Мислим да је келтска опција у случају I2a-CTS10228 доживела дебакл (једина преостала опција је да је Аца "Селтик" из "Ортодокс Келтса" потомак ове гране, па да се његово културолошко везивање за Келте узима као доказ
)

У то име, једна "утешна" за поборнике келтске опције
:
https://www.youtube.com/v/GSrA7S3p4Ds
Не разумем зашто би ти или било тко с беседишта ово размењивање сазнања и замисли сматрао неким стратиштем. Ја и многи овде не водимо ову беседу у обседнутости једном или другом теоријом. Прави истраживач тражи трагове и иде туда куда га они веду.
Овде нитко није тврдио, да је прастари иберијски примерак келтски. То би било анахроно. Налази истраживања ДНК људи из доба до проширења Јамне културе, до 3000 пре Христа у целој средњој, западној Европи, као Британији и Скандији налази се обилна разноврстност предIE I2a.
У Иберији чак до каснога Бел Бикера до 2500 пне.
Оно на што ја указујем је, да је после преплављења Европе житељима из Јамне, највећа присутност I2a и G2a грана, одностно старинаца, осим у Сардинији, такођер присутна на протору Рајне с том разликом, да Сардинијске нису предачке Словенскима, а они с Рајне могу бити, то јест долазе у обзир. На то можеш затворити очи или
објаснити ми, из кога разлога примерци с Рајне не би могли бити кандидат за предачку I2a у Прасловена.
Ово није израван доказ за то, да је прасловенски I2a заиста потекао с уточишта тих грана на Рајни, но је само један указатељ вазможности.
За било какву потврду треба
—проверити повестне изворе
—објаснити збивше се латенизовање Зарубиначке културе
—проверити предпоставке лингвиста, да су особено пастирске речи у словенском келтскога исхођења.
(гуњ, крава, брдо, крдо, крма и друге, јер би исте по руки правилу требале бити са сатемским одразом к* но нису. О том
1. Gvozdanović J., Blažek V. Celto-Slavic Lexical Parallels
2. Бернштейн С. Б. Сравнительная грамматика славянских языков. — Издательство Московского университета, Издательство "Наука". — 2005. — С. 94—95.
3. Мартынов В. В. Язык в пространстве и времени. К проблеме глоттогенеза славян. — УРСС. — 2004. — С. 35—46.
Сумњам, да ће много тко прочитат, јер сви као немају времена. Но што знам, волио бих, да ме нагрде сви они који су прочитали, да сам залуда сумњао. )
И не качити се тврдо за једну од теорија, но све посматрати с дозом скепсе. Може бити и да је L621 осим у Рајни преживела у изолацији на неком истоку.
Но најважније, и када се разлазе погледи, ваља остати поштивајућим сабеседником. Ово је беседиште, а не гладијаторска арена.