Аутор Тема: Владарске династије пре Немањића  (Прочитано 793 пута)

На мрежи ДушанВучко

  • Члан Друштва
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 5993
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Владарске династије пре Немањића
« послато: Јул 05, 2019, 02:32:07 поподне »
Синиша и Милош су оставили коментаре на које бих се надовезао:
Оно што је мени занимљиво јесте да су Николићи и кроз историјске документе скоро сасвим сигурно потомци Немањиног брата Мирослава, дакле би им хаплогрупа требала бити иста као она Немањића. Николићи су на подручју Захумља (посједи су им били на потезу Неум-Попово гдје се налази и њихова стара црква са стећцима) прилично укоријењена властела, па се поставља логично питање, да ли су Немањићи оригинално захумска властела?

Оно што се о поријеклу Немањића досад зна јесте да је најстарији предак био Вукан којег је крајем 11. вијека дукљански краљ Константин Бодин поставио да влада Рашком. На основу овог спекулисало се да је Вукан сродник Војисављевића, иако за то нема потврде. Ако се зна да су и сами Војисављевићи потекли од "Травуњанина Србина"могло би се претпоставити и да су Вуканови преци (а самим тим и Немањића) били захумска властела.
Cимa Ћиpкoвић je у cвoм paду  o пocтojбини Нeмaњићa лeпo oбjacниo гдe би oнa мoглa бити, a нa ocнoву зaдужбинa кoje cу пoдизaли и Нeмaњa и њeгoвa бpaћa, кao и Нeмaњини пoтoмци. Oн je њиxoву дeдoвину нaшao у Пoлимљу, гдe je и нacтaлa пpвa cpпcкa дpжaвa. Пa ce мoжe пocтaвити питaњe дa ли cу Нeмaњићи, oднocнo Вукaнoвићи, caмo пpoдужeтaк Влacтимиpoвићa, oднocнo пpвиx "apxoнтa" Cpбиje. Taj диcкoнтинуитeт измeђу Чacлaвa и Вукaнa oд 130 гoдинa нe мopa дa знaчи дa cу пpви cpпcки кнeжeви и њиxoвo пoтoмcтвo зaбopaвљeни у тoм "вaкууму"

Линија Војисављевића се протеже до Кнежева Травуније по мушкој линији (најстарији познати кнез је Белоје)...а ако би ишли од Петрислава (као могућег оца Марка и Вукана), онда би стабло изгледало овако:
Кнежеви Травуније: Белоје - Крајина (ожењен ћерком кнеза Властимира) - Хвалимир - Драгимир - Кнез Стефан Војислав - Краљ Михајло I Војисављевић - Петрислав - (Марко, Вукан? )...Какво год било порекло Марка и Вукана, Војисављевићи по мушкој линији воде порекло од Кнежева Травуније, а по женској линији су у вези са династијом Вишеславића-Властимировића (преко ћерке Кнеза Властимира, која је била удата за Крајину)
« Последња измена: Јул 05, 2019, 02:38:12 поподне ДушанВучко »