Аутор Тема: под државном заштитом углавном објекти осуђени на пропаст  (Прочитано 1557 пута)

Ван мреже alexsandar

  • Шегрт
  • ***
  • Поруке: 98
под државном заштитом углавном објекти осуђени на пропаст
« послато: Октобар 09, 2017, 11:24:45 поподне »


Карађорђев дом у Рачи је настао као дом за незбринуту децу и сирочад Дунавске бановине средствима издвојеним из Фонда Краљице Марије. Изградњу су помогли имућнији грађани Раче. Грађен је од 1929. до 1933. године према архитектонском решењу архитекте Душана Мичевића.

 Зграда је рађена у духу еклектике са елементима неоренесансе и сецесије, који су уграђени у балконе и украсне рамове главног портала зграде од кованог гвожђа. Ово велелепно здање четвртасте основе чине четири правоугаоне куле висине по 17m и  највећа, висине 19m, која у виду избаченог ризалита чини главну фасаду. Целокупна грађевина, заједно са кулама, завршава се зупцима карактеристичним за средњевековна утврђења. Зграда има два главна и један помоћни улаз. Холови су изузетно пространи. У приземљу су биле смештене кухиња, трпезарија, санитарни чвор, вешерај и радионица за одржавање. На спратовима су се налазиле собе за штићенике, учионице и канцеларије.

 

Фасада је првобитно била окречена у светло окер нијансу, а сада је зелене боје, док читава њена површина пројектује строго уређен хармоничан и симетричан линеарни дијаграм без сувишне пластике и скупих материјала. Десно од главних врата је 1998. године постављена бронзана спомен плоча поводом годишњице пробоја Солунског фронта. На плочи је мали штит са крстом и оцилима и портрет ратника Солунца са натписом:

 

„Српским ратницима палим за слободу Отаџбине 1914 -1918“.

 

ОБЈЕКАТ „КАРАЂОРЂЕВ ДОМ“

Објекат „Карађорђев дом“ утврђен је за непокретно културно добро - споменик културе решењем СО Рача бр. 020-75/88-01 од 25.11.1988. године.

Као хуманитарна установа дом је радио до 1941. године. По завршетку рата, 1945. године у ову зграду је смештена Гимназија, потом Пољопривредна школа,  па Основна школа „Карађорђе“, све до 1999. године  када су се у овај објекат привремено уселиле избеглице са Косова и Метохије.
Мапа сајта
Културна добра по врсти
 

« Последња измена: Октобар 09, 2017, 11:34:22 поподне alexsandar »
да се не заборави