Аутор Тема: Панта Драшкић - Цена части  (Прочитано 1705 пута)

Ван мреже Sergio

  • Памтиша
  • ********
  • Поруке: 1851
  • Y-DNA: I2-PH908>Y81557 | mtDNA: K1a-C150T
Панта Драшкић - Цена части
« послато: Новембар 16, 2016, 07:12:27 поподне »
"Radio-televizija Srbije u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije, u sklopu obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, u nizu projekata, snimila je i igrano-dokumentarni film "Panta Draškić – cena časti".
Ovaj film koji se bavi životom i delom Pante Draškića, prvog ađutanta kralja Aleksandra Prvog, svoju premijeru imao je na zatvaranju 50. jubilarnih Niških filmskih susreta 28. avgusta 2015. Nakon toga, film je prikazan i na festivalu "LIFE" u Leskovcu održanom u oktobru ove godine.

Igrano-dokumentarni film o životu Pante M. Draškića u režiji Petra Ristovskog, osvetljava sudbinu ovog neobičnog čoveka koja je posebno aktuelna u vremenima kad je i sam pojam državnosti a kamoli časti, obesmišljen. Koliko puta su se samo u poslednjih nekoliko godina promenila imena ulica, gradskih trgova, nazivi institucija, a zaboravljali veliki i značajni ljudi. Teško je ispravljati stvari retrogradno, zaborav je postao manir svake vlasti ali bar ovi, retki pokušaji kao što je i ovaj film, možda mogu da pomognu.
Panta M. Draškić, bio je pre svega vojnik Kraljevine Srbije a onda oficir koji je stekao taj čin zbog iskazane hrabrosti u balkanskim ratovima. Upravo to ga je i preporučilo za službu u dvoru prema čemu je imao otpor. Prihvatio je ipak svoj zadatak časno jer na vojniku je da služi. Nosio je na svojim rukama kralja Aleksandra prilikom povlačenja iz Srbije kroz albanske močvare o čemu je pisao u svojim memoarima. Isti su poslužili kao osnov pisanja scenarija ovog filma, jednom od naših najtalentovanijih dramskih pisaca današnjice, Vladimiru Đurđeviću. A dodatnu snagu filma, dali su i autentični dokumentarni materijali dobijeni od porodice Draškić - Pantine fotografije, odlikovanja, spisi ... te otud odluka da se ovaj igrani film, obogati i pravim dokumentarnim materijalom.

U filmu igaju: Lazar Ristovski (stariji Panta), Đorđe Marković (mladi Panta), Ivan Tomić, Danica Ristovski, Igor Đorđević, Marko Janjić, Bojan Žirović, Vladimir Jocović, Teodora Ristovski, Pavle Jerinić, Danijel Korša, Nebojša Đorđević, Milan Tubić, Mateja Popović, Ivan Zablaćanski, Milan Vučković i drugi.
Kao crnorukac, Panta Draškić biva nakon Solunskog procesa 1917. premešten u drugu službu, odnosno vraćen svojoj vojsci. Biće teško ranjen u bitkama a deo kosti njegove lobanje Aleksandar I Karađorđević nosiće sa sobom kao amajliju sve do svoje smrti. Panta će ga nadživeti kao što će i preživeti hapšenje od strane komunističkih vlasti 1946. I preživeće i tu osudu jer čast nikad nije imala cenu-o tome govori ovaj film.
Panta M. Drškić bio je deda pokojnog pozorišnog reditelja Ljubomira Mucija Draškića.
Direktor fotografije je Dragoslav Bojković, kostimograf Suzana Gligorijević, scenograf Miroslava Andrejević, montažer Mirjana Mitrović, producent Ana Todorov, organizator Milka Jovanović, urednik Nataša Drakulić."
Youtube link:
https://www.youtube.com/v/wEdGMwbT9QU