Порекло становништва > Македонија

Krusevo, sveti Andrej

(1/2) > >>

Blazhinho:
Dosao sam do podatka da mi se jedna grana predaka doselila iz okoline Kruseva u Medjuluzje kod Mladenovca, za vreme Prvog srpskog ustanka, mozda oko 1810. Njihova slava je sveti Andrej, 13. decembra. Zaista ne znam otkud ovo autoru knjige, koja je skoro izasla, a on se pozvao na knjigu "Kosmaj" Borivoja Drobnjakovica, gde samo pise da je ova familija dosla iz Stare Srbije. Takodje, postoji i predanje da im je staro prezime bilo Astrt (mozda je originalno bilo u nesto izmenjenom obliku, ali je ovako upamceno). Da li neko zna, ima li ljudi koji slave ovu slavu u Krusevu i okolnim mestima?

Ovo sam nasao, sto bi moglo da znaci nesto:

Pepeljevac, Lajkovac
Ново село је основала породица Бугарића, досељена преко Крушевца и Краљева из Нишке Каменице, где се раније доселила из Бугарске испод Витоше. Бугарића се доселило три породице у општој сеоби, има их 41 кућа, славе Св. Андрију.

Kamendol, Grocka
Андрејићи (Рашићи), славе Андријевдан. Старином су из Корита – између Пештера и Бихора. Неко време су били у Студеници. Њихов прадед Сима сишао са калуђерима, који су носили ћивот Светог Краља и са њима дошао до манастира Рајиновца. Даље није могао да иде, јер му је жена била бременита. Када су калуђери са ћивотом кренулу даље, он дође у Камендол, подигне колибу и настани се. У селу је затекао Видосавављевиће, Гавранску фамилију и Липшиће.

Kusiljevo, Svilajnac
Тошовци (90 к., Св. Андреја). Пореклом су са Косова.

Миливојевићи (160 к., Св. Андреја). Пореклом су са Косова и род са Тошовцима. Предак Миливоје је дошао са Косова почетком 18. века, где је затекао Овчаревиће и још 5-6 кућа. Од ових има 120 кућа у Горњој Мали, а 40 кућа се иселило у Доњу Малу.

Милан Петровић:
Моја мајка је од тих Рашића. Били су прво у Камендолу, а данас у селу Удовице код Смедерева.

Blazhinho:
Da, to sam i ja cuo, da su se kasnije preselili u Udovice. Znate li nesto vise o poreklu? Jesu li stvarno iz Korita? I da li znate za neke rodjake po majcinoj familiji? Ovi moji zive u Medjuluzju kod Mladenovca.

Милан Петровић:

--- Цитат: Blazhinho  Јун 28, 2020, 03:24:31 поподне ---Da, to sam i ja cuo, da su se kasnije preselili u Udovice. Znate li nesto vise o poreklu? Jesu li stvarno iz Korita? I da li znate za neke rodjake po majcinoj familiji? Ovi moji zive u Medjuluzju kod Mladenovca.

--- Крај цитата ---
Они знају да су раније били Андрејићи и да су били у Камендолу, а дошли са Пештера. Најстарији у породици је мој ујак Радојко Рашић и његове две сестре од којих је моја мајка најмлађа. Има два сина, а отац му се звао Живорад.

Blazhinho:
Aha, a ne znaju za rođake u drugim (obližnjim) mestima, sa istom slavom?

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију