ДНК порекло > Историја и генетика

Хаплогрупа J1-PF7263, покушај историјске реконструкције

<< < (2/140) > >>

Љиљан:
Želim da se zahvalim Koru što pokreće ovaj thread.

Evo kako stoji PF7263 na J1 stablu:Znači PF7263 se procijenjuje na oko 3400g.

Koliko je ovo pouzdano ne znam.

Inače, ja čekam da se napravi panel sa SNP-ovima koji će uključivati PF7263 i bar još par u dubinu, pa da se testiram na sve snp-ove. Do sada je Victar (administrator grupe) pravio ove panele ali nije uključivao "moju" granu. Za cijenu od 99$ se testira 20ak snpova, što nije tako strašno.
Razmišljao sam i da unaprijedim rezultat na 67 markera, ali što više o tome mislim zaključujem da je to samo bacanje para. Meni samo ostaje da se stablo sa SNP-ovima produbi, što se može desiti ukoliko se neko upeca da uradi big-y. Pa onda da se napravi panel u kome će se moći nekoliko snp-ova ispitati za 99$. Mislim da je to jedino rješenje. S obzirom da je grana PF7263 relativno stara vjerujem da će tu biti još mnogo snpova za otkrivanje. Samo je pitanje vremena.

Kor:
Ако неко има податке о PF7264, било би добро да их постави. Ја их нисам нашао ни у каквом облику а били би доста корисни за целу причу.

Љиљан:
pf7264 je snp koji je na grani smjesten iznad pf7263. Oni koji su pf7264+ mogu biti ili pf7263+ ili p56+. P56 je takodje dosta rijetka, cak i rjedja od pf7263 i cini mi se da je uglavnom Arapska. Cini mi se da je do sada dvega nekoliko testiranih na ovaj snp i da je u grupi P56 manje od 10ljudi.

Синиша Јерковић:
PF7263 i PF7264 се не налазе на Y Full стаблу нити на ISOGG стаблу, па је мало теже за праћење. Ако узмемо у обзир позицију ова два СНП-а на ФТДНА стаблу, они се налазе ниже од L136, а нису ни P56 ни P58.

Генерално грана L136 је семитска претежно,а и међу PF7263 ми се чини да има и европских Јевреја, али и Арапа са Блиског Истока, мада генерално група изгледа доминантно европска, тако да су у Европу могли доћи и прилично давно.

Љиљан:
Da, i ja sam primjetio da ovih snipova nema na tim bazama. Postavio sam to pitanje Victaru na J1 forumu na fb pa ćemo vidjeti šta će odgovoriti.

Što se tiče P56 čini se da su isključivo Arapi ili potomci Arapa u pitanju: Kuvajt, Saudijska Arabija, Turska, Iran, Somalija. Po tome bi se moglo zaključiti da je u vremenu razdvajanja P56 i PF7263 ova grana bila negdje na Bliskom Istoku. Evropljana za sada nema u ovoj grupi.

Što se tiče onih koji su potvrđeni ili "presumed positive" PF7263 situacija je zaista raznolika. Za neke se provjereno zna da su Jevreji, npr Ukrajinci Gottlieb i Zolotarev (a šta drugo nego zlatar :) ) - Cluster B. Ovaj podatak sam saznao preko foruma molgen. Čini mi se, bar po imenima, da su tu još neki Jevreji, kao npr. u cluster B Isaac Vinnitskii, Israel Moray cluster F i drugi.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију