Аутор Тема: Шта ако се "гоњање" отме контроли...?  (Прочитано 1351 пута)

Синиша Јерковић

  • Гост
Шта ако се "гоњање" отме контроли...?
« послато: Фебруар 18, 2017, 08:27:20 поподне »
Послаше ми занимљив текст о тзв. гоњању, народном обичају за којег нисам имао сазнања, али искрено ме ништа од наших обичаја ништа не може изненадити.

Иначе текст је од хрватског аутора, али се односи на становништво динарске области па се донекле тиче и нас.

Шта је заправо "гоњање"?

Ево краћег извода из текста:

"Ukratko, gonjanje je seksualna igra mladića i djevojke u ruralnim dinaroidnim krajevima koja se događala za vrijeme napasanja ovaca, rada u polju, a u nekim krajevima (Lika na primjer) čak i u kući za vrijeme prela. Na primjer, djevojka bi napasala ovce u brdu i pri tome zapjevala iza svega grla. Pjesmu bi čuo mladić (ne mora biti njen momak) koji bi joj ubrzo prišao te bi pojurio za njome. Ona bi se pretvarala da "bježi" i da se "otima" (zapravo sve je bila njena igra), onda bi je mladić ubrzo povalio na ledinu. Pri tome ju je mogao mijesiti koliko ju volja, ali nije smjelo doći do eksplicitnog seksualnog čina, jer to nije dozvoljavao moral dotične sredine. Ukratko, unatoč strogom moralu Katoličke crkve u ono doba, gonjanje je bila općeprihvaćena pojava kod ruralnih Dinaroida."

Опширније на линку http://www.6yka.com/novost/120836/dinaroidi-i-seks-ko-nam-je-ukrao-gonjanje

Обичај је можда имао и сврху спречавања силовања и сличних ситуација, али шта се дешава када се "гоњање" отме контроли?

Одговор на ово питање је посебно занимљив у смислу разноврсности хаплотипова и хаплогрупа унутар истих родова  ;)

Ево сажетог фратарског описа гоњања из горњег теката:

" Gonjanje jim je ovo, momak curu najnepoštenije stojećke, sjedećke, ili ležećke drpulja na sami, ili vidimice i očito na svakom miestu, prid svakom vrstom čeljadi, to kod njih niti je griešno, ni sramotno, ni zamirito, već momku i divojki kano potrebito, i dično."