Ратници и страдалници > Жртве рата

21. oктобар 1941.

<< < (2/7) > >>

Ojler:

--- Цитат: drajver  Октобар 22, 2020, 01:02:23 поподне ---Треба разлучити историјске факте од комунистичке ратне и послијератне пропаганде. Нема доказа да је СДК учествовао у рацији и стрељању крагујевачких цивила. Напротив, Љотић и Недић су заслужни што су ти злочини заустављени.

--- Крај цитата ---

У стрељању нијсу али у рацији јесу. Било је до скора живих људи из Крагујевца који су томе сведочили, није то било пре 1000 година. О томе су писали и историографи блиски ЈВуО а не само комунистичка ратна пропаганда. Једини ко тврди супротно је Ђоко Слијепчевић и слични њему, који би да оперу савест Љотићеваца.

gillle:


Ојлере, добро ти је написао драјвер. Или ти можда знаш боље него истраживачи који су читав свој радни век, тј. живот, посветили томе?

gillle:


Једина ствар која мени лично смета је што се у задњих подоста година на Великом школском часу не чује Немац или Немачка...

drajver:

--- Цитат: Ojler  Октобар 22, 2020, 01:30:44 поподне ---У стрељању нијсу али у рацији јесу. Било је до скора живих људи из Крагујевца који су томе сведочили, није то било пре 1000 година. О томе су писали и историографи блиски ЈВуО а не само комунистичка ратна пропаганда. Једини ко тврди супротно је Ђоко Слијепчевић и слични њему, који би да оперу савест Љотићеваца.

--- Крај цитата ---

Искрено, не читам ни једне ни друге ни треће, већ покушавам да истину сазнам на основу рад објективних и непристрасних историчара који су дано питање провјеравали и у архивској грађи. Ево дијелова из књиге "Српски савезници Хитлера" који се односе на то питање:
drajver:
Ово није апологија ни Недића ни Љотића, већ само покушај да се изађе из обрасца идеолошке комунистичке послијератне историографије. Ствари се морају сагледавати у свој својој сложености. Било је појединаца који су се додворавали Нијемцима и који су радили ствари на своју руку и са којима су и Љотић и Недић имали отворене сукобе. Кад се ради о Крагујевцу треба прочитати и о Страхињи Јањићу и тзв. српском Гестапу. Таквих ликова је било још.

То је исто као кад Недићу приписују убиства београдских Јевреја,а Недић је из кућног притвора изашао и почео сарадњу са Нијемцима, у вријеме кад су сви београдски Јевреји већ били похватани, затворени и добрим дијелом погубљени. Узгред су смјештани на Сајмиште које се налазило на територији НДХ. И какве је везе Недић имао са свим тим? Али данас се често може као уобичајену тезу прочитати да је Недићева полиција прва очистила један европски град и државу од Јевреја.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију