Аутор Тема: Комбинације антрополошких типова  (Прочитано 1667 пута)

Ван мреже Владимир

 • Гост
 • *
 • Поруке: 3
Комбинације антрополошких типова
« послато: Август 29, 2017, 01:14:28 поподне »
Алпид + Балтид- објасните ми ову комбинацију. (Не знам)
А такође ми објасните комбинацију Алпинизовани Понтид + Горид. Унапред захвалан.

Schützer

 • Гост
Одг: Комбинације антрополошких типова
« Одговор #1 послато: Август 31, 2017, 11:42:56 пре подне »
Алпид + Балтид- објасните ми ову комбинацију. (Не знам)
А такође ми објасните комбинацију Алпинизовани Понтид + Горид. Унапред захвалан.
Kako empirijski objasniti to sto pitas? Mozda neko moze da postavi fotos neke takve kombinacije ali sve je relativno a posebno u fizickoj antropologiji.

Ван мреже LLL

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 68
Одг: Комбинације антрополошких типова
« Одговор #2 послато: Август 31, 2017, 02:22:36 поподне »
Горид је алпид тако да не може бити додатно алпинизован.
Термин је користен за Алпиде у источној Европи.
Балтид је делом Алпид свакако ако се не варам, ал логчно ако постоји видна примесa Алпида да се каже Алпид-Балтид.
Aнтропологија, генерално мислим на поделу на типове и подтипове као наука није напрадовала, мање више је остала на својим почетцима. Тако да се не ради о претерано развијеној доктрини, пуно је ту и недоумца и нелогичности, тако да је нажалост читава наука остала климавим ногама
« Последња измена: Август 31, 2017, 02:25:01 поподне LLL »

На мрежи Сова

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 68
 • I2-PH908>FT16449>Y151633> FT34788
Одг: Комбинације антрополошких типова
« Одговор #3 послато: Септембар 06, 2017, 07:00:14 поподне »
Алпид + Балтид- објасните ми ову комбинацију. (Не знам)
А такође ми објасните комбинацију Алпинизовани Понтид + Горид. Унапред захвалан.

Понтид је ништа друго но атланто медитеранац, од стране Руских и Естонских антрополога назван као ''понтид'' метрички и кранијално су индентични.

Алпинид је редуковани кромањонац.
Одликује га тамна коса, висок кефални индекс, очи разних боја (од тамних до светлих) светла кожа, нешто нижи раст, често широк нос али и конкаван.
Врло је чест у Немачкој(југ), Чешкој, Француској, има га прилично и на Балкану, има га и на блиском истоку(у помешаној форми).

''Горид'' је искључиво користио Лундман, то би требало да буде источна верзија алпинида, међутим овај тип се не разликује ни у једном параметру од класичног алпинида.

Источни балтид је редуковани кромањонац североисточне Европе са   псеудо-монголоидним упливом, помешан са халштат нордидом, кордед нордидом, и западним кромањонцем.
Овај тип је прилично лабав, често неки фенотип из мешавине преовлада. Из Кунове књиге.
''the East Baltic is not a stable or a basic racial type, but a variable blend''.
Поглавље XII, одељак 12

''У проучавању расног састава јужне Русије, постојали су докази о умерено високој, долихокефалној, медитеранској форми бринет пигментације, која је концентрисана на северној обали Црног мора, али која се појављује спорадично у целој руској популацији. Западним Европљанима и Американцима она је боље позната него што би њена учесталост гарантовала, јер је дата на примеру неколико светских познатих балерина и оперских певача. Ово је медитерански расни огранак који руски антрополози зову Понтид[Понтски], а који су Пољаци препознали као веома мали елемент у њиховој популацији. Она готово без сумње потиче из доба Неолита лоцирана у јужној Русији, Румунији, Бугарској и региону Хелеспонта, а вероватно и у Грчкој и Егеју. У највећем делу Тракије чини се више основним типом него Дунавски тип или је бар чешће присутан. Какав однос, улога и значај овог расног варијетета може да буде у увођењу неолитске привреде у Европу копном или морем, не може да се утврди без више података''.

The Pontic Mediterraneans
 
''Along the northern and western shores of the Black Sea are found, among other populations, brunet Mediterraneans of a generalized type, called Pontic by the Russian anthropologists, who are usually of medium to tall stature and who seem related  the Atlanto-Mediterraneans and on the other to the long-faced Mediterranean prototype of Asia Minor and the Caucasus''.


3. Алпинска раса: Редуковани и нешто фетализовани преживели потомци становништва Горњег Палеолита у доба касног Плеистоцена у Француској, високо брахикефализовани; изгледа да представља у великој мери правог носиоца фактора брахикефализације код Кромањона. Блиска апроксимација овог типа се појављује и на Балкану и у брдима западне и централне Азије, што указује да је његов предачки прототип био широко распрострањен у периоду касног Плеистоцена. Код савремених раса понекад се појављује у релативно чистом облику, понекад као један елемент у мешовитим брахикефалним популацијама многоструког порекла. Можда је служио у оба периода, и Плеистоцену и Модерном добу, као носилац тенденције ка брахикефализацији у различитим популацијама.


Источно-Балтски тип: Снажно су помешани са Кордед расом, нордијским елементом гвозденог доба и елементима преживелих потомака палеолитског човека са Запада који формира доминантно становништво већег дела Финске и балтичких земаља.