Аутор Тема: Праисторијско налазиште у Белици код Јагодине  (Прочитано 3779 пута)

Ван мреже Јовица Кртинић

  • Помоћник уредника
  • Аскурђел
  • *****
  • Поруке: 4060
  • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Праисторијско налазиште у Белици код Јагодине
« послато: Март 08, 2013, 02:44:08 поподне »
Промоција праисторије из Белице у - Немачкој
Б. СУБАШИЋ | 01. март 2013. (Вечерње новости)
Невероватно археолошко откриће код Јагодине права научна сензација за цео свет осим за Србију. Др Стојић: Добићемо још један локалитет од светског значаја, откривен захваљујући странцима
 
Проф. др Милорад Стојић са једном од нађених фигура


СВЕТСКИ медији пренели су вест да су немачки научници потврдили да је у Белици крај Јагодине откривено најстарије светилиште у Европи и и да је реч о највећој икада нађеној ризници праисторијских скулптура, а у Србији је та вест остала без одјека. Додуше, градске власти Јагодине су најавиле да ће финансијски подржати даља истраживања, али светска премијера одржаће се у музеју у Тибингену, где ће фигурине бити изложене од новембра ове до марта идуће године. На сајту Универзитета у Тибингену ликалитет Белица је представљен као један од најважнијих на свету, у чијем истраживању учествују њихови стручњаци.
 
- Захваљујући прошлогодишњим геофизичким истраживањима које су извели немачки стручњаци, Белица је најзад приказана у правом светлу, као метропола праисторијске културе, каква је нешто раније био Лепенски вир. Беличка култура поседује потпуно оригиналне, досада невиђене скулптуре и монуметалне грађевине. Колеге из универзитета у Тибингену су заинтересоване да што пре почнемо с даљим истраживањима локалитета који су назвали археолошким открићем 21. века - каже проф. др Милорад Стојић, научни саветник у Археолошком институту САНУ. Он је још давне 2002. године први истражио чудесне фигурине из Белице и закључио да је реч о открићу епохалног значаја.
- Тада је на локалитету откривена култна јама са приближно 100 уметнички обликованих предмета од камена, керамике и кости. Одмах је било јасно да је реч о изузетном налазу с почетка неолита, приближно 6.000 година пре нове ере. На основу симболике и представе женских и мушких репродуктивних органа, очито је да су фигурине имале своју улогу у култу плодности. Такве представе свих фаза настанка и развоја плода, од зачећа до порођаја, никада и нигде нису виђене - каже проф. др Стојић.
Међутим, он са жаљењем констатује да су истраживања на српском локалитету, који је благо светске културне баштине, целу деценију тапкала у месту због опструкције из саме Србије.
- Десет година сам водио борбу доказујући да су фигурине с Белице налаз раван оном на Лепенском виру. Нажалост, неке колеге, због незнања или других мотива, покренуле су агресивну кампању против Белице, тврдећи чак и да фигурине нису оригиналне. Данас, захваљујући колегама из Тибингена, Хајделберга и Берлина, које су уложиле огроман новац у лабораторијска испитивања налаза, имамо непобитан доказ да сам био у праву.
Он верује да ће после објављивања резултата експертиза и огледа у Хајделбергу, Леобену, Тибингену, Берлину, Познању, Софији истраживања Белице бити настављена.
- Да су људи који су тврдили да је Белица налазиште од мањег значаја успели, направили би штету равну брисању скулптура из Лепенског вира или слика из Алтамире из светске културне баштине. Парадокс је да ће Србија сада добити још један светски локалитет захваљујући странцима, који више поштују оно што имамо него ми сами - закључује проф. др Стојић.
ДЕЦЕНИЈУ ЛЕЖАЛЕ У ОРМАРУ

Фигурине из Белице професор Стојић пронашао је 2002. Дуже од деценије чамиле су у орманима, а неки наши археолози тврдили су да је реч о фалсификату.
- Те 2002. радио сам на другом ископавању. На Белицу је отишао колега и 2003. закључио да је реч о безначајном налазишту. Пошто је веома утицајан, после њега нико није могао да истражује. Али показао сам фигурине колегама с универзитета у Тибингену и они су тражили да их пошаљем њима. Наш саговорник им је захвалан на научној несебичности. Прошле године немачки геофизичари направили су и "рендгенски снимак" Белице и открили да се у земљи крије велики праисторијски град с монументалним грађевинама.