Има нека незванична статистика која каже да је сваки трећи становник Беча Аустријанац.
Није то баш тако, иако је Беч наравно град са највећим бројем странаца.
Званична статистика града Беча каже следеће:
https://www.wien.gv.at/statistik/bevoelkerung/tabellen/bevoelkerung-staat-geschl-zr.html Укупан број становника 2020 1,9 милиона, од тога Аустријанаца тј. лица са аустријским држављанством 1,3 милиона. Странаца 589 хиљада, од тога од тога преко 77 хиљада са држављанством Србије (и ЦГ). Такође преко 21 хиљада са држављанством Б/Х и преко 12 хиљада држављана Хрватске. Ово каже једноставно да је немогуће утврдити колико Срба живи у Бечу из простог разлога што не значи да је свако ко има држављанство Србије и по националности Србин. Такође, у међувремену доста Срба има држављанство Аустрије.
Занимљиво је рецимо да у статистици религија града Беча нису обухваћене православне цркве. Вероватно из разлога што не достављају податке о броју верника, а питање је да ли такве и имају. Статистик Аустриа од 2011 не обухвата у својим статистикама религију, што је само по себи прилично чудно, али има одређене политичке разлоге.
Свако ко борави у Аустрији дуже од неког периода, у обавези је да пријави боравиште магистрату (ZMR Meldezettel). У том образцу има једна ставка где може да се наведе вероисповести. Пошто није обавезно, већина људи изостави ту ставку јер рецимо ако сте католик и то наведете, у обавези сте да плаћате неки додатни порез. Не знам да ли то важи и за друге вероисповести али сам ја свакако ту ставку изоставио а чиними се да тако ради већина. Због тога мислим да ове званичне статистике што се тиче вероисповести нису тачне.
Свако ко борави у Аустрији дуже од 72ч у обавези је да се пријави у надлежни магистрат или бецирксхауптманшафт. Привремено или трајно. Е сад, направили сте грешку што нисте унели нпр. своју религијску одредницу јер је управо то сербиш-ортодокс најбоља одредница за укупан број Срба у Аустрији, иако наравно ни то није прецизно јер ем не иду сви у цркву, ем нису сви религиозни, ем из разлога које сте навели не изјасне се људи уопште или се изјасне само као ортодокс и сл.
Што се тиче црквеног пореза, ту Вас је неко погрешно информисао. Црквени порез плаћају само верници Римокатоличке и Евангелистичких цркава. Он износи 1,1% бруто плате.
С обзиром да наша цркве не познаје систем црквеног пореза православни верници не спадају у тај порез и не плаћају га наравно.
Поздрав.