Порекло становништва > Македонија

Јуруци и Коњари у Македонији

(1/6) > >>

ДушанВучко:

--- Цитат: Дервента  Јул 06, 2018, 03:53:37 пре подне ---Дакле, према чувеној Цвијићевој мапи са лондонске мировне конференције, Срби би требали бити већина на линији која од југозапада до сјевероистока иде јужно од Охрида, Крушева, Прилепа, Кратова и Eгри (Криве) Паланке.



--- Крај цитата ---

На овој Цвијићевој карти је занимљива и линија уз пут где су Турци сконцентрисани...нисам знао њихову демографију у Македонији, али с обзиром да су сконцентрисани уз пут Скопље Солун, ипак делује као планско насељавање уз пут, линија која се после наставља на Албанце

НиколаВук:

--- Цитат: ДушанВучко  Јул 06, 2018, 02:26:11 поподне ---На овој Цвијићевој карти је занимљива и линија уз пут где су Турци сконцентрисани...нисам знао њихову демографију у Македонији, али с обзиром да су сконцентрисани уз пут Скопље Солун, ипак делује као планско насељавање уз пут, линија која се после наставља на Албанце

--- Крај цитата ---

Тако је, ту су плански насељавани Јуруци и Коњари (по граду Конији-Икониону у Анадолији), који су били турско полуномадско становништво из унутрашњости Мале Азије. Стари турски пут Солун-Скопље није ишао све време долином Вардара, већ је пре Демир Капије скретао ка Струмици и даље ишао ка Радовишу и Штипу, да би се негде код Велеса поново приближио току Вардара; стари пут је избегавао прилично непроходну клисуру Вардара код Демир Капије, која је тек касније (чини ми се у другој половини 19. века) пробијена железницом. Дуж тог пута су турске власти плански населили Јуруке и Коњаре током 18. века како би га чували, јер нису имале поверење у локално словенско хришћанско становништво које је подигло устанак приликом аустријског заузећа Скопља 1689. године; Јуруци и Коњари су слично Арнаутима малтретирали локално становништво и терали га на исељавање, тиме стварајући себи још већи простор за насељавање. Већина их се иселила за Турску након Балканских, па потом Првог и Другог светског рата, а у њихова села су се доселили углавном околни Македонци.

симо:

--- Цитат: НиколаВук  Јул 06, 2018, 02:37:44 поподне ---Дуж тог пута су турске власти плански населили Јуруке и Коњаре током 18. века како би га чували, јер нису имале поверење у локално словенско хришћанско становништво које је подигло устанак приликом аустријског заузећа Скопља 1689. године;

--- Крај цитата ---

Мислим да су Јуруци у том дијелу Македоније били насељени још у 16. вијеку, можда и раније.

НиколаВук:

--- Цитат: симо  Јул 06, 2018, 03:04:24 поподне ---Мислим да су Јуруци у том дијелу Македоније били насељени још у 16. вијеку, можда и раније.

--- Крај цитата ---

Трифуноски је другачијег мишљења, он их везује за 18. век. Нисам читао неку другу литературу о њима осим Трифуноског, па не знам засигурно колико је то његово датовање прецизно.

симо:

--- Цитат: НиколаВук  Јул 06, 2018, 03:13:29 поподне ---Трифуноски је другачијег мишљења, он их везује за 18. век. Нисам читао неку другу литературу о њима осим Трифуноског, па не знам засигурно колико је то његово датовање прецизно.

--- Крај цитата ---

Недавно сам детаљније пролазио кроз неке турске пописе па сам тамо примјетио и те Јуруке ( Коњаре). Тај дио у Македонији је чак означен као Ofçabolu Yörükleri (ради се о попису око 1530-тих) у поглављу KONAR GÖÇERLER ( мислим да би се то могло превести као номади из Коније).

Сљедећа су насеља у Овче Пољу насељена Јуруцима:

a-Üsküb maa Tükriç nahiyesi
b-Ostrova nahiyesi
c-İştib nahiyesi
ç-Pürtlü nahiyesi
d-Çamurlu nahiyesi
e-Tatarpazarı nahiyesi
f-Filibe nahiyesi
g-Yanbolu nahiyesi
ğ-Silistre nahiyesi
h-Tırnova nahiyesi
ı-İhtiman nahiyesi

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију