Жао ми је што сам разочарао уваженог Зрна немогућношћу представљања нечега што није доступно, а он очекивао. Ако нетко поседује дигитализоване матице које нису у саставу Пројекта ЦМ, и жели да постану његов део, радо ћу се одазвати да их уврстим.
Наравно да нисам ја измислио или направио све те слике страница старих православних српских матица, стварно доступних на Familysearch, али сам их сабрао, обрадио и уобличио у знатно приступачнију форму, те презентовао на интернет страници коју сам ја израдио по властитим графичким идејама и решењима. Вероватно нису идеална или свима по вољи, али су моја. Стога мислим да није било претенциозно с моје стране употребити знак ©, који је уваженом Зрну јако засметао тврдећи да се китим туђим перјем. Чињеницу о јавној доступности обрађеног материјала сам, некријући ју, јавно истакао на интернет страници. (Чудим се како ми није замерено на употреби грбова или слика наших православних храмова...)
Једно питање и одговор на њега објашњавају све:
"DRŽAVNI ZAVOD ZA INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO
Najčešća pitanja
...
7. Jesu li prerade autorskih djela zaštićeni kao autorska djela?
Ako su prijevodi i druge prerade autorskih djela kao što su prilagodbe, obrade i sl. originalna intelektualna ostvarenja individualnog karaktera, bit će zaštićeni kao samostalna autorska djela.
Prava autora izvornog djela ostaju netaknuta.
..."
(Prezentirano u izvornom obliku, a nalazi se na
https://www.dziv.hr/hr/intelektualno-vlasnistvo/autorsko-pravo/najcesca-pitanja/)
Навео сам ово иако Пројекат ЦМ није прерада ауторског дела...