Траг - корисне књиге, сајтови > Архиви и архивска грађа

Архиви надлежни за војну грађу Аустроугарске

(1/3) > >>

Atlantische:
Летос, приликом чишћења породичне куће у Шајкашу, поред мноштва старих фотографија сам пронашао и неколико десетина докумената везаних за чукундеду (А)Танасија Путника (у неким документима се наводи као Танасије, у неким као Атанасије).

Документи су углавном на маџарском језику и датирају у период Првог светског рата. Каснији документи, на српском језику су везани за Инвалидски суд Потиске војне области, где је породица Путник (чукунбаба Јелена и мој прадеда Јован) тражила инвалидску пензију на конто чукундединог учешћа у српској војсци у Првом рату (фотографија документа https://i.imgur.com/pK3vfHr.jpg?1, https://i.imgur.com/30L46O3.jpg, https://i.imgur.com/IZZjx1T.jpg?1). Чукундеда је као и многи Пречани и Срби из Шајкашке пребегао из аустроугарске војске на српску страну, и колико је покојна баба знала, сахрањен је у Грчкој (нисам га нашао на списку сахрањених на Зејтилнику). Нажалост, баба је преминула сувише рано да бих се са њом консултовао око ових ствари.

Оно што ме занима јесте, који бих страни архив могао консултовати око ових докумената (превод самих докумената ми није толики проблем, пошто живим у Новом Саду и познајем доста Маџара).

Ево и фотографија докумената.Atlantische:
Oвај папирић би требао представљати неку врсту личне карте издаванe за време маџарске окупације 1941-1944.


Петар1:
Поздрав друже.
Ја сам из Шајкаша па видех ову твоју објаву..Има једна кућа са презименом Путник у нашем селу, покрај основне школе. Да ли сте неки род?

Malesevic:
Сајт https://www.genteam.eu  има одређену архиву која обухвата и војну архиву. Конкретно за Вас би могла бити занимљива архива (Verlustliste) о рањеним, заробљеним и погинулим војницима КуК-монархије. То је врло фино обрађено и можда ћете пронаћи нешто.

Неопходна је регистрација на сајт.

Поздрав

Atlantische:

--- Цитат: Петар1  Децембар 23, 2019, 12:35:32 поподне ---Поздрав друже.
Ја сам из Шајкаша па видех ову твоју објаву..Има једна кућа са презименом Путник у нашем селу, покрај основне школе. Да ли сте неки род?

--- Крај цитата ---
Некако ми је промакла ова порука. Род смо. Ту живе потомци рођеног брата мог чукундеде.


--- Цитат: Malesevic  Јул 27, 2020, 05:40:22 поподне ---Сајт https://www.genteam.eu  има одређену архиву која обухвата и војну архиву. Конкретно за Вас би могла бити занимљива архива (Verlustliste) о рањеним, заробљеним и погинулим војницима КуК-монархије. То је врло фино обрађено и можда ћете пронаћи нешто.

Неопходна је регистрација на сајт.

Поздрав

--- Крај цитата ---
Захваљујем! Видећу може ли се шта пронаћи.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију