Порекло становништва > Македонија

Длабочица Општина Куманово

(1/1)

Pastir:
Занима ме порекло становника овога краја. Мој деда је живео у овом месту и имао воденицу. Колонизацијом долазе у Банат,међутим немам никаквих података одакле су дошли у Длабочицу.
Молим Вас ако неко нешто зна да ми помогне око информација.

НиколаВук:
Можете ли за почетак да напишете како се презивате и коју славу славите? Евентуално ако имате неко старије презиме или назив рода коме припадате, такође би било добро да напишете.

Pastir:
Презивамо се Петковић  а славимо славу Св.Николу. Знам да смо презимена добијали по дедином имену, док та пракса није укинута. Дакле по томе, мој прадеда се звао Петко, а пре њега је био Димитрије, јер се мој деда презивао Димитријевић а звао Милић.

НиколаВук:

--- Цитат: Pastir  Октобар 23, 2017, 01:29:37 поподне ---Презивамо се Петковић  а славимо славу Св.Николу. Знам да смо презимена добијали по дедином имену, док та пракса није укинута. Дакле по томе, мој прадеда се звао Петко, а пре њега је био Димитрије, јер се мој деда презивао Димитријевић а звао Милић.

--- Крај цитата ---

Ово сам успео да нађем у књизи "Горња Пчиња" од Јована Трифуноског:

"Димитринци (4 к, св. Никола), досељени однекуда."

Ово је једини род који је у том селу славио Св. Николу када је Трифуноски вршио своја истраживања, тако да је овде вероватно у питању ваша породица. Нажалост, детаљнијих података нема. Ево и података о исељеним родовима, можда буде од помоћи:

"Исељени родови
Иваноски или Шопови (2 к), живе y Студеној Бари код Куманова. Тамо су дошли после 1912. г. из Длабочице у Пчињи. — После другог светског рата, углавном 1946, и 1947. г., од садашњих сеоских родова иселило се 14 домова. Они су прешли као колонисти у Глогоњ код Панчева."

Pastir:
Хвала Вам на одоговору

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију