Ево и неких презимена у селима банатских Хера у Румунији, која "вуку", на Црну Гору, Црногорску Херцеговину, Стару Хецеговину.
Соколовац или Сакаловац: Поред презимена великог рода који се зове Браничевски, постоје и Бурмаз, Скочајић, Новаковић и Пејовић. Род Којчића слави Св. Саву. Без икаквих података о поријеклу ево и неких карактеристичних презимена: Вулетићи, Драшковићи, Пејовић-Морачки, Белодедић. Од ових је и фудбалер Белодедић.У списку оних који су се исповиједали пред Божић 1787 имају и презимена: Кричковић, Ђуровић, Комњеновић, Карановић...
Луговет: старији родови су :Радосављевић, Белодедић и Вуксановић. Ево и карактеристичних презимена:Стаматовић, Русовац, Томашевић, Бушатовић. На исповијед пред Божић 1787 сусрећу се и презимена: Раичевић, Ђуров-Ђуровић, Ђурашев, Дуганђић.
Лесковица: У списку лица која су се исповиједала пред Божић 1787, нађох и једног Ковијанића. Моја асоцијација одмах на Ковијаниће- Риста Ковијанића, Морачу. Можда и гријешим? Старији родови у селу су: Вишатовићи, Мишановићи, Стојчевићи, Томићи - Угарковићи. Ови родови су старином из Сонте код Осека - (раније име Осијека). Букуров и Филиповић, мислим да гријеше кад наводе да су се овдје одмах ови родови посрбили. Виђо да се међу тестиранима на мајској акцији помињу и Сонта и Орељ, а поред њих су презимена Баната: Алмажан, Ардељан, али и Кладован, Маржињан.
Златица са Прњавором: Ђурашевићи су старином од Никшића (Ђурђиц). Доселили се најприје у Молдаву. Изумрли су Бошковићи а иселили се Радосављевићи.
Наведени подаци су забиљежени 1938. г. По тим подацима је написан чланак на двије и по странице од стране Б.Букурова и М. Филиповића. Да ли их и данас има под свим овим презименима, не знам ? Многе је режим у Румунији иселио из овог дијела румунског Баната у мочваре на другом крају Румуније ( Багрдан). Имао сам прилику прије годину дана да слушам обраћање Србина из Рекаша на румунском, јер не зна српски.
Вучина, Љ. Церовић пише о Србима, а Б. Шекуларац о Црногорцима, "класична српско-црногорска посла".
Миле Томић се чини ми се нудио на "Пореклу" да му се штампају књиге, јер нема одзива ни у Румунији, а ни у Србији. Имао сам у рукама његов румунско - српски речник ( скраћено издање).