Аутор Тема: Свечарске здравице  (Прочитано 1636 пута)

Ван мреже vojislav.ananic

  • Члан Друштва
  • Истраживач
  • *****
  • Поруке: 1319
Свечарске здравице
« послато: Новембар 21, 2016, 11:20:15 пре подне »
Најпре, свима који данас славе Аранђеловдан, срећна Крсна слава!

Некада су се поготово на тим славским окупљањима обавезно чуле ЗДРАВИЦЕ које су упућене домаћину. Сећам се да су даровити људи, док сам радио на Змијању, знали дивне здравице, које су почесто бивале и дуже. Онда им је домаћин захваљивао и одговарао, а не ретко је и домаћица куће прекидала своје послове  и наздрављала придошлим гостима.

Зато предлажем да се уведе рубрика за здравице.

Ево једне од краћих:

"Помози Боже,
у име Божје састали се
код тебе, брате, домаћине!
Бог ти даровао шеницу до шенице,
житницу до житнице,
мало текао, а пуно стекао,
а што стекао, све изио и попио
с кумовима и с друговима,
у твојој кући за софром сједећи
а милога Бога фалећи!"

Пошто се данас не баве сви земљорадњом и пшеницом, вероватно има и оних људи који знају савременије здравице које су се већ  "изгубиле" и заборавиле. а све су оне упућене и Богу и свечару.
Било би их лепо опет обновити.
« Последња измена: Октобар 30, 2019, 11:04:28 пре подне Amicus »

Ван мреже Тимар

  • Члан Друштва
  • Познавалац
  • *****
  • Поруке: 628
Одг: Свечарске здравице
« Одговор #1 послато: Јануар 23, 2017, 10:45:27 поподне »
Станко Чолић, син Андрије и Милице, рођен 1832 године у Гламочу, доселио је око 1865 у Тимар, у село Јелићи-Јелићка, гдје је умро 10.7.1925. године, стекавши велику породицу која и данас живи у овоме селу. Станко је остао запамћено по ЧОЛИЋА СЛАВАРИЦИ, коју је послије његове смрти штанпала Графика Бања Лука као своје првенче, у стотињак примјерака.
Ако има заинтересованих могу прештанпати ову Славарицу, која се и данас чита на овим просторима, а сада ћи преписати свих пет ЗДРАВИЦА, онако како је штанпана.

ЗДРАВИЦА 1
која се напије сама иза "Славе"

Сада браћо да се напијемо са првом чашом за славе Бога живога, која се не боји никога. Помого нас милостиви Бог небесни двор и све браће добре среће око овога стола сједеће. И до године се састајали и сабирали у овоме дому, а и овога домаћина, да га помогао Бог и Свети Ђурађ и Крсно име оно које слави и служи во славу и чест.

ЗДРАВИЦА 2

Другом чашом а љубави нашом за свете Богородице мајке Божије, која сједи на престолу Божијем, она моли Христа Бога сина свога, да се ми неби помирили ни понутили, већ да живимо умјерено к'о православни Срби и хришћани, од часнога крста до три прста у десници руци во славу и чест.


ЗДРАВИЦА 3

Трећа чаша, срећа наша, Бог помози за крсније имена и небескије војвода, ће се који воскреснуо, да га Бог поможе Титоре и приложнике, наше свештенике храбре јунаке, лијепе тежаке, да славу славе чувају и непогазе, во славу и чест.


ЗДРАВИЦА 4


И четврта није шепртља, дај Боже у овоме дому сложну дружину, а ваљане радине и добре господаре. По биртијама се несвраћали, по суду се нећерали, будали опраштали, туђу међу не преорали, ос просјака и од слијепа не заклањали. Што дијелили кљасту и слијепци, то Бог помножио и слава Божија во славу и чест.


ЗДРАВИЦА 5


Ево пете што нам пријете, за крајине турске силе, а слатинске вриједне и лијепе мудрости, на вијек лијепе славе. Дај Боже у овоме дому сретан подмладак највише мушких глава и у благу вилашастих волова, виторогих овнова, зубастих прасаца, дугорепих крава, чилашастих коња и снаша и тадија, во славу и чест.
Сјата српска земља просвјетлила си на Арсенији, од вјека и до вјека, благодјевшему многа љета, на многаја љета живот и здравље дому и домаћину и свој браћи у опћину, на мир Амин.
Во славу и чест


« Последња измена: Октобар 30, 2019, 11:04:38 пре подне Amicus »