Траг - корисне књиге, сајтови > Карте

Старе карте наших простора

<< < (2/24) > >>

Amicus:
Нађох занимљиву карту, те рекох да поделим, Земљопис од Сербије из 1822. године.Карта је објављена на страницама Дигиталне библиотеке Матице Српске.

Amicus:
Приметих да нисмо постављали ваљда никако на форум везицу ка једној од најзначајнијих картографских збирки на мрежи, а реч је о чувеној Моловој картографској збирци, названој по њеном власнику Бернарду Павелу Молу (1697-1780).

Карте које се односе на наше просторе подведене су под Угарску, која се даље дели на додатне четири категорије, од којих у свакој има немало мапа занимљивих баш за наша подручја. Нарочито су интересантне оне интерактивне карте, које досносе обиље података, али неретко и грешака аутора. :)

Ако је коме ова збирка до сада била непозната, моје препоруке за посету, јер тако нешто не треба пропустити.

Amicus:
Помињасмо својевремено Коронелијеве карте, те реших да поставим још једну које не беше раније постављане, а реч је о карти Corso del Danubio da Vienna Sin' à Nicopoli, e Paési Adiacenti, са мноштвом микротопонима.

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Amicus  Август 29, 2016, 02:25:56 поподне ---Помињасмо својевремено Коронелијеве карте, те реших да поставим још једну које не беше раније постављане, а реч је о карти Corso del Danubio da Vienna Sin' à Nicopoli, e Paési Adiacenti, са мноштвом микротопонима.

--- Крај цитата ---

Амикус, и раније хтједох да напишем како је ова збирка карата коју си поставио одлична. Баш сам прегледао већину карата које се тичу наших простора и стекао неку слику о насељима. На примјер на овим картама је редовно уписан град Обровац између Крупе и Бихаћа, гдје је у средњем вијеку живјело племе обровачко (хрватско-словинско?). Међутим топоним и град су након тога нестали. Има још неких насеља која су се изгубила у периоду око сеоба Бечког рата.

Amicus:

--- Цитат: Синиша Јерковић  Август 29, 2016, 02:37:34 поподне ---Амикус, и раније хтједох да напишем како је ова збирка карата коју си поставио одлична. Баш сам прегледао већину карата које се тичу наших простора и стекао неку слику о насељима. На примјер на овим картама је редовно уписан град Обровац између Крупе и Бихаћа, гдје је у средњем вијеку живјело племе обровачко (хрватско-словинско?). Међутим топоним и град су након тога нестали. Има још неких насеља која су се изгубила у периоду око сеоба Бечког рата.
--- Крај цитата ---

Збирка сасвим репрезентативна за истраживања на разним пољима која покривају период XVII и XVIII века, а тичу се помоћних историјских наука, и при том врло прегледна како за претраживање тако и за истраживање самог садржаја извора. Наравно, занимљивије су старије карте, јер су оне касније у већини случајева резултат су преписивања и прештампавања, неретко само додекорисаних различитим картушама или другим орнаментима. Свакако најинтересантније су оне које су настале као плод теренског истраживања, а то су све оне које имају у свом наслову одреднице попут нова и проширена или допуњена.

Елем, још једна адреса која садржи пар позавидних збирака картографске грађе, јесте мапс.хунгарицана.ху, само што је све на мађарском, па је мало теже ући у траг, шта је где, али углавном је све смештено под категоријом Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију