Порекло становништва > БиХ - Република Српска

Poreklo porodice Kovačević

(1/4) > >>

i.kovacevic:
Pozdrav svima,

ja sam Ivan Kovačević iz Sremske Mitrovice i sa vama bih želeo podeliti svoje nedovršeno porodično stablo. Dugo se, uz oca interesujem za poreklo svoje porodice, i uz prvi rodoslov koji smo sastavili na osnovu porodičnog predanja, poreklo je "sa Tromeđe" ili "Crne Gore". Predanja, naravno nisu oduvek sasvim tačna i ne odgovaraju na sva pitanja pa smo se bacili na istraživanje.

Čukundeda Rajko je iz sela Ravnje u Mačvi prešao u Zasavicu i tada promenio slavu Nikoljdan u Svetog Đurđica, najverovatnije jer je došao na miraz. Nakon njega nam je naravno poznata linija i mi smo malo po malo, iz Zasavice preko Mačvanske Mitrovice, došli u Sremsku Mitrovicu.

Izvesno je da je on sin Tadije, Jelenka, Đoke ili Vase Kovačevića koji su se sa ocem Petrom i Majkom Stevanijom u mačvansko selo Ravnje doselili iz Gornjeg Crnjelova iz Semberije. Ono što je čudno, a što potvrđuje popis iz 1863. godine je da Petar Kovačević ima 71 godinu, Stevanija Kovačević 60, a njihova deca Tadija 25, Jelenko 21, Đoka 15 i Vasa 9. Bilo kako bilo, iz Semberije su došli između popisa 1832. i 1863. pa mi je potrebno da nađem popis iz Semberije, što ne ide nimalo lako.

Druga stvar, koja valjda muči sve koji istražuju poreklo Kovačevića je mnoštvo izvora koji vodu na sasvim drugu stranu. Po okolnim selima u Semberiji sam nailazio na isto prezime, ali na druge krsne slave, da bih skoro pronašao da postoje Kovačevići koji slave Nikoljdan poreklom iz Zapadne Bosne i Like.

Stvarno mi je potrebna pomoć, zapeo sam i ne znam kako dalje.

vojinenad:
Да ли је Синиша Ковачевић твој рођак? И он је из Сремске Митровице, али мислим да он има везе са селом Манђелос.

Тромеђа:
Поздрав Иване,

Што се тиче порекла српског становништва у Западној Босни (близу тромеђе) релевантна су 2 дела. То су Поуње у Босанској крајини од Милана Карановића и Унац од Петра Рађеновића. Обе књиге можеш пронаћи на сајту Порекла.

Да ли си размишљао да урадиш Y DNK тест? То би ти помогло у даљој потрази за својим пореклом. Мислим да у Српском ДНК пројекту је већ тестиран један Ковачевић који слави Никољдан. О свему овоме можеш да се информишеш на сајту порекла.

Овде има доста људи који о овоме много више знају од мене, тако да ће се и они највероватније укључити у тему.

Поздрав

i.kovacevic:
Mislim da nam nije isto poreklo, mi smo prvo prešli u Mačvu, a njegovi su ipak, mislim sa druge strane. Takođe, dugo sam tražio bilo kakve Kovačeviće sa Nikoljdanom, i video sam DNK test da ima nekog u Slavoniji. Tako sam i došao do spiska Žumberačkih uskoka i njihovih krsnih slava, te pronašao Nikoljdana i Kovačeviće.

Sa knjigama počinjem već sada, a DNK test ću sigurno uraditi u narednom periodu. Koliko je zanimljivo i koliko predstavlja izazov, toliko mi se ponekad čini da tražim iglu u plastu sena.

vojinenad:

--- Цитат: sirmium7  Октобар 15, 2016, 08:53:40 пре подне ---Mislim da nam nije isto poreklo, mi smo prvo prešli u Mačvu, a njegovi su ipak, mislim sa druge strane. Takođe, dugo sam tražio bilo kakve Kovačeviće sa Nikoljdanom, i video sam DNK test da ima nekog u Slavoniji. Tako sam i došao do spiska Žumberačkih uskoka i njihovih krsnih slava, te pronašao Nikoljdana i Kovačeviće.

Sa knjigama počinjem već sada, a DNK test ću sigurno uraditi u narednom periodu. Koliko je zanimljivo i koliko predstavlja izazov, toliko mi se ponekad čini da tražim iglu u plastu sena.

--- Крај цитата ---
Има неколико примера који би демантовали тај твој осећај, и да тражење игле у пласту сена уопште не мора да буде ''немогућа мисија'', погледај пре свих пример Селаковића. Потребно је да се наоружаш стрпљењем, и наравно да урадиш днк тест у скорије време, јер он може да ти да смернице где да трагаш.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију