Форум - Порекло
Вјера и култура Срба => Традиционална култура => Народна јела => Тему започео: НиколаВук Октобар 23, 2019, 01:09:59 поподне
-
Ово јело је специјалитет штипског краја у С. Македонији, пробао сам га приликом недавног путовања по тим крајевима и могу рећи да је врло укусно. У питању је врста пецива издуженог облика који подсећа на брод или чамац, по коме су насецкани ситни комадићи меса. Месо може бити овчетина, јагњетина или свињетина, у мом случају је било свињско месо. Мислим да се преко меса ставља и жуманце и уље и то се све сједини у рерни. Служи се уз љуте папричице. Име долази од речи "пастрма" што значи "усољено и сушено месо од овце или јагњета".
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%98%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0
Нашао сам и један рецепт, са свињским месом:
https://moje-grne.com/2007/07/29/pastrmalija/
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Pastrmalija.jpg)
-
Ово јело је специјалитет штипског краја у С. Македонији, пробао сам га приликом недавног путовања по тим крајевима и могу рећи да је врло укусно. У питању је врста пецива издуженог облика који подсећа на брод или чамац, по коме су насецкани ситни комадићи меса. Месо може бити овчетина, јагњетина или свињетина, у мом случају је било свињско месо. Мислим да се преко меса ставља и жуманце и уље и то се све сједини у рерни. Служи се уз љуте папричице. Име долази од речи "пастрма" што значи "усољено и сушено месо од овце или јагњета".
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%98%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0
Нашао сам и један рецепт, са свињским месом:
https://moje-grne.com/2007/07/29/pastrmalija/
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Pastrmalija.jpg)
Ја сам ово јео кад сам био једном у Штипу послом у фабрици уља Брилијант, у фабричком ресторану. Шта рећи него да сам појео пастрмајлију у 14:00 а у 22:00 сам још увек био сит :)
-
Ово јело Турци називају "pide".