Порекло становништва > БиХ - Република Српска

Земља Херцеговина - Све о Хумској Земљи

(1/16) > >>

Небојша БГ:
Поздрав за све Херцеговце, отварам тему о Херцеговини, амо Ерцови :)

Небојша БГ:
Е па да кренемо, гледао сам много карти Херцеговине и причао са много људи, по једној карти Херцеговину чине Источна Херцеговина (РС), Херцеговачко-Неретванска жупаније и Западно- Херцеговачка жупаније (у Федерацији Бих) по другој теоририји и карти у Херцеговину спада и Томиславград (Дувно), по трећој њој поред Дувна припада и Ливно, а по четвртој чак и Купрес.

Amicus:
Нађох један цитат који се тиче Хумске земље, па рекох, да поставим то овде. :)

Наиме, Сима Ћирковић у свом делу Из српске историје средњег века, говорећи о билатералним односима Србије са приморским градовима, пре свега Дубровником и Сплитом, на једном месту каже: О живим трговачким везама Србије с приморјем сведочи повеља коју је Немања неколико година (од 1886, прим. Ami) касније издао Сплиту. Немања дозвољава Сплићанима „да си излазе слободно у моју Растка Хумску Земљу и сина ми Вукана у Зету“.

Извор: Наведено дело, Београд, 2003, стр. 76

Подсети ме то на Жикин коментар о имену Херцеговине. 8)

Дробњак:

--- Цитат: Amicus  Јул 07, 2017, 01:23:20 пре подне ---Подсети ме то на Жикин коментар о имену Херцеговине. 8)

--- Крај цитата ---
Можда је глупо што те цитирам јер није одговор на твоју поруку у правом смислу те речи, већ на мапу Херцеговине коју си својевремено одрадио. Али пошто је наслов теме Земља Херцеговина - Све о Хумској Земљи онда ће ми се можда опростити. Занимљиво ми је како се источна граница Херцеговине из 15. века готово у потпуности поклапа са савременом источном границом источнохерцеговачког дијалекта. Од Рисна, па границом Катунске нахије и Риђана, сече Пјешивце, па преко Прекорнице на Морачу, са Мораче на Тару, до окуке код данашњег Мојковца и одатле право на Лим код Бијелог Поља. Једино где се границе Херцеговине и источнохерцеговачког дијалекта не поклапају је десна обала Таре око данашњег Колашина,. Мада ту су крајем 19. века насељени Ровчани и нешто Морачана па су можда они донели свој дијалекат.

vojinenad:

--- Цитат: Дробњак  Јул 07, 2017, 02:06:43 пре подне ---Можда је глупо што те цитирам јер није одговор на твоју поруку у правом смислу те речи, већ на мапу Херцеговине коју си својевремено одрадио. Али пошто је наслов теме Земља Херцеговина - Све о Хумској Земљи онда ће ми се можда опростити. Занимљиво ми је како се источна граница Херцеговине из 15. века готово у потпуности поклапа са савременом источном границом источнохерцеговачког дијалекта. Од Рисна, па границом Катунске нахије и Риђана, сече Пјешивце, па преко Прекорнице на Морачу, са Мораче на Тару, до окуке код данашњег Мојковца и одатле право на Лим код Бијелог Поља. Једино где се границе Херцеговине и источнохерцеговачког дијалекта не поклапају је десна обала Таре око данашњег Колашина,. Мада ту су крајем 19. века насељени Ровчани и нешто Морачана па су можда они донели свој дијалекат.

--- Крај цитата ---
Па зар Ровчани и Морачани не говоре херцеговачким дијалектом?

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију