ДНК порекло > Историја и генетика

Balkan - klin izmedju Apenina i Anatolije

(1/2) > >>

Bane:
Iznecu teoriju koja je u konacnom samo jedna od mnogih do sada pisanih, ali mislim da ima dosta smisla i pored toga sto je rekao bih "revolucionarna" u odnosu na dosadasnja preovladjajuca misljenja.

Prvo da kazem da i pored sveobuhvatnosti onoga o cemu cu pisati, za svaki slucaj izostavljam I1 i I2b1 haplogrupe jer jos uvek ne mogu da pretpostavim gde bi ih tacno trebalo smestiti u hronologiji migracija ostalih haplogrupa. Neki trenutni utisak je da je I1-Z63 mozda ipak dosao na Balkan dosta pre nego I1-P109, a potonji bi mozda mogao da se poveze sa periodom velikih seoba nakon pada Rimskog Carstva. Ali to je manje vazno.

Da bih izneo svoju pretpostavku, pokusacu da napravim jedan sled argumenata. Poceo bih od neceg sa cime se cini mi se slaze vecina poznavaoca ove oblasti a to je da je tokom istorije pravac kretanja Y-DNK bio sa Balkana na Apeninsko poluostrvo, a ne obrnuto. Neke svoje argumente necu da objasnjavam jer su za mene prilicno pouzdani a takav je i taj prvi o Balkanu i Apeninima. Medjutim, postoji jedno drugo uvrezeno misljenje sa kojim se necu sloziti a vezano je za kretanje Y-DNK iz Anatolije na Balkan. Obrazlaganje suprotnog stava od ovog je kljucni element moje pretpostavke.

Odakle i kada su I2a1b i R1a-Z283 dosli na Balkan je za mene drugi nesporni argument. Ono sto se moze primetiti je i nedostatak ovih haplogrupa na Apeninima i u Anatoliji, tj njihovo skoro zanemarljivo prisustvo na obodima ova dva poluostrva, sto je u konacnom i razumljivo obzirom na skorasnji dolazak te dve haplogrupe na ove prostore. Dalje, kao starosedelacke haplogrupe mozemo da popisemo sledece:

E-V13
J-M12
R1b-U152
R1b-M269(xL51) - ovo ukljucuje R1b-L23
J-M410
G2a

Ono sto je upecatljivo je da se sve ove starosedelacke haplogrupe mogu naci i zapadno i istocno od Balkana. Konkretno najdalje krajeve a sa znacajnom frekvencijom u tim udaljenim podrucjima ima G2a, u Iberiji i na Kavkazu. I onda ako krenemo dalje, kao da postoji sablon, krajevi J-M410 i sa zapada i sa istoka su nesto manje udaljeni od G2a, a to su sredisnja Italija i zapadna Turska. Zatim sledi R1b-M269(xL51), juzna Italija i sredisnja Turska. I na kraju najblize krajeve starosedelackih haplogrupa neka cine zajedno R1b-U152, J-M12 i E-V13, juzna Italija i zapadna Turska.

Ovde postoji odstupanje u smislu toga da E-V13 nalazimo i u Iberiji ali moja je pretpostavka da postoji razlika izmedju tog iberijskog sa jedne strane i onog koji je na Balkanu i u Italiji sa druge strane.

Ovo o cemu sam pisao moze preglednije da se vidi na ovakvoj jednoj mapi:Ako se podsetimo da su I2a1b i R1a-Z283 dosli manje vise sa severa (po meni preciznije sa severoistoka), sablon kod ostalih haplogrupa a koji vidimo na mapi, mozemo dosta dobro da objasnimo preistorijskim migracijama sa Balkana prema Apeninima ali ono najvaznije i prema Anatoliji. Dolazak novih haplogrupa je potiskivao prethodne ka pomenutim poluostrvima pa i dalje, to jest, odatle mozemo da izvedemo jednostavno pravilo - sto haplogrupa ima udaljenije krajeve (i zapadni i istocni) od Balkana, to je ta haplogrupa duze vremena na Balkanu. U konacnom balkanska (i samo balkanska) hronologija bi bila ovakva:

1. G2a
2. J-M410
3. R1b-M269(xL51)
4. E-V13 + J-M12 + R1b-U152
7. I2a1b + R1a-Z283

Znam da prihvatanje ovakve teorije nosi puno toga sa sobom, ukljucujuci izmene nekih do sada usaglasenih pretpostavki, ali mislim da i iako je generalno mana ziveti na Balkanu, to ce u nasem slucaju biti prednost, jer cemo mozda prvi razumeti neke od do sada nepoznatih epizoda duge ljudske istorije.

Kor:
Иако лично нисам никада изашао ни са једном теоријом, врло позитивно се односим према њима пошто је то начин да се дође до крајњег решења а и да се активира сива маса у глави.

Апсолутно је тачно да су све миграције ишле са истока на запад, што је и логично пошто је Европа била врло мало насељена у прадавним временима.

Ја бих теби за сада поставио само једно питање, ко су онда били кромањонци ако су први дошли G? Они су према званичном мишљењу носили хаплогрупу I и дошли су (опет) из правца Азије.

Bane:
Ta moja pretpostavka se tice samo haplogrupa koje danas imamo na Balkanu i zadire u proslost samo do nekog jos nedefinisanog istorijskog trenutka. Na kraju posta sam i napisao da se radi samo o balkanskoj hronologiji, a eto sada dodajem i to da ovim nije opisana ni cela istorija Balkana, a kamoli Evrope. Sav taj Y-DNK koji se sa severa spustio na Balkan je morao nekako da iz Afrike dodje na taj sever Evrope. I naravno vrlo je moguce da ih je na tom prethodnom putovanju put vodio i preko Balkana ali i nekim drugim putem. Ja u to ne ulazim. Moguce je da su pitanju desetine hiljada godina prethodnih migracija sa ko zna kakvom pozadinom, putevima i desavanjima.

U tom smislu vrlo je moguce i da je haplogrupa I dosla u Evropu pre G. A odgovor na pitanje ko su bili kromanjonci, tj koja je bila njihova haplogrupa nemam.

Синиша Јерковић:
Бане, без обзира што мислим да твоја теорија у неким дијеловима није без логике, нисам баш за тако поједностављене шеме. Наиме, приступ да су инвазије на Балкан још од праисторије увијек долазиле са сјевероисток је заиста превише поједностављен, поготово ако знамо да је сличних миграција било, и археолошки је то потврђено, и са истока из правца Анадолије.

Задња већа сеоба на Балкан, словенска је заиста могла да се поклопи са твојом шемом и ту немам замјерке, чак ни у поставци да су неке старосједилачке групе завршиле било на Апенинима, било у Анадолији. Али и то би требало провјерити на неком микро ниво, тј. видјети да ли неки од балканских Е1б или Ј2 показује везу са Апенинима или Анадолијом.

У римско вријеме, Панонија, али и Мезија је била густо насељен простор са великим градовима Сирмијумом, Виминацијумом. Питање је гдје је отишло то римско становништво, који је био правац његовог сељења. Рим и Апенини у то вријеме нису били ништа сигурнији, сеоба је вјероватно ишла ка југу и истоку, нисам сигуран колико се уопште ухватила Анадолије.

Bane:

--- Цитат: Синиша Јерковић  Октобар 25, 2013, 09:10:51 пре подне ---Наиме, приступ да су инвазије на Балкан још од праисторије увијек долазиле са сјевероисток је заиста превише поједностављен, поготово ако знамо да је сличних миграција било, и археолошки је то потврђено, и са истока из правца Анадолије.

--- Крај цитата ---

Nisam mislio da su svi dosli sa severoistoka. Npr, R1b-U152 je sigurno sa severozapada. Takodje, za vecinu ostalih haplogrupa ne bih mogao da pretpostavim odakle su dosle na Balkan. Teorija se vise odnosi na to, kuda su se haplogrupe sirile sa Balkana.--- Цитат: Синиша Јерковић  Октобар 25, 2013, 09:10:51 пре подне ---Бане, без обзира што мислим да твоја теорија у неким дијеловима није без логике, нисам баш за тако поједностављене шеме.

--- Крај цитата ---

Slazem se, ima ovde puno toga sto treba proveriti. I sam sam imao sumnje i nakon postovanja na forum.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију