Порекло становништва > Македонија

Македонија - етнички састав

<< < (2/17) > >>

Александар Невски:

--- Цитат: Синиша Јерковић  Март 16, 2015, 08:37:32 поподне ---Гријешиш, Невски, Крушевац је по овој карти чак 20 километара у српској зони ;)

--- Крај цитата ---

То йе француска карта, а я писах о Вуку. :D По Вуку граница срПскога и бугарскога йезика иде сѣвернийе.

Небојша:
Мањине у БЈРМ

Небојша:

--- Цитат: Небојша  Март 16, 2015, 12:24:30 поподне ---Из српске перспективе (Ј. Цвијић, 1918):


--- Крај цитата ---

Мислим да је за решавање "македонског питања" значајна ова Цвијићева мапа (која ипак делује реалније од оне бугарске).

Најспорнија је ова маса Slaves de Macedoine. Њу присвајају и Срби и Бугари и Грци.

Jacim:
Ја сам о томе мало дискутовао на теми "Македонско питање", али је она сада закључана.
Пошто релативно мало знам о томе, имао сам питања, а у међувремену и мало прочитао о овоме (нешто од онога што су ми савјетовали саговорници тамо).
Пошто је та тема сада закључана, хтио бих рећи да су неки дискутанти сувише емотивни. С друге стране, постоји Цонић, који је неке ствари лијепо разјаснио. Он је такође рекао понешто о националној самоидентификацији у Шоплуку, пошто потиче отуд (ако сам схватио, из Пирота).
Ја такође имам осјећај да је Цвијићева мапа ипак реалнија од бугарске. Нисам стигао рећи, али сам сигуран да Бугари значајно гријеше у интерпретацији и школским уџбеницима Историје, чак и више од Срба и то је актуелно све до данас.
Примијетио бих да ни на Цвијићевој мапи из 1918. Охрид и Штип не спадају у српска етничка подручја.

Остаје политичко-стратешко питање. Мислим да су Срби у доба ширења граница 1912-1918. направили стратешке грешке, које су их дугорочно коштале. Основна грешка је била у томе што су узимали све што се могло узети. Сличне грешке је чинила ЦГ са Скадром, Пећи и Ђаковицом, али је то разумљивије, Црногорци су имали велике породице и мањак плодне земље. Срби су, између осталог, евидентно узели више од Македоније, него што им је било потребно и корисно. Моје је мишљење да је било најбоље да ни тада нису узели ништа од Македоније. С Македонијом су непосредно везана три политичка проблема: интеграција тамошњег становништва, односи са Бугарском, продубљивање албанског проблема. Баланс: много више проблема, него користи. Или, како би рекли Руси: "игра не стоит свеч".

То је моје мишљење, да се није исплатило, и да се то могло предвидјети озбиљнијим стратешким разматрањем. Очекивао бих да 100 година после, и неких 6-7 ратова који су се догодили у међувремену, буде мало више стратешке мудрости.

Jacim:
Да додам питање које се тиче генетике. Ја имам осјећај да македонска генетска слика ипак није потпуно блиска српској. Када се то преведе у бројеве, оне степене корелације, чини ми се да тај степен корелације Македонци-Срби није баш толико висок. Сада то не могу наћи, да ли је то тачно?
Мислим да ме ви разумијете, мени је свеједно шта испада, једноставно ми је интересантно. Тако ме је чак изненадио онолико висок степен корелације између Црногораца и остатка Срба, док у случају Македонаца није ни приближно тако? Или гријешим?

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију