Браво мој Делијо за тему!
Мислим да сам на форуму видео и тему Срби у Сент Андреји.
На жалост, сад код себе немам неку документацију из мог живота у Мађарској неколико година (Будимпешта,Сентандреја), али ћу се потрудити ових дана да пронађем барем фотографије. Имам чак и неколико песама које су инспирисане неким мојим утисцима из тог периода (1998-2002). Упознао сам тада пуно нашег света - староседелаца (којих је већ и тада било мало не само из Будимпеште и Сентандреје, већ и из Помаза, Чобанца,Вишеграда и из других места). Осетио неки њихов менталитет. Посебно ми је било симпатично када их питате како су или као иде - они кажу: помало, помало. Када сам их питао зашто баш то кажу они објасне да је то да се не урекну.
Тих година Мађарска је била преплављена бројним новим избеглицама из Србије из разноразних разлога и мислим да је то био судар светова. Наши стари Срби су већ увелико попримили обележја мађарске већине и окружења ( отегнути тихи говор, смиреност у понашању, стрпљење, дисциплинованост, скромност и др. што се видело у свим приликама па и на богослужењима али и на улици, поштовање својих светиња).Ови нови Срби нестрпљиви, динамични, темпераментни, потпуна супротност, са врло брзим суочавањем да је Мађарска специфична - примера ради само - увече се врло рано гасе светла и људи се повлаче у своје домове и да се њихова ишчекивања неће тако лако и брзо испунити.
Исте те особине су показивала и наша деца на екскурзијама у Мађарској (радраганост, бучност, одсуство дисциплине једном речју јужњачку темпераментност).
Ставићу ових дана неке слике или замолити неког од вас да их постави у моје име. Оне преко постимаге буду некако ситне.Има заиста интересантних фотографија.