Аутор Тема: Потомство Симеона Синише Немањића  (Прочитано 17030 пута)

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4112
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Потомство Симеона Синише Немањића
« Одговор #60 послато: Децембар 09, 2019, 11:46:31 поподне »
Vojvoda Niksa od kojeg je Niksic je praunuk Stefana Nemanje.
Od Stefana Decanskog su Bjelopavlici (E1b).

Одакле вадиш овакве тврдње?
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6243
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Потомство Симеона Синише Немањића
« Одговор #61 послато: Децембар 09, 2019, 11:50:47 поподне »
Vojvoda Niksa od kojeg je Niksic je praunuk Stefana Nemanje.
Od Stefana Decanskog su Bjelopavlici (E1b).
Не слажем се за Бјелопавлиће  ;D (а за ово прво, хвала на комплименту  ;) ) Шалим се, све су то само предања , а нема извора који би то потврдили
« Последња измена: Децембар 09, 2019, 11:53:09 поподне ДушанВучко »

Ван мреже ZoranV

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 193
Одг: Потомство Симеона Синише Немањића
« Одговор #62 послато: Децембар 10, 2019, 05:20:04 пре подне »
Не слажем се за Бјелопавлиће  ;D (а за ово прво, хвала на комплименту  ;) ) Шалим се, све су то само предања , а нема извора који би то потврдили

Ево да оставимо Бјелопавлиће по страни, и погледамо документа која нису предања...
1. Масарелијеви списи (додаје именом Константина, Михајла, Димитрија)
2. Зуритни путописи и попис унука Јована Дуке Ангелине и Марије. Вјероватно је Јован Дука ћеркама дао име по сестри, а зна се да су имали врло присне односе који су описани и у Јањинској хроници и повељи Марије Ангелине Немањић.
3. Константин који се једини од свих обласних господара проглашава краљем, чије је прокси краљевство од Улциња до Солуна. Ово је познато из Венецијанских докумената, и постојање новца који је ковао.
4. Врло нелогична прича и око Констатина и Теодоре Јевдокије Дејановић, Теодоре наводне ћерке Теодоре, кире Ксеније, па опет појава Теодоре (гле више није ни Евдокија ни Ксенија него Теодора, ал се не зна јели Теодора Теодоре или сам Теодора) која иде из Дубровника да посјети сина Мркшу Жарковића. Мркша се уз укор паријарха из Цариграда оженио Руђином Балшић, али Константин није имао проблема да се жени Војиславом, која би му била сестра од тетке. Постоје 3 дубровачка документа Ксеније и Константина без експлицитне крвне везе Константина и Балшића.
5. Јасни непријатељски односи Балшића према Константину. На вјест да Константин гине на Ровинама, Балшићизаузимају Скадар, па када се успоставља да је погинуо Константин Дејановић (син Теодоре сестре Симеонове), Балшићи предају Скадар млечићима..
6. Константин се два пута женио, прво са НН, а послије са Јеленом Топиом. Записано да је са Јеленом има Стефана. Музаки о свом спису помиње двије гране Дукађинаца, једну праву, другу прирођену. Ако су по погубљењу Константина, прави дукађинци преузели старање о Атансију(Танушу) и Боши, онда се види и разлог својатање Бјелопавлића и Дукађинаца.
7. Записи дубровачки о Блажу Матарангу и сину му Јовану. Блаж је имао титулу севастократора, коју му је Симеон дао са разлогом да га уздигне на виши ранг вјероватно због успостављања породичне везе, а и због интереса да успостави присуство близу Скадра. Блаж је неуспјешно покушао да заузме Драч. У Матарангама срећемо и једног Павла...
8. Михајло који се помиње у документима Лазаревића у Миличиној повељи, и касније као завјереник који је одао Николу Зојића и Новак Белоцрквића. А гле Никола Зојић се крије у Острвици...
9. Након пар генерација долазе Михајло и Махмуд Ангеловић. Обојица котирају високо, Михајло код Бранковића а Махмуд код Мехмеда Освајача. Вјероватно су обојица унуци Михајлови.  Мехмеду је била драга султанија Мара од оца Ђурђа и мајке Јерине. По Бруку енглеском генеологу, Јерина је ћерка Томе Кантакузен и Јелене ћерке Јована Дуке.
10. Извјесни Константин Михајловић од Островице успјева да побјегне из јањичарских јединица, и пише о стварима које обичном смртнику тог доба вјероватно нису доступне. Рецимо прича о Сергеју и Мухамеду.

Да додам томе и Евлију Челебију који Симеона зове Леком скоро 300 година послије Симеонове смрти... А бјелопавлићи кажу да су од Леке, а помињу и Синишу,и Дуку и то су једина предања које сам овдје споменуо...  И дубровчани помињу Радослава Димитријевог. Димитрија је споменуо Масарели. Постоје разбацаних трагова још више... Четир љетописа који се споре кад и како је Урош умро. Ја питам и који, јер је и Симеон Урош, па претпостављам да је Вукашин Душановог Уроша уморио 1370, а Симеона заробио код Скадра пред Маричку битку, а да га је Марко уморио у децембру 1371. И Симеон је накако требао да сконча, а да га син наслиједи 1372. Которски, будвански, румунски, пољски, турски(дефтери и ко зна шта још), италијански... И јасни трагови затирања документа који су били у посједу Петровића и Карађорђевића. Па прође и социјалистичко доба и катунски циклус... Ево и ово ново доба дође, па није згорег да се потсјетимо шта је то некада давно било или могло да буде.
Цјела ова тема стоји на Масарелију, па ко може да га побије има простора. Ја му за сада не нађох превише мана... А могу се наћи неке недосљедности, али и објашњења и корекције... Исто принцип побијања важи и за моје тврдње...

Ван мреже Павловић

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 79
Одг: Потомство Симеона Синише Немањића
« Одговор #63 послато: Децембар 10, 2019, 03:45:48 поподне »
Mozda i demokratija nastaje kad se namnozi potomaka vlastele, pa niko vise nece da slusa i svi bi da vladaju.  ;)