико су слични Нордидима и Атлантидима, но много крепкијег стаса, дугоглави. Кожа је тамнија, очне дупље су ниске и широке, уопште је цео образ, особито доњи део лица, шири и угластији. Остатке и делове те подрасе налазимо у Шведској (Даларна), у Немачкој (Вестфалија), свуда по Европи, па такође у Шпанији и без сумње на Канарским острвима. И део наших Далматинаца, посебно на острвима, припада тој подраси коју смо у већем броју открили још код Старих Словена, по нашим гробљима. (Божо Шкерљ, Општа антропологија, стр. 72-73)

Одлике кромањонског типа:

Висок раст (179-194 цм), снажна грађа, велике шаке, долихокефална лобања, лице кратко и широко, нос дуг и узак, чело високо. (Марија Ђурић-Срејић, Увод у физичку антропологију древних популација, стр. 296)

Кромањонац у комбинацији са Нордидом


Кромањонац у комбинацији са Алпидом (Бореби)


Кромањонац у комбинацији са Динарцем (такозвани "Балкан Бореби")

Синиша Јерковић:
Хтио бих нешто напоменути о Динарцима, односно пренијети оно што је Кун записао о њима.

Кун је Динарце сматрао мјешаном расом у којој су кључну улогу имала два медитеранска расна типа: Атлантски медитеранци и Класични Медитеранци тзв. Кападокијци који су се помијешали са Алпидима (од Алпида су Динарци постали брахикефални), а потпуна исти процес се десио и на Кавказу са арменоидима, гдје су кавкаски алпиди брахикефализовали класичне Медитеранце. Због тога су Динарци и Арменоиди наизглед веома слични. КУн такође сматра да су динарци касније примили примјесе Бореби кромањонске расе и Кордед расе (И2а+Р1а) као и неке примјесе Нордика (И1).

Ако би покушали бар ове основне расе превести у хаплогрупе онда бисмо могли рећи да је негдје на Блиском истоку постојала нека Ј и Р1б мјешавина, која је формирала главни класични медитерански расни тип тј. Кападокијце. Ти су се Кападокијци мјешали са алпијском расом и на Кавказу и на Алпима (хаплогрупа Г), а у сјеверој Африци и на Балкану и са Атлантским Медитеранцима (Е хаплогрупа). У тој мјешавини је настао динарски расни тип. Питање је само да ли су Бел Беакер народ донијели динарски расни тип већ уобличен са Блиског истока и у кој се мјери он разликовао од данашњег динарског типа. Свакако се разликовао, јер је у Европи примао нове утицаје.

Али укратко речено, у сржи динарског расног типа требало би да буду сљедеће хаплогрупе: Ј, Р1б, Е и Г.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију