ДНК порекло > Историја и генетика

Старобалканско генетичко наслеђе код Срба

(1/31) > >>

drajver:
Отварам ову тему као пандан теми која постоји на форуму, а зове се: Словенски идентитет код Срба.

Чини ми се да је прича о словенској страна нашег идентитета на форуму већ дуже вријеме свеприсутна, па се у неку руку и већ истрошила. Са друге стране, наш старобалкански идентитет, који укључује и најраније хришћанске коријене, прилично је запостављен. Без обзира на то ко од нас носио коју Y-днк хаплогрупу, сасвим је јасно да смо аутосомално вјероватно више старобалканци него Словени.

Да бих то показао, приказаћу своје аутосомалне резултате у поређењу са старом днк позне антике и средњег вијека. У сет су укључени и досад познати старословенски аутосомални резултати: из Чешке, Русије, Мађарске. Из прегледа је сасвим јасно да су ми аутосомално далеко ближи романски старосједиоци Паноније и Италије, него старословенски узорци из истог периода (први словенски се налазе тека на 42.мјесту). Без обзира на словенску Y хаплогрупу, аутосомално сам више Роман ( у најширем смислу те ријечи). Претпостављам да је и код осталих Срба слична ситуација. Ако неко има Global25 scaled резултате нека их пошаље па да видимо.

drajver:
А у складу са горњим прегледом је и листа најближих савремених популација, занимљиво да нема сјеверних словенских народа.

drajver:
У наредном периоду од мене само Балкан. Назваћу ту своју фазу: Илирски препород!  :)

Небојша:
С обзиром на наслов теме, само да нам се не накалеме аутохтонаши. ;)

И пре појаве генетике, не верујем да се било који Србин идентификовао са староседеоцима Балкана (Грци, Илири, Римљани). Идентитет је увек био словенски у том смислу (језик, затим остале везе са словенским народима, итд.). 

Мени је лично само изглед Срба одударао у односу на друге словенске народе, па се у том смислу назирала нека веза са Ромејима. Можда и нешто израженије православље, што је вероватно последица блиских веза с Византијом.

Људи су тај део са изгледом, пре појаве генетике, волели звати "турским утицајем", "правом прве брачне ноћи", итд. Данас, појавом генетике, посебно развитком аутосомалне ДНК, многе ствари постају јасније и све има смисла. Питање је само колико ко жели да схвати и прихвати неке ствари.

Sneki:
Зашто идентитет у наслову када се говори о генетици? Мислим да су то различите ствари.

Зар не би било лепше назвати Старобалканско порекло код Срба?

Генерално генетика не одређује идентитет.


Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију