Да ли је могуће да немамо међу сајтовима тему о
FamilySearch.org сајту?!

Који пропуст...
Али да не филозофирамо, укратко, то је највећа јавна база црквених матичних књига на свету, и добрим делом су обрађене за просторе Републике Хрватске и Мађарске, а последњих месеци за многа места убачене су и комлетне скениране књиге до 1895/6. године.
Ово је
каталог, који претражујете према кључним речима за место, наравно, комбинујте док не лоцирате како је записано. Мени је за Шумберак у Мађарској било довољно укуцати Somberek, и да дођем до правог места, а онда изабравши црквене матице, па затим српске црквене матице, дошао сам до странице са четири галерије скенова, које се отварају кликом на иконицу фотоапарата.
За лоцирање парохија којима су некада у то време припадала ваша села, изузетно је корисна књига из наше пДБ:
Српска православна Митрополија карловачка - по подацима од 1905. године. Искрено, ни ја нисам знао где да тражим нека места мојих предака, али ту је јасно написано којој су парохији припадала, и онда без проблема... улазите у базу са фотографијама матица, где срећете своје људе.
Оно што смо раније требали да поручујемо из Солт Лејк Ситија, бар за Мађарску, сада је углавном доступно све на њиховом сајту. А за претраживање те грађе, потребно је једино да се региструјете.