Порекло становништва > Македонија

Јуруци и Коњари у Македонији

<< < (2/6) > >>

Zor:
 Вадио сам неке хаплотипове етничких Турака из новијег истраживања Македоније са YHRD. Нпр. R-BY611 је присутан са 14.7 % (16/109), од тога постоји 5 ових ријеђих dys392=11 који се јављају код Бугара, Румуна, Албанаца, Цинцара. Постоји бар један албански V13 (BY4461).
 Ту је и 12 I-Y3120 од тога 6 PH908.
 Али имају и необичних хаплотипова, за које нисам ни утврдио још увијек шта су тачно. Такођер очекујем њих у већем броју јер од ових уобичајених локалних хг I-Y3120 и R-BY611 су најзаступљенији.

НиколаВук:

--- Цитат: симо  Јул 06, 2018, 03:21:36 поподне ---Недавно сам детаљније пролазио кроз неке турске пописе па сам тамо примјетио и те Јуруке ( Коњаре). Тај дио у Македонији је чак означен као Ofçabolu Yörükleri (ради се о попису око 1530-тих) у поглављу KONAR GÖÇERLER ( мислим да би се то могло превести као номади из Коније).

Сљедећа су насеља у Овче Пољу насељена Јуруцима:

a-Üsküb maa Tükriç nahiyesi
b-Ostrova nahiyesi
c-İştib nahiyesi
ç-Pürtlü nahiyesi
d-Çamurlu nahiyesi
e-Tatarpazarı nahiyesi
f-Filibe nahiyesi
g-Yanbolu nahiyesi
ğ-Silistre nahiyesi
h-Tırnova nahiyesi
ı-İhtiman nahiyesi

--- Крај цитата ---

Ово је занимљиво. Ипак су значи насељени као чувари путева још у 16, можда и у 15. веку. Само исправка за Овче Поље, у овом списку нису наведена насеља у том крају већ нахије у којима су насељавани Јуруци - а) Скопље, б) Острово (данас Арниса у Егејској Македонији, Грчка), ц) Штип, ч) Пуртлу (?), д) Чамурлу (вероватно Чамурлија де Жос у румунском делу Добруџе), е) Татарпазар (данас Пазарџик у Бугарској), ф) Пловдив, г) Јамбол (Бугарска), г) Силистра (Бугарска), х) Трново (вероватно Велико Трново), и) Ихтиман (Бугарска).

симо:

--- Цитат: НиколаВук  Јул 06, 2018, 03:41:07 поподне ---Ово је занимљиво. Ипак су значи насељени као чувари путева још у 16, можда и у 15. веку.
--- Крај цитата ---

Видим на Википедији се наводи "the Yörük were distinct segment of the population of Macedonia and Thrace where they settled as early as the 14th century." Нисам провјеравао извор.


--- Цитат: НиколаВук  Јул 06, 2018, 03:41:07 поподне ---Само исправка за Овче Поље, у овом списку нису наведена насеља у том крају већ нахије у којима су насељавани Јуруци - а) Скопље, б) Острово (данас Арниса у Егејској Македонији, Грчка), ц) Штип, ч) Пуртлу (?), д) Чамурлу (вероватно Чамурлија де Жос у румунском делу Добруџе), е) Татарпазар (данас Пазарџик у Бугарској), ф) Пловдив, г) Јамбол (Бугарска), г) Силистра (Бугарска), х) Трново (вероватно Велико Трново), и) Ихтиман (Бугарска).

--- Крај цитата ---

Да, у прави су. Видио сам послије да се ради о нахијама, прилично разбацаним. Међутим, из неког разлога су све те Јуруке објединили под једним именом Овчепољски Јуруци. У попису поред њих постоје још и Vize Yörükleri, Tırhala/Selanik Yörükleri, Naldöken Yörükleri, Tanrıdağı Yörükleri,Kocacık Yörükleri. Поред Јурука набројане су још и татарске и циганске групе. 

Селаковић:
Pürtlü је Ћустендил, требало би.

ДушанВучко:
Оно што је занимљиво, Турци у Турској гаје носталгију посебно према Македонији. Упознао сам тамо и једну Туркињу која је као мала дошла у Турску и зна одлично македонски, па смо разговарали без проблема. Више њих сам упознао , пошто смо на летовању излазили углавном у локалне кафане са њиховом музиком, без страних туриста, и кога год да сам упознао из Једрена или Истанбула, одлично познају географију Балкана, за разлику од оних из Анталије напр. Европски део код њих има посебан статус, па може да се каже да они који живе у том делу Турске, као да себе сматрају елитистима у односу на Анадолце (Једрене има статус као напр. Нови Сад код нас). Снимили су и играну серију која описује живот у Македонији на заласку османске власти , "Elveda Rumeli"
Elveda Rumeli Mavrova
https://www.youtube.com/v/ermjcZxosfg

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију