http://www.pows-ww1.at/projekt/totenbuecher "Књиге мртвих" из Првог св. рата. Књиге је уз велики труд и углавном о свом трошку дигиталозивала професорка Гордана Илић-Марковић из Беча, иначе слависта. Она се већ дуги низ година бави истраживањем заробљеничких логора широм бивше Аустроугарске са тежиштем на простор данашње Аустрије. Има и једну или две написана књиге о Великом рату и колико сам информисан тренитно спрема још једну.
Књиге које су овде дигитализоване обухватају заробљеничке логоре са простора Горње Аустрије, од којих је највећи био у Маутхаузену, а затим Ашах на Дунаву, итд.
Страница је доступна само на немачком али кликом на неки од линкова аутоматски се отвара "књига" у оригиналу како изгледа. Можда ће ово помоћи некоме да нађе неког свог претка који је страдао у периоду 1914-1918.
О књигама мртвих: Ради се о евиденцији преминулих логораша. Највећи број истих је страдао од тифуса, али и од глади, хладноће и других болести. Данас се у Ашаху налази тзв. "српско гробље" на коме почива око 5.500 страдалника. Постављао сам једном пар слика са тог гробља. Највећи логор се налазио у Маутхаузену и тамо је на војном гробљу (тзв. Италијанском гробљу) сахрањено између 7-8 хиљада Срба. Оно што је приметно током прегледања књига је да евиденција ипак није вођена прецизно. Страх од тифуса, гледање да се мртви што брже сахране у масовне гробнице, непознавање српског и вероватно и слаб интерес за преминулог непријатеља довео је до тога да је евиденција прилично мањкава. Ипак постоје и евиденције где су обухваћени сви подаци жртве (име, презиме, срез).
У случају Маутхаузена број сахрањених Срба се процењује на 7-8 хиљада, док је у књигу мртвих унесено око 4.798. Ту се појављује и доста дупликата, нека имена су непотпуна, доста имена и презимена је погрешно написано, итд. Ја сам током прошле године извршио неопходну "редукцију" тог списка користећи одређене редукционе научне методе, одређену литературу али и датотеку презимена сајта Порекло и на тај начин са листе одстранио сва она имена која нису могла да се јасно идентификују (мањи број) и све дупликате (велики број), те је редукована листа на крају обухватила 3.728 имена.
Не мали број презимена (поготово оних из Источне Србије) био је написан погрешно или је изгледао помало комично. Ту морам да похвалим Порекло да ми је ваша датотека презимена заиста помогла у интепретацији (а у неким случајевима и "дешифровању") истих.
Такође, тамо где је било познато место порекло (и срез), одмах сам то унео по данашњој важећој административној подели у Србији (село, општина). У склопу градње спомен-капеле српских новомученика у Маутхаузену биће одштампане и књиге смрти и доступне да се погледају у капели, а требало би да се одштампа и један број тих књига за црквене библиотеке и за људе које ова тема занима. Тренутно је то све у припреми, па када буде готово сајт Порекло ће добити то у дигитализованој форми за своју дигиталну библиотеку.
Успели смо већ да кроз ове листе помогнемо неким људима да нађу своје настрадале претке и надам се да ћемо кроз ово штампање и дигитализацију помоћи и другима који су у потрази, иако су књиге нажалост непотпуне.
Поздрав.