Порекло становништва > Македонија

Мијаци и стара R1a

<< < (5/5)

Дробњак:

--- Цитат: НиколаВук  Август 10, 2018, 09:32:22 поподне ---Мислим да и сам Цвијић каже да је раније код Мијака сточарство било много развијеније, али су престали са њиме да се баве када су Арбанаси Љумљани почели да им отимају стада, онда су прешли на кириџијство, а пошто су им Арбанаси пљачкали и караване, одлучили су се на печалбу. Дакле то није, да тако кажем, "нормално стање" код њих, већ изнуђено због притиска друге, привилеговане етничке заједнице која се бавила сточарско-пљачкашком привредом. Сличан прекид бављења сточарством се десио и са Србима старинцима у Косовској котлини, који су због бесомучне отимачине стада од стране новодосељених Арбанаса постепено потпуно прешли само на земљорадњу (о томе је писао Атанасије Урошевић).

Занимљиво је што Цвијић сматра да Мијаци нису учествовали у вардарско-моравској миграционој струји, тј. да се нису у великом броју исељавали већ да су остали прилично изоловани у својим планинама, те да се по разним карактеристикама видно разликују од околног становништва. О изолованости речито говори и ретка подграна R1a-YP1051 која је на овим просторима досад пронађена само код њих.

--- Крај цитата ---
По овоме како Цвијић пише делује ми да су били и те како свесни своје посебности у односу на околно становништво. У овоме како су гледали на Брсјаке и остале комшије има нешто динарско. Тај осећај да си бољи, храбрији и вреднији од осталих је нпр. нарочито изражен код Црногораца из Катунске нахије у односу на Брђане и Херцеговце.

Небојша:
Додајем овде један резултат са 23andMe:


Зелчевић, Галичник, Западна Македонија, R1a-M417

Зелчевић је навео да у породици постоји предање о пореклу "од Мијака", као и да је старо презиме гласило Огњеновић (од 19. века су Зелчевићи).

Азот:
Мијачко село
Папрадиште
 
https://www.youtube.com/v/VxO3i18VWAM

https://www.youtube.com/v/gqAM1A7XXmY

Небојша:

--- Цитат: Небојша  Фебруар 05, 2019, 11:29:59 пре подне ---Додајем овде један резултат са 23andMe:


Зелчевић, Галичник, Западна Македонија, R1a-M417

Зелчевић је навео да у породици постоји предање о пореклу "од Мијака", као и да је старо презиме гласило Огњеновић (од 19. века су Зелчевићи).

--- Крај цитата ---

Зелчевићи славе Митровдан.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију