Аутор Тема: Мратиндан (Св. Мрата, Св. Мина, Св. Стефан Дечански)  (Прочитано 3224 пута)

Ван мреже нцп

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1387
Одг: Мратиндан (Св. Мрата, Св. Мина, Св. Стефан Дечански)
« Одговор #60 послато: Септембар 28, 2020, 07:49:26 поподне »
A zašto nije? Kome nije? Je li govoriocima srpskog zbilja lakše izgovoriti englesko ime "Mark" pa i naše "Marko", premda tu ono "-o" svakako olakšava izgovor dvosložne reči, nego "mrak"?

Na stranu što su obe reči istog porekla i znače taman, tj "mrk" (koje je još i u našoj reči "mrkva", varijanta za isti pomućeni kolorit na engleskom "murky")?

Па и ја сам то исто питала што и ви на другој теми

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1474.0

Мартидан - покушајте да изговорите брзо!


Ван мреже Миодраг

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 86
Одг: Мратиндан (Св. Мрата, Св. Мина, Св. Стефан Дечански)
« Одговор #61 послато: Септембар 29, 2020, 06:29:36 поподне »
Па и ја сам то исто питала што и ви на другој теми

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1474.0

Мартидан - покушајте да изговорите брзо!

Pa šta znam. Meni je, čini mi se, lakše da izgovorim "(to je) mrka (kapa)" nego o "(video sam) Marka" i "(ostani do) mraka".

Pravi sam Sloven po tom pitanju.  8)  Premda i u američkom engleskom postoji de facto vokalno "r" u npr. reči "verse" ili "curse" gde je u britanskom engleskom poluglas, pa i vokalno "l" (drugi slog u reči "bottle" ili "battle"), samo što se u engleskoj lingvisitici to ne zove tako. ;)

Ван мреже сɣнце

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1172
 • I-A1328
Одг: Мратиндан (Св. Мрата, Св. Мина, Св. Стефан Дечански)
« Одговор #62 послато: Септембар 30, 2020, 08:58:20 пре подне »
Па и ја сам то исто питала што и ви на другој теми

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1474.0

Мартидан - покушајте да изговорите брзо!

Када неке речи захтевају много мишићнога напора за изговарање, слог с највише напора се упрошћава и долази до гутања сугласника, ассимилације, изостављања слога и сличних упрошћавања.
(председник > прецедник, пошао>пошо, сад ћеш видити > саш видьт, хоћеш каву > ош кау)
Но у случају Мратиндана не ради се о лакшем изговору, но о преметању распореда гласова к привичнијем гласовном склопу. Јужни словенски говори у затвореном слогу имају изобиље речи с гласовним низом раТ (Т=сугласник) а с арТ немају или имају у туђим речима. (мрак, врат, врата, врана, брана, срати, прати итд.)
Иако мислимо да управљамо нашими речми, истина је, да речи, попут татарскога лука, дејствују обратно и на највиши ум те моћно мрсе и изврћу мисао; зато у всех споровех и беседех ваља поступати математички - најпрво установити границе речи и израза, да би други знали, како их разумемо.

Ван мреже Витомир Радовић

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 338
Одг: Мратиндан (Св. Мрата, Св. Мина, Св. Стефан Дечански)
« Одговор #63 послато: Новембар 27, 2020, 08:59:02 пре подне »
Многи домови у Србији 24. новембра обележавају сећање на Светог краља Стефана Дечанског из рода Немањића, сина краља Милутина и оца цара Душана Силног. Помен му се даје на овај дан јер је то датум његове смрти (24/11 новембра). Међутим, овај дан у народу се одвајкада назива Мратиндан или свети Мрата.
Ко је Свети Мрата и какве везе има са српским краљем, питају се многи.
Наиме, некада се на овај дан у народу прослављао Свети Мартин, чије су име Срби скратили у Мрата. Црквеном одлуком на овај дан премештена је слава посвећена српском краљу Стефану Дечанском. На овај дан (24/11 новембар) помиње се и слави више светитеља, као уосталом и већином дана у години. Тако се од давнина у Хришћанској цркви тога дана славе Свети мученици Мина, Виктор и Викентије. Потом је додата и успомена на Св. мученицу Стефаниду. Затим, у Византији и слављење успомене на Св. исповедника Теодора Студита. У Руској цркви се на тај дан такође слави блажени Максим, Христа ради јуродиви чудотворац московски. Код нас је опште познато да се тога дана славе и Св. Стефан Дечански и Свети Мартин – Мрата.
Некада су Православна и Римокатоличка црква користиле заједнички, јулијански календар. По јулијанском календару, дан Св. Мартина у Римокатоличкој цркви био је 11. новембра, што упућује да је овај култ био јак и међу православним Србима, јер су и након реформе, Срби 11. јулијанског новембра наставили да обичајно прослављају дан по имену „Мратиндан“ или „Мратиње“, као и светитеља по имену „Св. Мрата“. 11. новембар по јулијанском календарду, у 20. и 21. веку пада на 24. грегоријански новембар.
Хрвати као римокатолици такође користе иста имена – Мартиндан/Мратиндан, Мартиње/Мратиње, заједнички свечев надимак “Св. Мрата” и изрека “Св. Мрата, снег на врата”, што упућује да је у далекој прошлости међу свим Јужним Словенима култ Св. Мартина био изузетно јак и да се обичајно прослављао по римском календару у тада јединственој Хришћанској цркви, те да се са том праксом међу Србима наставило и након Раскола 1054. године и преваге цариградског календара.
У Српској православној цркви негира се оваква веза православног Мратиндана са римокатоличким Мартинданом и објашњава да је “Св. Мрата” народни надимак за краља Стефана Дечанског, који се обележава 11. новембра / 24. новембра. У историјским изворима о Стефану Дечанском српски краљ се нигде не појављује под оваквим надимком, већ само под именом Свети Стефан Слепи. Познато је да је наш народ и пре рођења Св. Стефана Дечанског био хришћански народ, и да је 24/11 новембра празновао овог светитеља кога је називао Светим Мратом. А постојали су и тзв. „Мратинци” – вучји празници од 22. до 27. новембра.
Свети Мрата се међу старим Србима сматрао заштитником вукова. Период од Ђурђица до Св. Мрате зове се “Мратинци”. У ове дане Срби су строго поштовали одређене обичаје и прогнозирали какво их време очекује наредне године, на основу временских прилика током Мратинаца.
Свети Мартин – Мрата рођен је у четвтом веку. Био је хришћански светитељ и епископ града Тура. Отац му је био римски официр, тако да се и Мартин против своје спремао за војничку службу. Након једно необишног догађаја, када је просјаку дао свој војнички огртач, јавио му се у сну Исус Христос. Мартин је напустио војну службу након тога, крстио се и постао хришћанин. Убрзо затим се замонашио у епархији Светог Иларија Поатијског, и тамо проводио живот пун хришћанских подвига.
Против његове воље постављен је за епископа у граду Туру. Радио је предано у турској епархији и водио тешку борбу са незнабошцима и јеретицима аријанцима. Умро је 397. године.
И као што, по традицији, дан Св. кнеза Лазара славимо као Видовдан, по Св. Виду кога је наш народ славио и пре Косовске битке, па се тај назив задржао у успомени овога дана, тако на Св. Стефана имамо Мратиндан.