ДНК порекло > Историја и генетика

Словенско насељавање Балканског полуострва

(1/55) > >>

Небојша:
У књизи В. Ћоровића, "Историја српског народа" може се пронаћи занимљива карта која има за циљ да прикаже какво је стање било на Балкану у време досељавања Словена (6., 7. век).Слична карта са Википедије:


Судећи по овоме, староседелаца у Илирику готово да није било. Претпоставка је да су се очували једино у приморском појасу.

Ако упоредимо ове карте са распоредом хаплогрупа данас, долазимо до закључка да су Словени носиоци I2a DS, R1a, I2a DN, "Романи" E1b, а Грци J2, R1b и E1b.

Оно што се донекле коси са овим мапама је чињеница да је однос хаплогрупа код Јужних Словена вероватно 70% према 30% (у корист Словена). Такође, аутосомална днк јасно показује да Срби носе готово 50% староседелачких гена.

Наравно, треба имати у виду да се генетска слика значајно изменила од доласка Словена на Балкан.

Љиљан:
Interesantno mi je da se na teritoriji Rumunije na ovoj slici ne prikazuje ne prikazuje prisustvo "romanskog" stanovništva, već samo u dolini Vardara i južnije (i dio u Bugarskoj). Odakle onda svi ovi današnji Rumuni?

Nebo:

--- Цитат: Ljiljan  Фебруар 07, 2015, 06:20:12 поподне ---Interesantno mi je da se na teritoriji Rumunije na ovoj slici ne prikazuje ne prikazuje prisustvo "romanskog" stanovništva, već samo u dolini Vardara i južnije (i dio u Bugarskoj). Odakle onda svi ovi današnji Rumuni?

--- Крај цитата ---

Данашњи Румуни су потомци влахо-словенске етничке мешавине. При чему, ако ме сећање не вара, генетска испитивања показују већинско присуство словенских ХГ R1a и I2а1b1b din у мушкој линији наслеђивања. Словени су се у данашњу Румунију населили по повлачењу Римљана и германских племена (вероватно у 6. веку, премда има мишљења да су Словени ову област захватали још у време свог историјског почетка, око прелаза старе у нову еру), а Власи су почели да се досељавају у више таласа са југа (Епир, Тесалија, Мегаловлахија), преко Македоније, Србије и Бугарске, почев од 11. века. Захваљујући већој економској моћи и сналажљивости, током турске превласти, Власи су успели да се наметну као елита у народу, те је тако с њима дошао и модерни румунски језик и романизација обичног народа (већином словенског и нешто германског порекла). Топонимија великог дела Румуније говори да је некада ту доминирао словенски језик. Са румунским Словенима десило се нешто слично што и са Словенима у Мађарској и Немачкој, а и у Егејској Македонији и Албанији - потпуни губитак националног идентитета и прихватање страног, наметнутог на овај или онај начин...

Не знам из ког је извора она доња карта, али нисам баш убеђен да се област северно од доњег тока Дунава око 700. године звала Wallachia...?

Љиљан:
Ovo je za mene novo. Nisam to znao. Evo šta sam našao na

https://www.familytreedna.com/public/romania/default.aspx?section=results

According to iGENEA, the structure of the ancient peoples in Romania, based on Y-DNA test results, is the following:

    29% Slavic
    21% Finno-Ugric
    20% Teutonic (Germanic)
    18% Celtic and
    12% Illyrian

E sad koliko je ovo pouzdano, to je pitanje, ali u principu potvrđuje ono što si ti rekao. Samo mi je neobično da su Vlasi uspjeli da se nametnu slovenskoj većini, ali izgleda da je zaista bilo tako. Samo još jedna stvar mi nije jasna. Da li ovo znači da su se u tim nemirnim vremenima od sredine 4.vijeka pa do okončanja doseljavanja Slovena na Balkan (recimo sredina 7.vijeka) gotovo svi dotadašnji stanovnici nekadašnje Dacije iselili ka jugu, ili su stradali, pa je na taj način postignuta slovensko-germanska većina?

Nebo:

--- Цитат: Ljiljan  Фебруар 09, 2015, 08:55:15 пре подне ---Da li ovo znači da su se u tim nemirnim vremenima od sredine 4.vijeka pa do okončanja doseljavanja Slovena na Balkan (recimo sredina 7.vijeka) gotovo svi dotadašnji stanovnici nekadašnje Dacije iselili ka jugu, ili su stradali, pa je na taj način postignuta slovensko-germanska većina?

--- Крај цитата ---

Дачани су, бар за мене, енигма. Да ли су они заиста били романизовани, како се то сматра у званичној румунској науци, и остали ту где су, или се раселили, били искорењени од стране Гота, Авара..., или су Дачани у ствари једна од популација које су учествовале у етногенези Словена - Анта, не знам.
Мислим да је она прва варијанта, о романизованим Дачанима и остацима римских легионара и ветерана, заправо покушај да се повеже данашња припадност румунског народа романској културној (пре свега језичкој) заједници, и да нема много темеља у историјским чињеницама.
Ја бих пре рекао да се Дачани нису много померали са своје територије (били су потиснути према северу), да су заједно са још неким популацијама постали део словенске групе племена, те су се као Словени поново раширили према доњем Дунаву. Можда грешим, не знам, али да су Власи у данашњу Румунију дошли са југа, за то постоји много доказа у историографији.
Онај део приче о наводној сеоби романизованих Дачана на југ, да би се касније вратили у форми Влаха, мислим да је то романтизована историја којом се жели истаћи аутохтоност романофонске популације у Румунији. Сеоба са севера на југ, пред најездом северних "варварских" народа, сигурно је било у оквирима Римског царства. Е, сад, не верујем да су то биле неке организоване масовне сеобе (мада, има и таквих случајева, нпр. Сермезијани). А поготово тај део о повратку назад ми не звучи реално.
Богумил Храбак има један одличан рад о сеобама Влаха (не знам тачно како се зове), па изгуглај :)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију