Иначе Велиборе, свака част, стварно детаљан и објективан преглед.
Пар коментара само...
”FTDNA: Ne sarađuju sa YFull, pa im se filogenetička stabla i SNP nomenklatura često međusobno razlikuju.”
Не знам ни како би могли да сарађују тек тако, за то је потребан пристанак особе која се тестира. Свака компанија прави филогенетска стабла на основу резултата својих клијената, па им се и стабла разликују. Знам да Порекло користи YFULL као ”официјелно филогенетско стабло”, али није баш увек ситуација да је YFULL стабло профилисаније или да има више тестираних, у неким хаплогрупама итекако има и обрнутих ситуација.
Што се тиче разлике у номенклатури снипова, то ми је мало магловито... Негде прочитах да инситуције и појединци који се баве истраживањем и откривају нове снипове, исте по правилу региструју са сопственим префиксом код ISOGG (списак и зналчење префикса наведени при дну ове стране:
https://isogg.org/tree/index.html). Дешава се да се мање-више истовремено и независно открију исти снипови па буде и дупликата-сининима, али то није у суштини проблем.
Из свог искуства могу да посведочим да је YFULL рецимо препознавао код опције ”Check SNP” именоване новеле које ми је открио FTDNA свега 2-3 дана након што им је FTDNA дао име симболичко име.