ДНК порекло > Основе генетичке генеалогије

Да ли Y-хаплогрупа утиче на физички изглед?

<< < (22/22)

Мића:

--- Цитат: ДушанВучко  Јануар 04, 2021, 03:06:46 пре подне ---Ако могу ових пар порука да се пребаце на тему "изглед и Y хромозом"...само да се не наводе екстремни контра примери, као мешање између раса итд као контрааргументи...Дакле, ја сам става да Y грана не мора да утиче примарно на изглед (да изглед из генерације у генерацију није "копи пејст" модел, али да је утицај Y гране на изглед далеко већи него што то било који математички прорачун или нека пропорција у односима свих грана може да покаже. Математика може да објасни различитост из генерације у генерацију, али она не може да искључи нешто што је ван њеног домашаја, јер она не може све да објасни и да израчуна

--- Крај цитата ---

Можеш ли да образложиш ову своју тврдњу? Као што је објашњено, наслеђивање се пре може објаснити статистичким моделом, него прецизно математичким. Рецимо, сасвим је мала вероватноћа да је неки мушкарац "пљунути" чукундеда - да је наследио његове гене који одређују црте лица. Ти гени сигурно нису на  Y-хромозому, дакле то не мења чињеницу да  Y-хаплогрупа НЕ утиче на физички изглед.
Друго, не може се избећи доза субјективности у погледу да ли неко личи на свог претка, а чини ми се да је овде по среди (можда несвесна) жеља да се преслика друштвени значај праве мушке линије наслеђивања на нашу генетику.

drajver:
Један релативно скорији рад о Y хромозому и његовом утицају на физички изглед и реакцију на одређене болести.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5643963/

Једино гдје су раније сумњали да се Y хромозом манифестује кроз физички изглед, било је код ненормалног раста ушних длака у одређеним популацијама, па се и то на крају испоставило као непотврђено. Са друге стране, изгледа да су успјели доказати повезаност Y хромозома са неким срчаним болестима и отпорности на HIV.

Закључак је дакле да Y хромозом не кодира никакве процесе везане за физички изглед.

ДушанВучко:

--- Цитат: Мића  Јануар 04, 2021, 11:03:06 пре подне ---Можеш ли да образложиш ову своју тврдњу? Као што је објашњено, наслеђивање се пре може објаснити статистичким моделом, него прецизно математичким. Рецимо, сасвим је мала вероватноћа да је неки мушкарац "пљунути" чукундеда - да је наследио његове гене који одређују црте лица. Ти гени сигурно нису на  Y-хромозому, дакле то не мења чињеницу да  Y-хаплогрупа НЕ утиче на физички изглед.
Друго, не може се избећи доза субјективности у погледу да ли неко личи на свог претка, а чини ми се да је овде по среди (можда несвесна) жеља да се преслика друштвени значај праве мушке линије наслеђивања на нашу генетику.

--- Крај цитата ---
Напр., за мене кажу да сам ликом више на мајку, али кад ме је давно упознао очев ујак рекао му је :"одмах сам знао да је твој"...Не ради се ту о цртама лица толико, него о неком глобалном утиску, јер од мене до прадеде, не може да се каже да свако личи на претходну генерацију у цртама лица, али може да се каже и да личи...Како ћемо да објаснимо напр. исте гестикулативне покрете? Начин говора итд...(ја по цртама лица не личим на оца, а ходам као он и правим покрете рукама и обрвама исто). На то сам мислио...Друго што није везано за изглед, а што су и етнолози проучавали и изводили закључке, су психолошке особине племена (није то без везе). Постоје неке ствари које се наслеђују по свим линијама, а постоје и глобалне неке ствари које су везане за заједничке потомке по мушкој линији ( напр. Драјвер је навео литерарни дар код Никшића кад је навео познате писце...мој отац је сам пријавио рад, без знања професорке српског у техничкој школи, јер је имао тројку, али је освојио прво место на  такмичењу (заборавио сам да ли је општинско или републичко, где су учествовали ученици школа свих профила)...није освојио што је имао овакву или онакву оцену, него ваљда што је имао шта да каже :) (слабију оцену је имао по казни, јер је волео да избацује професорку из такта, јер је била Хрватица :) ))...Како би објаснили да сам напр. упознао Гилетове рођаке...они не личе по цртама лица, али и личе. Можда на то не бих обратио пажњу да нисам знао да су рођаци, али тек после покушавам да направим неку паралелу. Ја бих то резимирао на начин да постоји више нивоа наслеђивања, нек буде један статистички (ширење предачких грана у ширину), и један "дубински", напр. по мушкој линији, где би можда ушле те неке ствари које нису одмах одокативно уочљиве на основу црта лица итд (у том смислу мислим да су и наши етнолози знали и без знања о статистици свих предачких грана, да Y хромозом има своју улогу која премашује њен пуки удео у статистици свих предачких грана)

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију