Аутор Тема: Владичин Хан - конкурс за нови грб  (Прочитано 1311 пута)

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1680
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Владичин Хан - конкурс за нови грб
« послато: Септембар 14, 2023, 05:28:43 поподне »
https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Vladicin-Han-menja-simbole-opstine-dobija-novi-grb-i-zastavu.sr.html

Дакле, као што видимо, Владичин Хан расписао конкурс за изграду новог грба.

Ово су неки од услова и симбола који се морају наћи на грбу, великом или малом:

Цитат
Budući grb opštine Vladičin Han koristiće se kao Veliki grb, Srednji grb i Mali grb, a interesantni su simboli koji se mogu koristiti - mitsko biće beli dvoglavi orao, vuk i divlji vepar, Južna Morava sa njenim pritokoma Vrlom i Kalimankom, Vladika Pajsije, stari gvozdeni i novi most na Koridoru 10, kao i hram Svetog kneza Lazara.

U dizajnu grba može se koristiti i vinova loza, kao simbol razvijenog vinogradarstva u prošlosti, ali i kao simbol razvijenog voćarstva danas, list duvana, kao simbol razvijene proizvodnje duvana u prošlosti, zupčanik kao simbol industrije Vladičinog Hana i nemanjićka tradicija.
Цитат
Među elementima koji se mogu naći na štitu grba su Južna Morava, Vrla i Kalimanka, mostovi, planina Kukavica, Grdelička klisura, hram Svetog kneza Lazara, dinastija Nemanjića, knez Lazar, srednjovekovna župa Inogošte, ćesar Uglješa Vlatković i dinastija Dejanovića koja je vladala ovom župom.

Можда бисмо и ми овде могли малко да се заинтересујемо па смислимо нешто, као на теми "мој грб", а новац од награде дамо Пореклу.

Цитат
Autor izabranog idejnog rešenja dobiće 100.000 dinara, a autorska prava svog rada preneće na Opštinu Vladičin Han.
« Последња измена: Септембар 14, 2023, 05:31:02 поподне Бакс »
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Lajbnic

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 114
Одг: Владичин Хан - конкурс за нови грб
« Одговор #1 послато: Април 04, 2024, 03:00:28 поподне »
Победничко решење које иде на даље усвајање.

Мали грб општине Владичин Хан:Цитат
Образложење Основног (малог) грба
   Поље штита је у белој боји на којем се налази вертикална плава пруга и две таласасте тање пруге с обеју њених страна, градећи тако крстолику форму. Преко ове крстолике форме по дијагоналама штита укрштени су архијерејско жезло и штап (патерица), а преко њих налази се владичанска митра надвишена часним крстем са четири оцила. Све три инсигније су од злата.
   Вертиклан плава пруга означава Јужну Мораву, а две мање таласасте пруге, њене притоке Врлу и Калиманку. Ова крстолика форма одговара стварном просторном облику ушћа двеју река у Јужну Мораву, тј симболизује просторну свеукупност општине - њене леве и десне обале као и њено средиште. У духовном смислу плави крст на штиту симбол је православне вере. Владичанске инсигније указују на Владику Пајсија по којем општина носи име, а који је значајна фигуру у настанку и развоју овог насеља.


Средњи грб општине Владичин Хан:Цитат
Образложење Средњег грба
Средњи грб чине штит (горе описан), бедемска круна, венац и лента. Бедемска круна је златна и без мерлона што графички по нормама територијалне хералдике Србије одговара општинама од 10.000 до 25.000 становника. Венац чине гране цера и букве. Владичин Хан спада у врх листе најшумовитијих општина Србије па ове две врсте дрвета, као најзаступљеније на подручју општине заслужно чине венац грба. Гране цера и букве симболишу претежно брдско-планински терен општине и чисту природу, али и традицију и светосавља (цер који је приказан у јесењим бојама лишћа указује на Бадњак). Испод штита налази се бела лента са натписом Владичин Хан.


Велики грб општине Владичин Хан:Цитат
Образложење Великог грба
Велики грб чине штит, бедемска круна (горе описани), чувари, постамент и лента. На левој страни посматрача тј. на десној хералдичкој страни налази се стојећа фигура Светог кнеза Лазара обученог у владарску одору са круном, у иконичном визанстијском стилу. Кнез Лазар у својој десној руци држи модел храма Св.Кнеза Лазара из Владичиног Хана, а својом левом руком држи копље за заставом Републике Србије. Видован је градска слава општине Владичин Хан, па је по том основу Св.Кнез Лазар изабран за једног од чувара грба. Црква посвећена њему доминира над градом те је као значајан архитектонски објекат садржана и у грбу. На супротној страни налази се фигура Владике Пајсија у монашкој одећи са панакамилавком на глави, који у својој левој руци држи идеализовани модел хана – грађеног објекта, угоститељске функције, у балканском стилу, намењеног смештају путника и каравана у прошлости, док својом десном руком држи копље са крстом на врху и заставом општине. Владика Пајсије изабран је за чувара грба, као значајна личност за оснивање и развој насеља. Св.кнез Лазар и Владика Пајсије стоје на постаменту који се састоји од два стеновита узвишења покривена вегетацијом која симболишу Грделичку клисуру, између који се налази стилизована река Морава, а иза њих и штита планина Кукавица. Лента са натписом 1207 – Владичин Хан – 1878 налази се подно постамента и својим крајевима обмотава стеновита узвишења.


Стег општине Владичин Хан:


Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1680
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Владичин Хан - конкурс за нови грб
« Одговор #2 послато: Април 04, 2024, 05:40:18 поподне »
Лепо, свиђа ми се
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"