Порекло становништва > Македонија

Македонија - етнички састав

(1/17) > >>

Небојша:
Из српске перспективе (Ј. Цвијић, 1918):
Са бугарске тачке гледишта (В. Кунцов)Видимо да су и једни и други пристрасни. Карта Ј. Цвијића изгледа кудикамо реалније (за Бугаре, Македонци не постоје уопште).

Синиша Јерковић:
Има и ова француска карта из 1861. по којој у Босни недвосмислено живе Срби, али је зато сав југ Србије означен као бугарски (Алексинац је гранична зона између Срба и Бугара). При томе аутор карте Србе налази у Македонији само у острвима и то код Битоле, Прспанског језера и Струге.На овој карти се види и колико су Грци били доминантно становништво у европском дијелу данашње Турске, али и на турској страни егејске обале.

Александар Невски:

--- Цитат: Синиша Јерковић  Март 16, 2015, 06:31:58 поподне ---... али је зато сав југ Србије означен као бугарски (Алексинац је гранична зона између Срба и Бугара).

--- Крај цитата ---

Па то йе исто било мишљење и нашега найвећега књижевника, найобразованийега Србина свойега врѣмена, найвећега сина нашега народа, творца нашега йезика и почаснога доктора више европских свеучилишт, Вука Караџића. Колико знам, он йе и народ крушевачкога края са великом уздржаношћу прихватао за Србе.
Због чега свега йе у Бугарской веома цѣњен и поштован.

Небојша:
Према овој француској карти, распоред Бугара у 19. готово да се поклапа са ширењем бугарског царства у 8. и 9. веку.

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Александар Невски  Март 16, 2015, 07:07:57 поподне ---Па то йе исто било мишљење и нашега найвећега књижевника, найобразованийега Србина свойега врѣмена, найвећега сина нашега народа, творца нашега йезика и почаснога доктора више европских свеучилишт, Вука Караџића. Колико знам, он йе и народ крушевачкога края са великом уздржаношћу прихватао за Србе.
Због чега свега йе у Бугарской веома цѣњен и поштован.

--- Крај цитата ---

Гријешиш, Невски, Крушевац је по овој карти чак 20 километара у српској зони ;)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију