Гледајући скоро свој налог на Фемили фајндеру ФТДНА покушао сам да видим у чему се састоји њихова опција Chromosome browser и закључих да је прилично корисна. Преко ње се може лоцирати дио наше аутосмалне днк (конкретни сегменти) по којима се поклапамо са другим тестираним. Одлучих да провјерим мени најближе хаплотипове и ускоро схватих да са петорицом тестираних дијелим исти сегмент на 7 хромозому просјечне дужине око 50 cM са највећим блоком око 15. Сва ова петорица су такође међусобно повезани. Фемили Фајндер даје везу да смо отприлике 4-ти рођаци.
Ако сам добро схватио њихове шеме, нас шесторица би требали имати заједничког претка по некој линији најдаље прије 6 генерација, дакле прије неких 200-ак година, мада није искључено да то није и старије с обзиром на мултиконфесионалност групе. Наравно, то може бити и по мушким и по женским линијама или мијешано.
Појединци са којима имам то поклапање су:
Проговац, поријеклом је из Србије, појављивао се код нас на форуму, тестиран као I2-L597
Млађо- чувени Аврамијевштак R1a, кваритељ свих форумских статистика

Удовичић- то је онај католик Удовићић који је Ј2 хаплогрупа, мислим да је негдје из околине Сплита
Маркотић- претпостављам такође католик, али не знам одакле је
Џамбић- муслиман, претпостављам из тузланског краја, тамо бар има доста Џамбића
Ево како то изгледа на страници

Значи, отварамо конкурс, тражи се Млађина и моја чукунчукунбаба. Знаци распознавања: сегмент на 7 хромозому.