Аутор Тема: Алексићи Голо Брдо Семберија  (Прочитано 339 пута)

Ван мреже Axkontra

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
 • Алексићи Голо Брдо слава Свети Игњатије Богоносац
Алексићи Голо Брдо Семберија
« послато: Мај 19, 2021, 11:20:09 пре подне »
Покушавам да нађем последњи линк којим би направио везу између свог порекла које потиче из Голог Брда крај Бијељине до Херцеговине.На све ме је потакла претрага на сајту Порекло, где су писали многи моји Алексићи, па и мој рођак Раде.Заиста ми је тешко да поверујем да смо директни потомци Мирка Алексића ,али постоји шанса да јесмо неке шире породице.Невероватно ми је да не знам име свог чукундеде,а он би могао бити син Мирка Алексића.Е сад ово је заиста централно место претраге, жао ми је што раније нисам дошао, нисам био свестан да се ова прича овако развила, па постоји могућност да ми неко од вас помогне да сложим коцкице.

Ван мреже Axkontra

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
 • Алексићи Голо Брдо слава Свети Игњатије Богоносац
Одг: Алексићи Голо Брдо Семберија
« Одговор #1 послато: Мај 19, 2021, 11:30:16 пре подне »
Rade Aleksic
Poticem iz sela Golo Brdo, Bijeljina. Marko Aleksic mi je pandjed. Danas nas ima u Beogradu, Zvorniku, Golom Brdu, Novi Sad…
Slavimo sto nam je Aleksicima ostavio u amanet vojvoda Males Sv. Ignjatija Bogonosca! Istrazivo sam malo ima dosta nasi potomaka iz sela Maline koji su promenili slavu. U Vojvodini je sv. Nikola to znam a isto smo pleme.Ja licno za rodjake priznajem samo one koji slave Sv. Ignjatija Bogonosca.Skoro sam upoznao covjeka koji se preziva Kalem.Sam mi je reko da mu je poreklo iz Malina i da slavi Sv. Ignjatija. Po tome mi smo rod a kako je doslo do promjene prezimena niko nezna.Dosta nas ima u Niksicu i okolini.

Pozdrav dragi rođače,moje direktno poreklo je iz Golog Brda opština Patkovača kod Bijeljine.Moj đed je Pero Aleksić 1911-1986 slava Sveti Ignjatije, kao Kralja Petra garda je 1941 ceo rat bio u Nemačkim logorima, baka Anica Aleksić je bila partizanka koja je skrivala ljude tokom rata.Imali su 7 dece, jedno dete je umrlo sa samo tri godine, ostali su moj čiča Novak Aleksić ima dve ćerke Miru i Anu, živeo je u obližnjem Ljeskovcu slavio zbog dolaska na ženinu zemlju Svetog Jovana, on je deda čuvenom plivaču Velji Stjepanoviću,moj čiča Slobodan Aleksić je živeo u Bijeljini i ima ćerku i sina Aleksandra i Bojanu Aleksić slavi Kalistrat iz istih razloga,moj čiča Nebojša je živeo u Golom Brdu, ima sina u inostranstvu koji se zove Petar Martinčić slavio je Svetog Ignjatija, moj otac Milorad Aleksić je bio policijski inspektor u Novom Sadu, ima dvoje dece mene i moju sestru i mi slavimo Svetog Ignjatija.Tetka Novka je živela u Bijeljini ima sina Gorana i Svetlanu,a tetka Dušanka je živela u Glavičicama i ima ćerku Ivku.
Pošto slavimo istu slavu Svetog Ignjatija Bogonosca nema dileme da smo direktni rođaci,moji preci i sve čiče i tetke su sahranjeni u Golom Brdu, otac Pera Aleksića se zvao Jovan Aleksić i dalje nemam saznanja ,osim legende da smo potpomci Marka Aleksića koji je posekao smail agu Čengića.

Jovan Aleksić je moj pradeda, ako je moj deda Pero Aleksić 1911. godište,predpostavka je da je pradeda Jovan Aleksić rođen u rasponu od 1880-1890. , Jovan je imao brata Đoku Aleksića i ti rođače Rade bi trebalo u ovom nizu da se ukrstiš sa mojim precima, mog oca su u Golom Brdu zvali Miko i nema sumnje da smo direktni rođaci.Ime njihovog oca, a mog cukundede nedostaje za potpunu vezu do Hercegovine.Majka od Jovana i Đoke Jelka se preudala za Nikolu Cacanovića zvali su ga crni Nikola, koji je ubio turčina, bila mu je slava Ignjatije, bio je iz Kojčinovaca i došao je odatle u Golo Brdo, pre toga se prezivao Ćurčić-to su izvori iz knjige Semberija,a Ja pokušavam da napravim sliku.Pretpostavka je da su deca Jovan i Đoka Aleksić takođe slavili Ignjatija i verujem da je Cacanovic ozenio udovicu svog rodjaka pom pravilu bi trebalo da uzme slavu zemlje na koju je dosao a to je Ignjatije,ali za potpunu sliku potrebno je utvrditi ko je njihov otac jer su crnom nikoli oni pastorci.Nije lako utvrditi vezu,ali postoji mogućnost da ta veza vodi direktno do Aleksića iz Hercegovine, koji su se razbežali nakon ubistva smail age.Ako su moje cukundede zadržale svoje prezime,prezime svog oca koji je Aleksić, postoji mogućnost da im je Mirko Aleksić bio rodjak, deda,deda stric, ukoliko je to uopste ta linija.Rade je napisao da mu je prandjed Marko Aleksic,pa bi to onda mogao biti Mirkov brat, ali ta veza jednostavno nedostaje i saznjanje kada su uopste dosli iz Hercegovine u Semberiju.
Ван мреже Axkontra

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
 • Алексићи Голо Брдо слава Свети Игњатије Богоносац
Одг: Алексићи Голо Брдо Семберија
« Одговор #2 послато: Мај 19, 2021, 11:48:10 пре подне »

Ван мреже Axkontra

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
 • Алексићи Голо Брдо слава Свети Игњатије Богоносац
Одг: Алексићи Голо Брдо Семберија
« Одговор #3 послато: Мај 19, 2021, 11:54:46 пре подне »

Ван мреже Axkontra

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
 • Алексићи Голо Брдо слава Свети Игњатије Богоносац
Одг: Алексићи Голо Брдо Семберија
« Одговор #4 послато: Мај 19, 2021, 12:14:38 поподне »
Тиме желим да се вратим на пут тога, да су мој прадеда Јован Алексић и његов брат Ђоко по оцу Алексићу славили Игњатијевдан, што може да укаже на нашу везу за Алексићима из Херцеговине и на племе Малешеваца.Да ли уопште постоји податак да су ти Алексићи са линије Мирка Алексића уопште славили Игњатија, на крају списка његових потомака пише да славе Ђурђевдан, али ево Малешевци га својатају.


Према писаним документима и предању корени Алексића имају дугу историју и богату традицију. Алексићи потичу од војводе Малеша.

После боја на Косову пољу 1389. године, војвода Малеш са братственицима узмиче пред турским зулумћарима у место Малина између Требиња и Билеће.

Према предању о постанку братства Алексића, то је било овако:

Када су Турци заузели Босну и Херцеговину, једном се деси да се паша из Требиња женио ћерком паше из Гацка па је са сватовима свратио на конак код Малешеваца у Малини.

Ујутру при поласку за Гацко по невесту, паша рече да ће и при повратку из Гацка да сврате и нареди да се за ту прилику спреми вечера за сватове и сваком свату за конак по једна девојка.

Малешевци се састаше и одлучише да им понос и традиција не дозвољавају да испуне ове жеље Турцима. Најстарији међу њима, Алекса, смислио је како да „одговоре“ Турцима на њихове захтеве.

Када су се следеће вечери Турци вратили, паша је охолим гласом запитао да ли је све спремљено како је наредио. Алекса му одговори. „Пашо и сватови, све је припремљено како је достојно наше вјере и поноса“. Када су вечерали и напили се старе медовине паша рече: „Водите нас у одаје и доведите нам девојке, а мени најлепшу каурку“.

Алекса тада даде знак и међу сватове улетеше малешевски момци и девојке. Кубурама и ножевима побише и поклаше и пашу и сватове. Остала је само турска невеста, коју Алекса посла са два сина гатачком паши, рекавши им: „Вратите је оцу и чувајте је као сестру!“

Паша се изненадио када је видео ћерку. Она му исприча трагичан догађај и како су се Малешевци према њој понели. Паша тихим гласом прозбори: „Вала, турске ми вјере, имали су их рашта побити и никакво им зло нећу учинити“.

Малешевци нису веровали Турцима, па када су се пратиоци невесте вратили у Малину затекли су куће већ попаљене, коње натоварене а мртве сватове и пашу поређане једног до другог. Малешевци су решили да од својег станишта направе згариште, да сватове оставе као мртву стражу да се о неделу турском и храбрости и јунаштву малешевском прича и приповеда.

На растанку су се договорили да крену у разним правцима и да напусте презиме Малеш, и да тако затру траг како им се Турци не би осветили.

Заклели су се вером и поносом да ће сви чувати славу светог Игњатија Богоносца као знак да су своји и да ће причати својим потомцима о томе ко су, шта су и одакле су.

Алекса се упутио преко реке Требишњице и на тим просторима се населио. Његови потомци добише презиме Алексићи.

Међу Алексићима је било познатих ратника, јунака и војсковођа, интелектуалаца и честитих домаћина.

Потомак Алексе је и чувени јунак Мирко Алексић који је на Мљетичку 1840. године одсекао главу познатом крвнику Смаил-аги Ченгићу и однео је владици на Цетиње.

Ван мреже aleksandar I

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 882
 • I2-Z16982
Одг: Алексићи Голо Брдо Семберија
« Одговор #5 послато: Мај 19, 2021, 12:15:27 поподне »

Pozdrav dragi rođače,moje direktno poreklo je iz Golog Brda opština Patkovača kod Bijeljine.Moj čiča Slobodan Aleksić je živeo u Bijeljini i ima ćerku i sina Aleksandra i Bojanu Aleksić slavi Kalistrat iz istih razloga,moj čiča Nebojša je živeo u Golom Brdu, ima sina u inostranstvu koji se zove Petar Martinčić slavio je Svetog Ignjatija, moj otac Milorad Aleksić je bio policijski inspektor u Novom Sadu, ima dvoje dece mene i moju sestru i mi slavimo Svetog Ignjatija.


Поздрав г. Axkontra. Твог чичу Слободана Алексића (у Семберији је стриц увијек чича) сам познавао а повремено му виђам кћерку Бојану.
Мој тетак (и он покојни) је, такође, Слободан Алексић и његови потомци су моји рођаци Никола (Нина) И Виолета. Када видим рођака,  распитаћу се. И тачно је да  прекопута живе Цацановића, с тим да Патковача није општина али та два села су веоама веома близу; фактички спојена.

Обично је у оваквим ситуацијама генерални савјет тестирати се.

Ван мреже prikola

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 83
 • I1-Z63>Y13946>Y51867>PH220
Одг: Алексићи Голо Брдо Семберија
« Одговор #6 послато: Мај 19, 2021, 12:22:31 поподне »
Pozdrav prezimenjaku. Jeste li radili genetsku analizu porekla? Po Slavi pretposavljam da ste od Maleševaca, ima već testiranih. Inače u tabeli nas ima, koliko videh već 4 Aleksića, svi smo različlitog porekla. Preporučujem dakle da prvo to uradite. Pozdrav, Nikola Aleksić

Ван мреже Axkontra

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
 • Алексићи Голо Брдо слава Свети Игњатије Богоносац
Одг: Алексићи Голо Брдо Семберија
« Одговор #7 послато: Мај 19, 2021, 12:26:48 поподне »
Наравно то су моји рођаци такође, познајемо се и био сам код њих и код Слободана  док су били у једној кући у Голом Брду наравно познајем и Нину и Виолету.Александре хвала они су потомци мог деда стрица Николе Алексића.Проблем је што када ми живимо у Новом Саду та веза се после смрти стричева и оца полако губи јер нисмо довољно често тамо.

Ван мреже Axkontra

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
 • Алексићи Голо Брдо слава Свети Игњатије Богоносац
Одг: Алексићи Голо Брдо Семберија
« Одговор #8 послато: Мај 19, 2021, 12:31:20 поподне »
Иначе мој чича Слободан је  прави аријевац, његов син Александар Бојанин брат је исти онај глумац из серије викинзи Бјрон гвоздени, ми остали смо тамнији, мој отац је био прилично тамнокос,црних очију, али ето на трагу томе да је један од Алексића из Батковића који је овде писао ПХ980 могуће да смо та линија као претпоставка која има ту норманску црту.

Ван мреже Axkontra

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
 • Алексићи Голо Брдо слава Свети Игњатије Богоносац
Одг: Алексићи Голо Брдо Семберија
« Одговор #9 послато: Мај 19, 2021, 12:39:35 поподне »
Рецимо нисам знао да на телефонском списку Алексића у Бијељини има 130 породица, наравно ови из Батковића не славе нашу славу,али има нас баш доста и можда стоји та претпоставка да су те линије када су бежале из Херцеговине носиле на понос презиме Алексић, јер нема спора да су Семберију населили људи из Херцеговине, па ту негде постоји и место Ченгић.Па та споменута Патковача у књизи Семберија се наводи као мочварно место за скривање које добило име по паткама,па кад Цацановић због убиства турчина побегне из Којчиноваца у Голо Брдо и промени име он се ту сакрио,а ваздушном линијом је то 15 километара.Осим тога не постоји никакво брдо у Голом Брду ту је равница, па то је име донето однекуд где има брда.

Ван мреже Axkontra

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
 • Алексићи Голо Брдо слава Свети Игњатије Богоносац
Одг: Алексићи Голо Брдо Семберија
« Одговор #10 послато: Мај 19, 2021, 12:45:40 поподне »
Прикола ај ми дај линк да видим ту табелу, Ја то још нисам видео, вероватно ћу се тестирати у неком тренутку,али ето да видим шта кажу њихови подаци.

Ван мреже prikola

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 83
 • I1-Z63>Y13946>Y51867>PH220
Одг: Алексићи Голо Брдо Семберија
« Одговор #11 послато: Мај 19, 2021, 12:51:58 поподне »

Ван мреже aleksandar I

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 882
 • I2-Z16982
Одг: Алексићи Голо Брдо Семберија
« Одговор #12 послато: Мај 19, 2021, 01:00:01 поподне »
Рецимо нисам знао да на телефонском списку Алексића у Бијељини има 130 породица, наравно ови из Батковића не славе нашу славу,али има нас баш доста и можда стоји та претпоставка да су те линије када су бежале из Херцеговине носиле на понос презиме Алексић, јер нема спора да су Семберију населили људи из Херцеговине, па ту негде постоји и место Ченгић.Па та споменута Патковача у књизи Семберија се наводи као мочварно место за скривање које добило име по паткама,па кад Цацановић због убиства турчина побегне из Којчиноваца у Голо Брдо и промени име он се ту сакрио,а ваздушном линијом је то 15 километара.Осим тога не постоји никакво брдо у Голом Брду ту је равница, па то је име донето однекуд где има брда.

Г. Алексићу будите опрезни код презимена, јер Алексића има и има у Семберији. Ако се неко "испромашивао" са Стевановићима из Загона, онда сам то ја.

Да ли је Патковача добила име име по паткама, прилично је проблематично јер Патак је било и Презиме (погледати Г. Боденштајна - Радован Патак)

Сваки дан са балкона гледам Голо Брдо; нити је голо нити има брда. Нисам истраживао, али сам негдје у Црној Гори нашао топоним са идентичним именом; заборавио сам.

И тачно је да међу Алексићима има доста "плавушана"; У Семберији је то доста ријетко.

Ван мреже Axkontra

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
 • Алексићи Голо Брдо слава Свети Игњатије Богоносац
Одг: Алексићи Голо Брдо Семберија
« Одговор #13 послато: Мај 19, 2021, 01:17:37 поподне »
Г. Алексићу будите опрезни код презимена, јер Алексића има и има у Семберији. Ако се неко "испромашивао" са Стевановићима из Загона, онда сам то ја.

Да ли је Патковача добила име име по паткама, прилично је проблематично јер Патак је било и Презиме (погледати Г. Боденштајна - Радован Патак)

Сваки дан са балкона гледам Голо Брдо; нити је голо нити има брда. Нисам истраживао, али сам негдје у Црној Гори нашао топоним са идентичним именом; заборавио сам.

И тачно је да међу Алексићима има доста "плавушана"; У Семберији је то доста ријетко.
Ја то због оног што сам овде прочитао књига Семберија


Ван мреже aleksandar I

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 882
 • I2-Z16982
Одг: Алексићи Голо Брдо Семберија
« Одговор #14 послато: Мај 19, 2021, 01:43:21 поподне »
Ја то због оног што сам овде прочитао књига СемберијаВеома штуро, али боље није могло. За Спасојевиће (Лучиндан) се зна хаплогрупа и чини се да је навод потврђен. Петровићи тврде да су поријеклом Бјелице; ту и тамо "набацујем лопту" али не иде. Марковићи нису ни споменути али они су, претпоставља се Корјенићи и поврђени су као G2a.

И да, добро се сјећам да је иза куће мог покојног деде Чеде била мочварно и очувао се по који храст. Опет они у монографији Патковаче наводе овог Патака; ко ће га знати?

Задњи навод је потенцијално значајан јер Голо Брдо и Ћипировине се не сахрањују у Пучилама, него у Ћипировинама.