Аутор Тема: Кефални индекс (Балкан)  (Прочитано 1541 пута)

Ван мреже Небојша

  • Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 11006
Кефални индекс (Балкан)
« послато: Јун 28, 2016, 04:01:50 поподне »
Иако код Куна (Race of Europe) има пуно информација о CI (кефални индекс) на Балкану, треба се осврнути на разлике које постоје у региону.

Наиме, Кун је креирао и мапу CI, али је на Балкану, чини се, изгенералисао, тј. све области је означио као брахикефалне и хипербрахикефалне, што готово сигурно није случај.

У студији Balkan Worlds: The First and Last Europe: The First and Last Europe има говора о промени кефалног индекса Балканаца, тј. о разликама које постоје између старог и савременог становништва Балкана.

Према резултатима гласиначке серије, однос брахикефала са једне и долихокефала/мезокефала са друге износи 76-24%. Данас је на територији Босне ситуација готово обрнута.

Са друге стране, на простору Бугарске и Србије и даље доминирају долихокефали и мезокефали. Примера ради, у Србији је однос 70-30% у корист долихокефала/мезокефала, док у Бугарској проценат брахикефала износи свега 23%.

Брахикефалија је најизраженија на југу Албаније (Тоске, околина Ђирокастра), где CI иде и до 90.8.

Брахикефали доминирају на простору западне Србије, западне Македоније и западне Грчке, где има и пуно мезокефала (доминанто динарска и алпинска раса), док су на простору источне Србије, источне Македоније и источне Грчке заступљенији долихокефали (индекс 75 и мање) и мезокефали (индек 75.1-80%). У овим крајевима источно постоји и већи проценат медитеранских типова, па су резултати донекле очекивани.