Доколица > Забава

Белетристика

(1/1)

Rimidalv:
Чини ми се да нисам видео тему.
Шта читате?
Препоруке, утисци...

drajver:
Читао сам белетристику док нисам дошао до етнографских зборника.  :)

Шалу на страну, мислим да ми је читање научне литературе прилично оштетило осјећај за белетристику. Кад и почнем да читам белетристику, ухватим себе како тражим информацију. Можда би у том смислу једино Борхес одговарао мом тренутном стању ума.

Али ево да подржим тему, препоручио бих краћи роман италијанског аутора Никола Аманитија под називом "Ја се не бојим". Читао сам ову књигу прије неколико година у електронском формату, могуће да је било у питање хрватско издање. Нисам сигуран да је књига преведена на српски.Заправо сам прво гледао филм снимљен на основу књиге.
https://www.imdb.com/title/tt0326977/

и тек сам на пола читања књиге повезао да се ради о том филму. Међутим, стил којим је књига написана је изванредан и жао ми је било што сам био одгледао филм прије читања.

Да не препричавам радњу, ископираћу са интернета неки од уводника:

"U NAIZGLED IDILIČNOME TALIJANSKOM SEOCU, DJEČAK U BEZAZLENOJ IGRI OTKRIVA STRAVIČNU TAJNU KOJU NIKAKO NIJE SMIO OTKRITI. U DRAMATIČNIM DOGAĐAJIMA KOJI SLIJEDE SVIJET DJETINJSTVA ĆE SE SRUŠITI I ODRASLI ĆE POKAZATI SVOJE PRAVO, UŽASNO LICE..."

И један исјечак из критике:

"Roman Ja se ne bojim najlakše bi se moglo opisati kao “Mark Twain susreće Stephena Kinga na vrućem žitorodnom jugu Italije”. Tim romanom, iako još uvijek zadržava neke prijespomenute generacijske značajke (ponajprije nasljeđe stripa i filma, kao i tematiziranje zla), Ammaniti ipak osjetnom poetizacijom svog rukopisa pravi mali odmak od "ljudožderskih" kolega."

drajver:

--- Цитат: drajver  Фебруар 11, 2021, 02:26:16 поподне ---Нисам сигуран да је књига преведена на српски.

--- Крај цитата ---

Постоји српско издање, преведено као "Не бојим се"

https://www.knjizare-vulkan.rs/roman/95-ne-bojim-se

Сол:
Препоручујем живописан роман пољског писца Јана Потоцког  - "Рукопис нађен у Сарагоси", о авантурама валлонског официра Алфонса ван Вордена  у пределима Сиера Морене - из не тако далеке 1804. године.http://www.slglasnik.com/гласник-препоручује/рукопис-нађен-у-сарагоси-1804
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Saragossa_Manuscript_(film)

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију