Форум - Порекло

ДНК порекло => Српски ДНК пројекат => Родови и њихове хаплогрупе => Тему започео: vojinenad Март 16, 2016, 10:21:50 пре подне

Наслов: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: vojinenad Март 16, 2016, 10:21:50 пре подне
Данас сасвим случајно пронађох занимљиве податке о роду Угреновића, па није на одмет да се зна. Историја овог братства повезана је и донекле испреплетена са историјом развитка племена Никшићи, о томе говори народно предање сачувано како код Никшића тако и код самих Угреновића, што само по себи даје поверење у своју тачност, а и неки писани извори из дубровачког архива то потврђују.. На ФБ страници ''Братство Ђапић'' стоји ово:

КРАТКА ИСТОРИЈА ЂАПИЋА

           Ђапићи воде порекло из Никшића и једна су од породица које сачињавају братство Угреновићи. Према досадашњим објављеним историјским радовима Угреновићи се помињу у XIV веку као братство које је насељавало простор данашњег Никшића и околних села. По новим историјским сазнањима које заступа и аргументовано брани оснивач српске историјске школе др. Јован Деретић, Срби су староседеоци на Балкану, тако да су Угреновићи највероватније део српског племена Лужани. Угреновићи су држалипредео око брда Уздимира у Никшићком Пољу, на коме су данас села Кочани и Заврх. Цео тај крај раније се називао жупа Оногошт, по истоименој тврђави из које сусе контролисали трговачки путеви који везују Рисан са Србијом, и Босну са Зетом. Народно предање говори да су Угреновићи били јако братство, а име су добили по извесном Угрен бану, који се у Дубровачком историјском архиву помиње (последњи пут) 1411. године. Како су се Угреновићи раније звали, не зна се поуздано.

           Угреновићи су дуго времена држали власт у жупи Оногошт, а до опадања моћи Угреновића долази након убиства Угрен бана. Народно предање каже да доласком Никше у жупу Оногошт (са његових седам синова и вероватно доста рођака), долази до сукоба око превласти у жупи, који се завршава убиством Угрен бана од стране Гојака, најмлађег Никшиног сина. Споменик Угрен бану постоји и данас, а налази се у селу Ливеровићи (према предању Никшића један од Никшиних синова се звао управо Оливер). После тога племе Никшићи (који иначе славе св. Луку) постепено преузимају главну улогу у жупи, која касније као и сам град добија име Никшић по родоначелнику Никши.

           Према досадашњим расположивим подацима, све наводи да Ђапићи потичу из села Студенци ( 2км од Никшића), одакле су се из разних побуда током времена селили у друге крајеве.

ИСЕЉАВАЊЕ ЂАПИЋА

           Братство Угреновићи имају славу која је везана искључиво за њих, а то је свети Јоаким и Ана који се слави 22. септембра. Јоаким и Ана су били свети прародитељи, тј. родитељиБогородице Марије која је родила Исуса Христа, а у народу је ова слава позната као ''Аћим и Ана'' или чак ''Ћимијана''. Уређим случајевима дешава се да породице које славе нашу славу нису Угреновићи, али су такви случајеви углавном познати (нпр. у случају да је то слава имања (земље) на које је дошла друга породица, или доласком зета на имање и сл.). Приликом исељавања у друге крајеве Ђапићи су као и друге породице Угреновића из разних побуда мењали славу, тако да уколико данас немају карактеристична презимена, нема начина да се утврди њихова припадност братству Угреновића (сада уз помоћ ДНК ипак може :)).

 
ИСЕЉАВАЊЕ ЂАПИЋА одиграло се 1699. године.

           Један од браће се настанио у селу Цветуљи, а његови потомци одлазе у Мачву, у село Бадовинци, где се највећи број и данас налази. Ова грана Ђапића није задржалаизворно презиме, тако да се данас презивају Цветуљски.

           Други брат одлази у село Острово, данашњи Липнички Шор (код Лознице), где се већина потомака и данас налази, а као и претходна грана Ђапића променили су презиме и презивају се Дамњановић.

           Трећи брат који је отишао у село Букор (35км јужно од Шапца),имао је бројно потомство које се селило у околна села. Да би се новонастале породице разликовале, преузели су тадашњи српски обичај да узимају очево име за презиме, тако да се и код ове гране Ђапића није одржало изворно презиме. Данашња презимена настала су око 1850. године, када су се по наредби кнеза Аллександра Карађорђевића породице морале одлучити за једно презиме које се није смело мењати без неког посебног разлога. У почетку су најбројнији били Јевтићи(Мровска – 35 мушких глава, Горња Сипуља – 17 мушких глава). Ђукићи (Горња Сипуља). Део Јевтића који су остали у Букору променили су презиме у Баругџиће (25 мушких глава).

           Од потомака трећег брата Ђапића настале су фамилије Арсеновић (186 мушких глава), Илић (34 мушке главе) и Игњатовић (48 мушких глава), сви из Букора, али су задржали надимак Ђапићи. Део Ђапића из Букора населили суДоњу Бадању и настале су фамилије Аћимовић (9 мушких глава) и Марковић (47 мушких глава). Део Ђапића населио се у Поцерски Причиновић од 1804. до 1813. год. и настала је фамилија Глишић.

Овде је наведен само део исељавања Ђапића који је везан за Букор и околину и преузето из Историје Ђапића коју је истражио и написао Драган Арсеновић из Земуна.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: vidoje 013 Март 16, 2016, 11:00:58 пре подне
Шта је са Ђапићима католицима? Неђе сам прочитао да је хрватски политичар Ђапић поријеклом из Црне Горе, односно да су његови Ђапићи покатоличени Срби православци.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: vojinenad Март 16, 2016, 11:51:37 пре подне
Шта је са Ђапићима католицима? Неђе сам прочитао да је хрватски политичар Ђапић поријеклом из Црне Горе, односно да су његови Ђапићи покатоличени Срби православци.
Јел' беше Анте Ђапић? Не знам за њих конкретно, али највероватније да су то ти Ђапићи, само покатоличени. Ја за неке друге Ђапиће у Црној Гори не знам. У мом селу је некада била једна породица Ђапић која је наравно досељена из Црне Горе кад и моји, али не знам тачно одакле су дошли, мислим баш из околине Никшића или негде са севера Црне Горе. Чак знам и место где је некада била кућа и имање тог неког Саве Ђапића. Распитаћу се.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Jelic Август 11, 2016, 08:41:36 поподне
Ево шта је Синиша Јерковић писао пре пар месеци :


Баљ, слава св. Јоаким и Ана, Жабица, Љубиње, Херцеговина, I2a Динарик Југ

По предању, поријеклом су са планине Баљ код Мојковца. Планина Баљ у крају према Андријевици заиста постоји. Око Мојковца живи и продица Јушковић која такође слави св. Јоакима и Ану. Дедијер породице које славе ову ријетку славу сматра херцеговачким старинцима и веже за Угреновиће, потомке бана Угрена којега уби Никша, предак Никшића. Иначе ове фамилије су најбројеније у херцеговачком Врпољу. Ту се за њих каже да су досељене из Никшића, гдје има и Јушковића. У студији о озринићима, ови родови који славе св. Јоакима и Ану вежу се за чевске старинце Тољиће. Има их расељених и по источној Босни и околини Сарајева.

Као што видимо генетички и по предању налазе се у близини Озринића и Никшића, два I2a Динарик Југ племена. Најближи су тестираном Сибинчићу, па су сврстани у ту групу, гдје се налази и Пејовић Бездановић.

Зар се не може ова тестирана породица повезати са Угреновићима,поготово због тога што славе ретку славу Аћимовдан?Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Jelic Август 11, 2016, 08:44:07 поподне
Додуше,ту су и Ћоровићи који су друга ХГ :


Ћоровић, Аћимовдан, Крушевица, Љубиње (Херцеговина, РС), хаплогрупа E-V13

Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Селаковић Август 11, 2016, 10:41:46 поподне
Никшић је близу "изумрлих" Риђана. Знам да је било спомена да су Риђани славили (и) Јоакима и Ану. 
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Radul Август 11, 2016, 10:46:45 поподне
Чини ми се да је о њима писао Кљајевић..... Има ли неког од овог рода на нашем форуму?
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Jelic Август 11, 2016, 10:56:59 поподне
Никшић је близу "изумрлих" Риђана. Знам да је било спомена да су Риђани славили (и) Јоакима и Ану.

Да,прочитао сам негде овде на форуму да су Риђани славили Аћимовдан.Али сам исто тако у литератури за Херцеговину (највише код Милићевића) наилазио на родове који славе Лучиндан,Јовањдани Никољдан,и који исто имају предање о пореклу из Риђана.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: vojinenad Август 11, 2016, 11:30:20 поподне
Да,прочитао сам негде овде на форуму да су Риђани славили Аћимовдан.Али сам исто тако у литератури за Херцеговину (највише код Милићевића) наилазио на родове који славе Лучиндан,Јовањдани Никољдан,и који исто имају предање о пореклу из Риђана.
Мислим да и Сладоје воде порекло из Риђана, славе Аранђеловдан.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Jelic Август 12, 2016, 06:57:59 пре подне
Мислим да и Сладоје воде порекло из Риђана, славе Аранђеловдан.

Родови који потичу од Риђана по Милићевићу (ово је Небо "извадио" из Милићевићеве књиге пре пар месеци) :

Батинић   Требиње, Љубиње   Свети Јован
Франић   Требиње   Свети Јован
Гуровић   Требиње   Свети Јоаким и Ана
Хамовић   Љубиње   Свети Никола
Иванишевић   Требиње   Свети Лука
Кисин   Требиње   Свети Тома
Колак   Требиње   Свети Јован
Костић   Невесиње   Ђурђевдан
Круљ   Љубиње   Свети Јован
Кундачина   Билећа   Свети Лука
Мерћеп   Требиње   Свети Стефан
Мићун   Билећа   Свети Јован
Нинковић   сва места   Свети Јован
Пешић   Требиње   Свети Јован
Пешикан   Невесиње   Ђурђевдан
Пиљевић   Билећа, Љубиње   Свети Лука
Пјанић   Требиње   Свети Јован, раније Ђурђевдан
Риђешић   Требиње   Свети Стефан
Столица   Билећа   Свети Никола
Шаровић   Гацко   Свети Никола
Таминџић   Невесиње   Ђурђевдан
Телетина   Невесиње   Свети Јован
Уљаревић   Билећа, Невесиње, Гацко   Свети Никола
Влачић   Требиње   Свети Јован
Вукајловић   Невесиње   Свети Никола
Вулић   Требиње   Свети Јован
Зиројевић   Гацко, Невесиње   Свети Никола

Мислим да списак није коначан,тј. да има још родова који по Милићевићу потичу од Риђана.

Доминирају као славе Никољдан и Јовањдан,али има и других попут Лучиндана,Ђурђевдана...

По Радоју Ускоковићу,родови који славе Лучиндан,а имају предање о пореклу из Риђана,су заправо само просељени кроз Риђане,а оригинално су Никшићи по пореклу.Слава Лучиндан свакако иде у прилог тој тврдњи.

За сада се може само нагађати која је била ХГ Риђана,а можда уопште нису били хомогени...
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Nebo Август 12, 2016, 10:07:55 пре подне
Једна напомена: Свети Јоаким и Ана (Аћимовдан) је слава Угреновића. А да ли су Угреновићи Риђани или другог порекла, не зна се поуздано. Лично, мислим да Угреновићи нису Риђани.
По предању, бан Угрен Јеринић (?) био је управитељ жупе Оногошт, а помиње се у дубровачком документу из 1411. године (Ugrin) у вези са оногошком царином. Он је могао бити било одакле, властелин средњег или нижег реда, постављен од Сандаља Хранића Косаче (? претпоставка, с обзиром да је Оногошт био у његовом поседу крајем 14. и почетком 15. века) на овај положај.
Према предању неких родова који су од братства Угреновића (Ђапићи, нпр), Угрен је био Лужанин. А можда је био Матаруга или Крич или нешто треће. 
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Селаковић Август 12, 2016, 10:17:25 пре подне
Једна напомена: Свети Јоаким и Ана (Аћимовдан) је слава Угреновића. А да ли су Угреновићи Риђани или другог порекла, не зна се поуздано. Лично, мислим да Угреновићи нису Риђани.
По предању, бан Угрен Јеринић (?) био је управитељ жупе Оногошт, а помиње се у дубровачком документу из 1411. године (Ugrin) у вези са оногошком царином. Он је могао бити било одакле, властелин средњег или нижег реда, постављен од Сандаља Хранића Косаче (? претпоставка, с обзиром да је Оногошт био у његовом поседу крајем 14. и почетком 15. века) на овај положај.
Према предању неких родова који су од братства Угреновића (Ђапићи, нпр), Угрен је био Лужанин. А можда је био Матаруга или Крич или нешто треће.

Свакако. Ја сам споменуо Риђане само у светлу тога да, ако неко слави Свете Јоакима и Ану и даљим пореклом је из тих крајева, треба размишљати и о Риђанима, а не само о Угреновићима. Такође мислим да Угреновићи нису Риђани. А, као што видимо на основу онога што је Лука поставио, велика већина фамилија у Херцеговини које сматрају да су пореклом Риђани не славе Аћимовдан.

Надам се да ће резултати тестирања Херцеговаца донети напредак и у овој дилеми.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Radul Август 12, 2016, 01:58:00 поподне
Угреновићи у Земљи Павловића

Соколац:
Боровине из Сокоца
Урошевићи из Сокоца, Св. Аћим и Ана
Мумовићи  у Газиводама и Примчићу, Св. Аћим и Ана
Мијатовићи у Газиводама, Св. Аћим и Ана

Борковићи Хан Пијесак, Св. Аћим и Ана (вјероватно од Угреновића)


Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Синиша Јерковић Новембар 02, 2016, 02:33:04 поподне
Занимљив податак везан за Угреновиће нађох у недавно објављеном турском попису дијелова Херцеговине из 1701. године. Наиме ту се спомиње кнез Степан Угриновић на простору Никшића.Ово су његова села. У попису се каже да су то кнежине од давнина.

Drugi knez Stepan Ugrinović
Selo Studenica, kuća 32
Selo Hrastovača, kuća 32
Selo Činar?/Džebar?, kuća 32
Selo Gornja Kočan, kuća 8
Selo Dolnja Kočan, kuća 16

Колико сам видио у убикацијама, ради се о селима западно и сјеверозападно, уз сам град Никшић.

Да ли је овај кнез далеки? потомак бана Угрена из народних предања?

Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: vojinenad Новембар 02, 2016, 03:31:20 поподне
Занимљив податак везан за Угреновиће нађох у недавно објављеном турском попису дијелова Херцеговине из 1701. године. Наиме ту се спомиње кнез Степан Угриновић на простору Никшића.Ово су његова села. У попису се каже да су то кнежине од давнина.

Drugi knez Stepan Ugrinović
Selo Studenica, kuća 32
Selo Hrastovača, kuća 32
Selo Činar?/Džebar?, kuća 32
Selo Gornja Kočan, kuća 8
Selo Dolnja Kočan, kuća 16

Колико сам видио у убикацијама, ради се о селима западно и сјеверозападно, уз сам град Никшић.

Да ли је овај кнез далеки? потомак бана Угрена из народних предања?
Које још делове Херцеговине обухвата овај турски попис делова Херцеговине из 1701. године?
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Синиша Јерковић Новембар 02, 2016, 03:44:07 поподне
Које још делове Херцеговине обухвата овај турски попис делова Херцеговине из 1701. године?

Од црногорске Херцеговине обухвата: Дробњак, Пиву, Оногошт и Никшић, Риђане, Грахово. Од остале Херцеговине обухвата све сем горњег тока Неретве и Дрине, Невесиње, Благаја и Буне.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Селаковић Новембар 02, 2016, 04:20:16 поподне
Занимљив податак везан за Угреновиће нађох у недавно објављеном турском попису дијелова Херцеговине из 1701. године.

Синиша, постоји ли у књизи скица територије (Херцеговине, Лике...) која је обухваћена пописом из 1701. (претпостављам да је попис настао после "разграничења" са Млетачком)? Да ли би могао да нам окачиш мапу са обухваћеним областима (или неко други ко има књигу или је упознат са садржином пописа)?
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: vojinenad Новембар 02, 2016, 05:14:59 поподне
Од црногорске Херцеговине обухвата: Дробњак, Пиву, Оногошт и Никшић, Риђане, Грахово. Од остале Херцеговине обухвата све сем горњег тока Неретве и Дрине, Невесиње, Благаја и Буне.
Значи нема Мораче и Роваца?
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Селаковић Новембар 02, 2016, 05:22:37 поподне
Синиша, постоји ли у књизи скица територије (Херцеговине, Лике...) која је обухваћена пописом из 1701. (претпостављам да је попис настао после "разграничења" са Млетачком)? Да ли би могао да нам окачиш мапу са обухваћеним областима (или неко други ко има књигу или је упознат са садржином пописа)?

Извињавам се, не видех да одговор већ постоји.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Синиша Јерковић Новембар 02, 2016, 06:23:29 поподне
Значи нема Мораче и Роваца?

Нема.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: vojinenad Новембар 02, 2016, 06:26:03 поподне
Нема.
:(
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: vojinenad Новембар 02, 2016, 06:31:56 поподне
Нема.
Већ сам поставио ово питање, али ајде да то и овде поновим, интересује ме ко је радио превод овог дефтераиз, да ли је превод дефтера самостално објављен или у склопу неког штампаног издања тј. књиге, и када је тачно и под којим насловом изашао из штампе?
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: vojinenad Новембар 02, 2016, 06:33:33 поподне
Извињавам се, сад видех одговор.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: србин мали Октобар 14, 2017, 11:40:25 поподне
ВЕЛИКИ ПОЗДРАВ свим форумашима!
Одавно тражим овакво нешто...
Прво да се представим...
Зовем се ДРАГО ЧАМПАРА ,,Невесиње,,,село Биоград..
Не знамо пуно о свом поријеклу.
Предпостављамо да припадамо племену Угреновића!
Имам утисак да је то једно од најразбијенијих српских племена!
У Невесињу,поред Чампара,светог Јоакима и Ану славе још само породице Станковића и Костића!
На подручју Требиња има доста породица које славе ту славу.
У Љубомиру(где су и моји преци по предању некад живели), постоји црква посвећена тим светитељима,,,,,исто као и у Фатници.
Како,кад,и зашто се моја породица раздијелила, на три дијела, различитих вјерских и националних идентитета?
Не знам!Могу само да нагађам!
Куга почетком 19 века је скоро прекинула биолошку нит православног огранка  Чампара...Остао је један (Симо),,,Очајан, можда помало и ограничен!
Ипак је успио да сачува породичну лозу,,,,,,али је био скоро бескористан по питању предања...
Оно је доживело прекид који ми нисмо успели освијетлити у потребној мери.
Легенда каже да су му у опстанку помогле Гатачке Чампаре,,,муслимани....
Били су различитих вера,али су се међусобно испомагали ???
Ето,,,,ја у најкраћем рекох понешто од онога што сам чуо од својих предака!
Надам се да ћемо заједно открити још пуно тога!
Поздравља вас ,ваш брат србин!
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: ДушанВучко Октобар 14, 2017, 11:51:48 поподне
ВЕЛИКИ ПОЗДРАВ свим форумашима!
Одавно тражим овакво нешто...
Прво да се представим...
Зовем се ДРАГО ЧАМПАРА ,,Невесиње,,,село Биоград..
Не знамо пуно о свом поријеклу.
Предпостављамо да припадамо племену Угреновића!
Имам утисак да је то једно од најразбијенијих српских племена!
У Невесињу,поред Чампара,светог Јоакима и Ану славе још само породице Станковића и Костића!
На подручју Требиња има доста породица које славе ту славу.
У Љубомиру(где су и моји преци по предању некад живели), постоји црква посвећена тим светитељима,,,,,исто као и у Фатници.
Како,кад,и зашто се моја породица раздијелила, на три дијела, различитих вјерских и националних идентитета?
Не знам!Могу само да нагађам!
Куга почетком 19 века је скоро прекинула биолошку нит православног огранка  Чампара...Остао је један (Симо),,,Очајан, можда помало и ограничен!
Ипак је успио да сачува породичну лозу,,,,,,али је био скоро бескористан по питању предања...
Оно је доживело прекид који ми нисмо успели освијетлити у потребној мери.
Легенда каже да су му у опстанку помогле Гатачке Чампаре,,,муслимани....
Били су различитих вера,али су се међусобно испомагали ???
Ето,,,,ја у најкраћем рекох понешто од онога што сам чуо од својих предака!
Надам се да ћемо заједно открити још пуно тога!
Поздравља вас ,ваш брат србин!
Поздрав Угреновићу :) Угреновићи воде порекло од Бана Угрена (14. век), господара Оногошта и славе Св. Јоакима и Ану...
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: србин мали Октобар 15, 2017, 10:22:00 пре подне
Поздрав Угреновићу :) Угреновићи воде порекло од Бана Угрена (14. век), господара Оногошта и славе Св. Јоакима и Ану...
Поздрав брате Никшићу :)...
Мало сам начео тему о односу племена Никшића и племена Угреновића :)
Тема је јако,јако, занимљива.
Тек понешто се зна о Никши и Угрену.
Премало да би их ми данас славили или осуђивали. :).
Моја маленкост :),као представник стране губитника,нема намеру да се бави ни реваншизмом,,ни ревизионизмом историје :)Ха,хаа.. ;)
Историју увијек пишу победници.Тако је било и у овом случају.
Но то је сада најмање важно...
Мене интересују друге ствари..
Угрен бан се задњи пут спомиње 1411 године.
400 година празнине је превише..Континуитет је неоспоран,али...
Једноставно;Премало знамо о себи самима :(
ДНК пројекат је можда једина нада.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: ДушанВучко Октобар 15, 2017, 10:40:44 пре подне
Поздрав брате Никшићу :)...
Мало сам начео тему о односу племена Никшића и племена Угреновића :)
Тема је јако,јако, занимљива.
Тек понешто се зна о Никши и Угрену.
Премало да би их ми данас славили или осуђивали. :).
Моја маленкост :),као представник стране губитника,нема намеру да се бави ни реваншизмом,,ни ревизионизмом историје :)Ха,хаа.. ;)
Историју увијек пишу победници.Тако је било и у овом случају.
Но то је сада најмање важно...
Мене интересују друге ствари..
Угрен бан се задњи пут спомиње 1411 године.
400 година празнине је превише..Континуитет је неоспоран,али...
Једноставно;Премало знамо о себи самима :(
ДНК пројекат је можда једина нада.
Можда је баш ово право место за историјско измирење :)  Бан Угрен се помиње 1411. а то значи да је то касније од догађаја за који претпостављамо да се десио...Ја сам мислио да се ради о другој половини 14. века...Чињенице су свакако да потоји мрамор Бана Угрена и Никшин киљан
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: србин мали Октобар 15, 2017, 11:05:27 пре подне
Можда је баш ово право место за историјско измирење :)  Бан Угрен се помиње 1411. а то значи да је то касније од догађаја за који претпостављамо да се десио...Ја сам мислио да се ради о другој половини 14. века...Чињенице су свакако да потоји мрамор Бана Угрена и Никшин киљан
Негде сам читао легенду о зидању града (Оногошта,,,касније Никшића).
Мора се признати да је непристрасна :).
За разлику од историје и историографије, које су увијек у служби политике.
И ми требамо покушати бити такви :)
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: ДушанВучко Октобар 15, 2017, 01:27:00 поподне
Негде сам читао легенду о зидању града (Оногошта,,,касније Никшића).
Мора се признати да је непристрасна :).
За разлику од историје и историографије, које су увијек у служби политике.
И ми требамо покушати бити такви :)
Слажем се :)
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: vojinenad Октобар 15, 2017, 10:35:14 поподне
Можда је баш ово право место за историјско измирење :)  Бан Угрен се помиње 1411. а то значи да је то касније од догађаја за који претпостављамо да се десио...Ја сам мислио да се ради о другој половини 14. века...Чињенице су свакако да потоји мрамор Бана Угрена и Никшин киљан
Предање сачувано код Никшића насељених у Ровцима, потомству Гојака Никшина (Нишина) потпуно се поклапа са историјским изворима који последњи пут помињу бана Угрена 1411. год. а турски попис евидентира унуке Гојакове 66 год. након тога. Предање каже да је Гојак након убиства бана Угрена побегао у камена Ровца, оженио кћерку (или унуку) кнеза Богдана Љешњанина, и имао синове Булата, Влаха, Шћепана и Срезоја.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: ДушанВучко Октобар 15, 2017, 11:13:14 поподне
За сада има Баљ тестирани, Аћимовдан (Св. Јоаким и Ана), Жабица, Љубиње РС
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Jelic Октобар 15, 2017, 11:13:49 поподне
За сада има Баљ тестирани, Аћимовдан (Св. Јоаким и Ана), Жабица, Љубиње РС

И Ћоровић из Љубиња са овом славом, E1b.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: србин мали Октобар 16, 2017, 10:10:49 поподне
И Ћоровић из Љубиња са овом славом, E1b.
Територијални распоред ова хаплогрупе би могао бити сличан са распоредом славе Јоакима и Ане.
Можда сам субјективан,али,мени то тако изгледа.
Овде бих само додао   да су Лијева Ријека (село Лопате)
незаобилазни дио нашег породичног  предања.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Азот Фебруар 24, 2018, 07:38:29 поподне
Да ли су Угреновићи из Хашана код Бањалуке повезани са тим Угреновићима? (св. Тома)
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Иван Вукићевић Април 19, 2018, 07:16:24 поподне
Караџић и Шибалић су забележили следеће о Радојевићима на Мокром:

Потичу од Тољића из Горњег Поља код Никшића. Даљња старина им је са Чева, одакле су под притиском Озринића морали да се иселе и дођу у Никшићко поље – Кочане и Заврх. У Никшићу су се развили у јако братство, од којих се посебно истакао Угрен, по коме су се доцније називаж и Угреновићи, који су у то вријеме били најмоћнија властела Оногошта. По једном предању код Угрена се налазио Никша, који је био слуга на двору Угреновом. Он је наводни оснивач града Никшића. Даље предање казује да су Никшини синови једном приликом убили бана Угрена и да су они преузели примат у никшићком крају.

Из 1699. године помиње се Шћепан Тољић-Угреновић, као кнез села: Студенаца, Растовца, Горњих и Доњих Кочана и др. Угреновићи су гинули у ратовима против Турака, нарочито у устанку војводе Грдана 1597. године, у Кандијском (1645-1669) и Морејском рату (1684-1699), као и у борбама које су вођене око Никшића почетком 19. вијека. Након честих ратова у којима су Угреновићи-Тољићи имали значајну улогу, долазило је до њиховог честог исељавања у друге крајеве. Селили су у Црногорско приморје, у Босну на Гласинац и др. Њима су сродници: Бабићи, Вујичићи, Јушковићи, Пејовићи, Пиљевићи, Пантовићи, Мијановићи, Мумовићи, Ђапићи, сви у Горњем Пољу; Голубовићи на Малинску, Лазовићи на Кутњој Њиви, Мучалице у Горњој Морачи и на Годијељима, Лековићи у Вранешу и Јушковићи у Морачи. Свима им је заједничка слава Аћимовдан.


За Угреновиће има више предања о њиховом пореклу. Обично се спомињу Риђани, Лужани и Тољићи, а Караџић и Шибалић заступају ову трећу верзију. Међутим, од свих наведених братстава једино се за Бабиће, Вујичиће, Пиљевиће и Радојевиће поуздано зна да су од Тољића са Чева, док су остала братства од Угреновића. Чак и да су Угреновићи заиста огранак Тољића, у тврдњу да се 1699. године спомиње Шћепан Тољић-Угреновић не верујем пуно јер Караџић и Шибалић претка Радојевића називају Радојицом Тољићем, док Лубурић наводи да се звао Радојица Бабић. Дакле, тачно се зна од ког су братства Радојевићи из Горњег Поља, међутим Караџић и Шибалић су волшебно променили презиме из само њима познатих разлога, тако да ме не би чудило да су том Шћепану додали једно од два презимена. Управо због оваквих ствари је Лубурићев рад неупоредиво бољи од свих сличних радова о Дробњаку који су касније писани.

За Лековиће из Вранеша се не би рекло да имају предање о пореклу од Угреновића имајућу у виду да се рођакају са Лековићима из Годиња у Црмници:
http://www.vijesti.me/vijesti/susret-bratstva-lekovic-u-organizaciji-godinjana-33632

Дакле, ово су братства у Црној Гори за која се великом сигурношћу може рећи да су Угреновићи:
- Јушковићи (Горње Поље, Љевишта) и њихов огранак Лазовићи (Кутња Њива)
- Пејовићи (Горње Поље) и њихов огранак Мучалице (Љевишта, Годијељи)
- Пантовићи (Горње Поље)
- Мијановићи (Горње Поље)
- Мумовићи (Горње Поље)
- Ђапићи (Горње Поље)
- Голубовићи (Малинско)
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Иван Вукићевић Април 19, 2018, 07:18:46 поподне
С обзиром да је за Угреновиће на основу пар резултата из Херцеговине утврђено да припадају E-V13>>Z5017>>Z16988 грани, ову тему би требало преименовати и пребацити у секцију "Родови и њихове хаплогрупе".
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: skituljko039 Април 19, 2018, 10:39:12 поподне
Да ли су Угреновићи из Хашана код Бањалуке повезани са тим Угреновићима? (св. Тома)
---Угреновића има и у Метохији, село Гораждевац. Слава "Свети Јован", 20 јануар. Не знају тачно одакле су досељени у Гораждевац...
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Bane Јануар 08, 2019, 12:11:02 пре подне
Да ли има ког из овог рода да је активан на форуму?
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: ДушанВучко Јануар 08, 2019, 12:21:56 пре подне
Да ли има ког из овог рода да је активан на форуму?
Има их са више слава па је питање да ли су један род...Они који су владали Оногоштом (касније  Никшићем) су славили Св. Јоакима и Ану, и "србин мали" је оставио пар порука на овој теми...Он је од тог рода чини ми се
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Bane Јануар 08, 2019, 12:34:44 пре подне
Има их са више слава па је питање да ли су један род...Они који су владали Оногоштом (касније  Никшићем) су славили Св. Јоакима и Ану, и "србин мали" је оставио пар порука на овој теми...Он је од тог рода чини ми се


Управо ме интересују они са славом Св. Јоакима и Ане. Питам највише због евентуалног тестирања A11837 SNP-а. Мислим да постоји одређена вероватноћа да буду позитивни. При чему је ипак мало вероватније да су A11837- али док се не провери нећемо знати.

DYS531=11 упућује да су негативни на BY4197 (грана Бјелопавлића) а на основу неких других вредности не би требало да припадају ни климентској Z27131.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: ДушанВучко Јануар 08, 2019, 12:55:02 пре подне

Управо ме интересују они са славом Св. Јоакима и Ане. Питам највише због евентуалног тестирања A11837 SNP-а. Мислим да постоји одређена вероватноћа да буду позитивни. При чему је ипак мало вероватније да су A11837- али док се не провери нећемо знати.

DYS531=11 упућује да су негативни на BY4197 (грана Бјелопавлића) а на основу неких других вредности не би требало да припадају ни климентској Z27131.
Ретка је слава у питању...поранио сам са проценом, али не знам шта да ти кажем за A11837..18 евра је на Yseq , вреди пробати, и ја сам пробао СНП од Тарских, иако нисам био сигуран...вреди пробати, док год постоји сумња на нешто...и минус је информација као и плус  ;)
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: србин мали Јануар 26, 2019, 10:25:40 поподне
Ја се извињавам свима,,,нисам довољно активан на форуму :(..
Са своје стране изражавам спремност и најбољу вољу... :)
То што је до мене....Остало препуштам стручњацима којих на овом форуму и те како има..
Да само напоменем да до сада нисам радио никакве днк анализе...
Велики поздрав :)
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Bane Јануар 27, 2019, 06:24:15 поподне
Ја се извињавам свима,,,нисам довољно активан на форуму :(..
Са своје стране изражавам спремност и најбољу вољу... :)
То што је до мене....Остало препуштам стручњацима којих на овом форуму и те како има..
Да само напоменем да до сада нисам радио никакве днк анализе...
Велики поздрав :)

То што немаш никакав ДНК резултат до сада није баш најбоља околност. Дај неколико дана да видимо који је набољи начин да се нешто уради. Добродошли су и твоји предлози ако их будеш имао.

Да ли је можда тестиран неко од твојих даљих (или ближих) рођака по мушкој линији?
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: србин мали Јануар 27, 2019, 07:07:13 поподне
Није,,,бар колико је мени познато!
Но,шта је ту је!
Могу само изразити своју добру вољу...
Уз неке разумне финансијске издатке,разуме се!
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Дуле Гуслар Фебруар 21, 2019, 04:01:15 поподне
Поздрав свима, а нарочито потенцијалним рођацима и саплеменицима!
Презивам се Пејић, а крсна слава моје породице је Св. Јоаким и Ана - Аћимовдан. Поријекло нам је са Нишићке висоравни (данашња ФБиХ), општина Илијаш. Ту смо се доселили крајем 18. вијека, а поуздано знамо да потичемо од горепоменутих Пејовића из Горњег Поља код Никшића, а даљим поријеклом од Угреновића. На Нишић(е) (по напуштеном завичају село је и добило име) доселио је Пејо Пејовић са своја три сина Митром, Илијом и Јовом, а овим крајевима проселили су се и на крају у Тузли настанили Пејови рођаци Лука, Јеремија, Живко и још неки. Од Живка потичу тузлански Црногорчевићи, породица која је обиљежила историју Тузле средином и у другој половини 19. вијека. Унук овога Живка, такође Живко, написао је "Мемоаре" у којима је о поријеклу породице доста тога речено и што служи као потврда за постојећа породична предања. О мојој породици постоји и монографија "Пејићи са Нишића - кратка хронологија и породично стабло" аутора Угљеше Пејића, а ту је о свему овоме много исцрпније и на основу релевантних извора писано. Колико ми је познато, још нико из породице није радио ДНК тест.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Bane Фебруар 21, 2019, 07:17:29 поподне
Ја могу да учествујем са 2000 дин. у било ком STR тесту неког припадника овог рода.
Уколико би се заинтересовани одлучио да STR тест ради код FTDNA моје учешће би било 5000 дин.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Mandrak Јун 25, 2019, 11:23:39 поподне
Поздрав свима.
У задње време истражујем порекло моје породице па сам налетео на ову тему.
Презивам се Черовић. Моји су пореклом из Љубомира, Врпоље, засеок Брова.
Славимо Св. Аћима и Ану и стари су причали да водимо порекло од Угреновића од Оногошта.
Јевто Дедијер је исто то писао а ђед је и причао да им је Јевто долазио у кућу.
Закопао бих мало дубље и вољан сам ићи на ДНК тестирање. Само не знам ни шта да тражим од тестова.
Има ли савета, препорука?

Пуно поздрава.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Иван Вукићевић Јун 26, 2019, 12:07:48 пре подне
Поздрав свима.
У задње време истражујем порекло моје породице па сам налетео на ову тему.
Презивам се Черовић. Моји су пореклом из Љубомира, Врпоље, засеок Брова.
Славимо Св. Аћима и Ану и стари су причали да водимо порекло од Угреновића од Оногошта.
Јевто Дедијер је исто то писао а ђед је и причао да им је Јевто долазио у кућу.
Закопао бих мало дубље и вољан сам ићи на ДНК тестирање. Само не знам ни шта да тражим од тестова.
Има ли савета, препорука?

Пуно поздрава.

Зависи колико сте новца спремни да потрошите. За почетак бих препоручио тест на 23 маркера у ДНК центру на основу ког ће бити потврђено да ли припадате роду Угреновића (што је више него очекивано).
https://dnk.poreklo.rs/Srpski-DNK-Projekat/Cesta-pitanja
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Voljen od Boga Јун 26, 2019, 01:41:28 поподне
Ја могу да учествујем са 2000 дин. у било ком STR тесту неког припадника овог рода.
Уколико би се заинтересовани одлучио да STR тест ради код FTDNA моје учешће би било 5000 дин.

Мој пријатељ је прије десетак дана наручио BigY 700 код ftDNA. Према ранијем тесту припада грани Е-Z16988. Када се упореде STR маркери најближи му је Нешовић, али ми се чини да ће њих двојица чинити једну грану од BY153593. Он је Бошњак поријеклом из Метохије.
Предлажем вам да се организујете и финансирате један BigY 700 за неког од вас. За очекиват је да ће се наћи још SNP маркера за ову врло заниљииву грану.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: vid.knezevic Септембар 22, 2019, 10:39:54 пре подне
Сретна слава свима који славе. Ја сам у тазбини, ожењен сам од овог рода Станојевићи-Лазаревац, даље Сакуља.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: ZoranV Октобар 19, 2019, 02:58:02 пре подне
Мој пријатељ је прије десетак дана наручио BigY 700 код ftDNA. Према ранијем тесту припада грани Е-Z16988. Када се упореде STR маркери најближи му је Нешовић, али ми се чини да ће њих двојица чинити једну грану од BY153593. Он је Бошњак поријеклом из Метохије.
Предлажем вам да се организујете и финансирате један BigY 700 за неког од вас. За очекиват је да ће се наћи још SNP маркера за ову врло заниљииву грану.

Вољени у контакту сам са твојим пријатељем дуже времена, грана је Бјелопавлића као и Нешовић. Било би лијепо видјети колико су Угреновићи далеко.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: ZoranV Октобар 19, 2019, 05:14:56 пре подне
Поздрав свима, а нарочито потенцијалним рођацима и саплеменицима!
Презивам се Пејић, а крсна слава моје породице је Св. Јоаким и Ана - Аћимовдан. Поријекло нам је са Нишићке висоравни (данашња ФБиХ), општина Илијаш. Ту смо се доселили крајем 18. вијека, а поуздано знамо да потичемо од горепоменутих Пејовића из Горњег Поља код Никшића, а даљим поријеклом од Угреновића. На Нишић(е) (по напуштеном завичају село је и добило име) доселио је Пејо Пејовић са своја три сина Митром, Илијом и Јовом, а овим крајевима проселили су се и на крају у Тузли настанили Пејови рођаци Лука, Јеремија, Живко и још неки. Од Живка потичу тузлански Црногорчевићи, породица која је обиљежила историју Тузле средином и у другој половини 19. вијека. Унук овога Живка, такође Живко, написао је "Мемоаре" у којима је о поријеклу породице доста тога речено и што служи као потврда за постојећа породична предања. О мојој породици постоји и монографија "Пејићи са Нишића - кратка хронологија и породично стабло" аутора Угљеше Пејића, а ту је о свему овоме много исцрпније и на основу релевантних извора писано. Колико ми је познато, још нико из породице није радио ДНК тест.

И ова информација је интересантна, јер сам некада давних 70их упознао неку дјецу, Вујадиновиће из Нишића. Један се звао Страјо. Нису знали да кажу ништа о својој старини. Интересантно....
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Bane Новембар 18, 2019, 02:11:24 поподне
Отворило се ново интересантно питање везано за Угреновиће.
Наиме, пре неколико дана се испоставило да су неке од грана које су испод Z16988>[DYS531=11] позитивне на SNP A11826. Ради се о подгранама Z27131 (где спадају и Клименти) и A11837 тако да би њихов филогенетски низ могао да се представи овако:

Z16988>[DYS531=11]>A11826>Z27131
Z16988>[DYS531=11]>A11826>A11837

Обзиром да је тренутно прихваћена прогноза да су Угреновићи Z16988+ било би занимљиво сазнати и да ли су позитивни или негативни на A11826.
Иначе старост A11826 би требала да буде око 2800 година.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Bane Децембар 09, 2019, 04:15:03 поподне
Захваљујући алатима који су доступни на FTDNA пројекту могуће је видети да је генетичка удаљеност Угреновића и Месаровића заправо значајно мања него нпр Месаровића и мене. Просто ми је чудно да ово нисам раније приметио.

Из тог разлога скоро да сам уверен да Угреновићи припадају грани Е-Z16988>A11826>A11837
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Угрен Фебруар 03, 2020, 12:21:37 поподне
Поздрав браћо,
Случајно сам наишао на овај форум, и видим да се помињу моји преци. Прочитао сам да се наводи, да су Тољићи и Угреновићи исто. Нажалост, морам да разочарам људе који то тврде, да они нису. Тољићи су се доселили у Никшић прије доласка турака и да су прихватили нашу славу. Постоји кнјига "Горње Поље код Никшића" од Радивоја Тадића, и у њој је доста написано о Угреновићима и појединачно о свакој фамилији чији су они преци. Ако неко има још неких питања на ову тему слободно нека пише. :) Колико знам, нико од Угреновића из Никшића није радио ДНК анализу.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: drajver Фебруар 03, 2020, 12:37:06 поподне
Поздрав браћо,
Случајно сам наишао на овај форум, и видим да се помињу моји преци. Прочитао сам да се наводи, да су Тољићи и Угреновићи исто. Нажалост, морам да разочарам људе који то тврде, да они нису. Тољићи су се доселили у Никшић прије доласка турака и да су прихватили нашу славу. Постоји кнјига "Горње Поље код Никшића" од Радивоја Тадића, и у њој је доста написано о Угреновићима и појединачно о свакој фамилији чији су они преци. Ако неко има још неких питања на ову тему слободно нека пише. :) Колико знам, нико од Угреновића из Никшића није радио ДНК анализу.

Херцеговачки Угреновићи су генетички прилично добро профилисани. Ето прилике за тестирање и додатну провјеру.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Угрен Фебруар 03, 2020, 12:53:13 поподне
Херцеговачки Угреновићи су генетички прилично добро профилисани. Ето прилике за тестирање и додатну провјеру.

Сви су одлазили због различитих разлога, а ови моји су остајали и опстали у Никшићу све до данас. :)
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Bane Фебруар 03, 2020, 07:21:38 поподне
Ето прилике за тестирање и додатну провјеру.

Надајмо се да ће твој позив за тестирање бити успешнији од мојих ранијих.
До сада смо имали прилике да видимо да Угреновићима није лако привући пажњу. :)
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Угрен Фебруар 05, 2020, 06:36:22 поподне
Надајмо се да ће твој позив за тестирање бити успешнији од мојих ранијих.
До сада смо имали прилике да видимо да Угреновићима није лако привући пажњу. :)

Није све у вољи, има нешто и у новцу. :)
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Bane Фебруар 25, 2020, 12:01:26 поподне
Упоређивањем вредности STR маркера Сперанце (FTDNA E-M35 пројекат) са STR вредностима Угреновића може се извести претпоставка да садашњи министар здравља Италије припада истој грани као и Угреновићи. :)
Обзиром да их у географском смислу дели само Јадранско море рекао бих да и та околност иде у прилог поменуте претпоставке.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Срђан Вукадин Мај 23, 2020, 07:08:59 поподне
Моја породица води порјекло из Страшевине код Никшића, Потомци смо Вукадина Лаловића, који је дошао на обронке планине Јахорине, у околини Сарајева негдје у периоду од 1776 до 1800 године. Промјенили смо презиме у Вукадин управо по претку Вукадину. Крсна слава нам је Јоаким и Ана, коју смо славили и као Лаловићи. На подручју Милочана, Страшевине и Дукла у Никшићу и данас живе наши Лаловићи (прије досељења у ова Никшића насеља Лаловићи су живјели у селу Стуба изнад Кочана) и славе Јоакима и Ану. Ми припадамо старом братству Угреновића (директни потомци Угреновог сина Леке), чији припадници искључиво славе нашу славу. На подручју Сарајевско Романијске области има још фамилија који потичу од Угреновића.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Radul Мај 23, 2020, 07:18:14 поподне
На подручју сарајевско-романијске регије Угреновићи су могуће, Борковићи, Мумовићи, Перендије?
Најбољи начин да провјерите предање јесте да се тестирате. У току је акција, 50% попуста, па се пријавите.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Срђан Вукадин Мај 23, 2020, 09:05:42 поподне
ја ћу се сигурно тестирати, али сам то планирао да урадим крајем ове
године
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Bane Октобар 19, 2020, 02:20:46 поподне
Не знам да ли питање има смисла али свеједно ево га - да ли се Угреновићи сматрају херцеговачким или црногорским родом? :)
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: ЛукаОБ Октобар 19, 2020, 02:39:13 поподне
За мене су Угреновићи Херцеговци!  :D
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Bane Октобар 30, 2020, 12:10:49 поподне
Обзиром да је Мрша проширио свој Y-DNK резултат ова тема је вероватно згодно место да видимо како изгледа стабло испод A11837. Ради подсећања филогенетски низ је Z16988->A11826->A11837.
Тако су нпр Клименти A11826+ и A11837-.

(https://i.imgur.com/mtmoGD9.png)
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Bokez Март 22, 2021, 07:28:01 поподне
Глумац Боро Стјепановић о свом поријеклу:

"Мoji su iz Nikšića – Riđani, nekakvi Ugrenovići starinom; jedni otišli ka Risnu, drugi u Bosnu, treći u Rusiju. Ta ruska porodica je dala sedam generala"

Мене занима зна ли ко који су у питању руски генерали пошто сам и раније само чуо за ту причу али никад ништа нисам конкретно нашао.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Грк Март 22, 2021, 08:28:32 поподне
С обзиром да су се раселили ка Рисну, Босни и Русији, мислим да је ријеч о Милобратовићима, а не Угреновићима. За Бору кажу да је из села Планиница код Вареша. Бора каже да у једној књизи пише да су испод Требјесе.
 
Код Филиповића, Височка нахија у селу Славин код Планинице живе Лазаревићи, Вељанчићи и Тоичићи (12 кућа) и они су заједничког поријекла. Сродство је међу њима толико далеко, да међу собом ступају у брачне везе. Старином су Миобратовићи из Херцеговине. Даље порекло вуку из Требеси код Никшића..... са стоком се населили на Планиници. Била су их тада три брата: Стјепан, Панто и Јовеља. Ту су били кметови, али су почели куповати земљу по Славину, док нису купили цело село, и онда су неки прешли на Славин. Први је прешао Панто, од кога су сви Пантићи око Вареша. Његови потомци на Славину носе поменута презимена. Вељанчићи су прозвани по некој баби, која је била с Веле. Лазаревићи се зову по свом четвртом претку Лазару, који је био син или унук Пантин...Сви служе Св. Луку.

Код Дедијера, Билећке рудине, пише: у Требеси код Никшића... У истој кући била је лијепа дјевојка. Једном доће девет Турака, да учине дјевојци зулум; Милибратовићи се с њима побише, на свом их огњишту поклаше и „крви ватру угасише“. Ради тога побјегоше у Рисан и ту се раздијелише: један Оде у Русију („и од њега данас има седам џенерала“) а други, по имену Ше'о (Шехо) насели се у Мрежици и ожени се од Табаковића. Тргујући шумадијскијем воловима обогати се и купи земљу y Подосоју. Ради те земље његова се дјеца завадише с Турцима, једнога убише, па их пет побјеже пут Босне, а један се послије дугог сељакања опет настани у Подосоју. Од њега су Шешлије, Суџуми и Кокољи. Славе Лучин дан.

Дакле ако је његов род горе  поменутих, а све упућује да је он читао и Филиповића и Дедијера, онда нису Угреновићи, него Никшићи. Кад му славу сазнамо требало би бити све јасно.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Bokez Март 22, 2021, 08:40:27 поподне
С обзиром да су се раселили ка Рисну, Босни и Русији, мислим да је ријеч о Милобратовићима, а не Угреновићима. За Бору кажу да је из села Планиница код Вареша. Бора каже да у једној књизи пише да су испод Требјесе.
 
Код Филиповића, Височка нахија у селу Славин код Планинице живе Лазаревићи, Вељанчићи и Тоичићи (12 кућа) и они су заједничког поријекла. Сродство је међу њима толико далеко, да међу собом ступају у брачне везе. Старином су Миобратовићи из Херцеговине. Даље порекло вуку из Требеси код Никшића..... са стоком се населили на Планиници. Била су их тада три брата: Стјепан, Панто и Јовеља. Ту су били кметови, али су почели куповати земљу по Славину, док нису купили цело село, и онда су неки прешли на Славин. Први је прешао Панто, од кога су сви Пантићи око Вареша. Његови потомци на Славину носе поменута презимена. Вељанчићи су прозвани по некој баби, која је била с Веле. Лазаревићи се зову по свом четвртом претку Лазару, који је био син или унук Пантин...Сви служе Св. Луку.

Код Дедијера, Билећке рудине, пише: у Требеси код Никшића... У истој кући била је лијепа дјевојка. Једном доће девет Турака, да учине дјевојци зулум; Милибратовићи се с њима побише, на свом их огњишту поклаше и „крви ватру угасише“. Ради тога побјегоше у Рисан и ту се раздијелише: један Оде у Русију („и од њега данас има седам џенерала“) а други, по имену Ше'о (Шехо) насели се у Мрежици и ожени се од Табаковића. Тргујући шумадијскијем воловима обогати се и купи земљу y Подосоју. Ради те земље његова се дјеца завадише с Турцима, једнога убише, па их пет побјеже пут Босне, а један се послије дугог сељакања опет настани у Подосоју. Од њега су Шешлије, Суџуми и Кокољи. Славе Лучин дан.

Дакле ако је његов род горе  поменутих, а све упућује да је он читао и Филиповића и Дедијера, онда нису Угреновићи, него Никшићи. Кад му славу сазнамо требало би бити све јасно.

Иначе Угреновића је било у Рисну и промијенили су само слово и ( Угриновићи). Живјели су у Рисну с краја 17. вијека до средине Двадесетог. Посљедни у Рисну је умро 1949. године а остали су се раселили, данашњи потомци Угриновића из Рисну живе у Сплиту.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Bokez Март 22, 2021, 08:48:52 поподне
Иначе Угреновића је било у Рисну и промијенили су само слово и ( Угриновићи). Живјели су у Рисну с краја 17. вијека до средине Двадесетог. Посљедни у Рисну је умро 1949. године а остали су се раселили, данашњи потомци Угриновића из Рисну живе у Сплиту.
И да да напоменем ови у Рисну су славили Аћимовдан.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: ДушанВучко Март 22, 2021, 09:11:58 поподне
С обзиром да су се раселили ка Рисну, Босни и Русији, мислим да је ријеч о Милобратовићима, а не Угреновићима. За Бору кажу да је из села Планиница код Вареша. Бора каже да у једној књизи пише да су испод Требјесе.
 
Код Филиповића, Височка нахија у селу Славин код Планинице живе Лазаревићи, Вељанчићи и Тоичићи (12 кућа) и они су заједничког поријекла. Сродство је међу њима толико далеко, да међу собом ступају у брачне везе. Старином су Миобратовићи из Херцеговине. Даље порекло вуку из Требеси код Никшића..... са стоком се населили на Планиници. Била су их тада три брата: Стјепан, Панто и Јовеља. Ту су били кметови, али су почели куповати земљу по Славину, док нису купили цело село, и онда су неки прешли на Славин. Први је прешао Панто, од кога су сви Пантићи око Вареша. Његови потомци на Славину носе поменута презимена. Вељанчићи су прозвани по некој баби, која је била с Веле. Лазаревићи се зову по свом четвртом претку Лазару, који је био син или унук Пантин...Сви служе Св. Луку.
Тестирао се Пантић из Вареша
91. Пантић, Лучиндан, Славин, Вареш

Припада хаплогрупи I2>CTS10228>Y3120, роду А2 у табели Српског ДНК пројекта.

Пантић недвосмислено припада роду Лучинштака чија је матица у Херцеговини. Овај род открили смо кроз херцеговачки подухват, па већина резултата, нажалост, није јавна. Једини јавни припадник је још Бодирога из Челебића код Фоче.

Пантићев хаплотип разликује се само на једном маркеру од Бодироге, као и од једног нејавног хаплотипа (све на 23 упоредива маркера).

За групу родова којој припада Пантић Миленко Филиповић каже да је прва дошла на Славин, „пре куге“, и да им је даље порекло од Требјесе код Никшића.

Од овог рода требало би да је глумац Боро Стјепановић.
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=5484.msg144435#msg144435
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Грк Март 22, 2021, 09:13:22 поподне
Да, али колико је мени познато није забиљежено да су ишли у Босну и Русију. Може се на мрежи прочитати шта каже Боро о свом поријеклу.

Ваљда неко зна са форума коју славу слави.
Наслов: Одг: Угреновићи E-V13>Z5017>Z16988
Порука од: Грк Март 22, 2021, 09:15:08 поподне
Ето, браво Дуле.